Romelectro, unul dintre cei mai mari constructori români din energie, fosta întreprindere de comerț exterior a Ministerului Energiei din Republica Socialistă România, a intrat în insolvență. Explicația

Romelectro, unul dintre cei mai mari constructori români din energie, fosta întreprindere de comerț exterior a Ministerului Energiei din Republica Socialistă România, a intrat în insolvență. Explicația
scris 10 feb 2022

Romelectro, una dintre cele mai mari și mai vechi companii românești specializate în lucrări de construcții pentru obiective energetice, înființată în 1971 ca întreprindere de comerț exterior a Ministerului Energiei din RSR și privatizată în 1994, a intrat în insolvență la cererea proprie, invocând ca motive principale rezilierea de către Romgaz a contractului de construire a noii centrale pe gaze de la Iernut încheiat cu consorțiul Duro Felguera-Romelectro, precum și anularea de către Hidroelectrica a licitației de retehnologizare a hidrocentralei Vidraru, care fusese câștigată de Romelectro în asociere cu slovenii de la Litostroj Power, relevă date analizate de Profit.ro.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Instanța a admis cererea Romelectro și a desemnat drept administrator judiciar provizoriu, la propunerea debitoarei și a unora dintre creditori, consorțiul BDO Business Restructuring-Finconta Consulting. Decizia nu este definitivă, putând fi atacată cu apel.

Cefin Trucks, cu afaceri de aproape 90 milioane euro, anunță strategia pe 2022: digitalizare, servicii financiare, creșterea eficientă a vânzărilor, expansiunea rețelei de service. Ford Trucks - lider de piață pe mai multe segmente CITEȘTE ȘI Cefin Trucks, cu afaceri de aproape 90 milioane euro, anunță strategia pe 2022: digitalizare, servicii financiare, creșterea eficientă a vânzărilor, expansiunea rețelei de service. Ford Trucks - lider de piață pe mai multe segmente

Compania a arătat, în motivarea cererii sale de intrare în insolvență, că la finalul anului trecut avea datorii pe termen scurt de 151 milioane lei, plus garanții de bună execuție datorate furnizorilor în cuantum de 54 milioane lei și scrisori de garanție bancară emise în valoare de circa 158 milioane lei.

Romelectro a mai spus că intenționează să se reorganizeze și să se pună pe picioare din punct de vedere financiar-economic, prin restructurarea activității și prin vânzarea unor active neesențiale.

ULTIMA ORĂ - BNR a majorat dobânda cheie la 2,5%, peste așteptările pieței. Rata inflației ajunge la două cifre în primăvară CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ - BNR a majorat dobânda cheie la 2,5%, peste așteptările pieței. Rata inflației ajunge la două cifre în primăvară

Potrivit sursei citate, în urma rezilierii contractului de construire a noii centrale de la Iernut, survenită în iunie anul trecut, mai mulți subcontractori neplătiți ai Romelectro i-au cerut insolvența, iar pentru a evita acest deznodământ, compania a intrat în negocieri cu banca de stat Eximbank pentru a obține un credit din care să-și plătească datoriile. Banca i-a aprobat de principiu finanțarea, însă doar cu îndeplinirea anumitor condiții, legate de contractul de retehnologizare a hidrocentralei Vidraru a Hidroelectrica, în valoare de 87,5 milioane euro plus TVA, adjudecat la licitație de consorțiul Romelectro- Litostroj Power.

"La începutul anului 2022, beneficiarul SPEE Hidroelectrica SA a decis anularea procedurii de licitație pentru lucrarea de modernizare a Centralei Vidraru și a solicitat executarea scrisorii de garanție de participare la licitație a societății și a emis, la data de 07.01.2022, Document Constatator Negativ pentru refuzul semnării contractului, document ce a fost înregistrat în SICAP. La data de 12.01.2022, Eximbank SA a procedat la executarea scrisorii de garanție bancară și a dispus plata contravalorii acesteia către SPEE Hidroelectrica SA. Având în vedere anularea procedurii de licitație pentru contractul Retehnologizare AHE Vidraru și executarea scrisorii de garanție bancară emisă de Eximbank SA pentru garantarea participării la licitația în cauză, finanțarea ce urma a fi contractată pentru plata datoriilor certe, lichide și exigibile ale companiei nu va mai putea fi accesată de către companie, ceea ce pune societatea în imposibilitatea de achitare a acestora. Prin urmare, a arătat debitoarea, în prezent, societatea se află în dezechilibru financiar, datoriile scadente aferente contractorilor din proiectele pe care societatea le-a derulat, care sunt exigibile de mai mult de 60 de zile neputând fi acoperite din lichiditățile existente la momentul formulării cererii și nici din finanțări care să fie atrase de la bănci finanțatoare. De asemenea, conform ultimei balanțe contabile, la 31.12.2021, nu există suficiente disponibilități bănești în conturile societății și nici stocuri și creanțe rapid convertibile în lichidități pentru a putea debloca situația, iar neachitarea la scadență a obligațiilor de plată generează noi datorii, constând în dobânzi, majorări și penalități de întârziere", se menționează în motivarea deciziei judecătorești de intrare în insolvență a Romelectro.

CONFIRMARE BCR Pensii devine administrator de pensii ocupaționale - UPDATE CITEȘTE ȘI CONFIRMARE BCR Pensii devine administrator de pensii ocupaționale - UPDATE

Conform aceleiași surse, cel mai mare creditor al Romelectro este chiar Eximbank.

Hidroelectrica a postat pe 10 ianuarie în SICAP următoarea explicație cu privire la anularea licitației Vidraru: "Abateri grave de la prevederile legislative afectează procedura de atribuire sau este imposibilă încheierea contractului. Urmare a demersurilor întreprinse de Hidroelectrica SA în scopul remiterii de către Consorțiu (asocierea Romelectro- Litostroj Power – n.r.) a unui exemplar semnat al contractului, a rezultat refuzul Consorțiului de a semna contractul". Contactați atunci de Profit.ro pentru detalii, cei de la Romelectro nu au transmis niciun răspuns.

Turismul \ CITEȘTE ȘI Turismul "de benzină" explodează

Operatorul sistemului energetic național, Transelectrica, a făcut cerere de intervenție în instanță, solicitând acesteia să nu admită intrarea în insolvență a Romelectro. "Debitoarea are calitatea de executant pentru petentă în 12 contracte de lucrări, iar suma totală a lucrărilor rămase de executat este de 255.355.787,72 lei și 24.822.442,08 euro (echivalentul în lei fiind de 122.622.863,87 lei), adică suma de 377.978.651,59  lei. La momentul depunerii cererii de deschidere a procedurii insolvenței, debitoarea îi datora, cu aproximație, suma de 17.348.366,40 lei cu titlu de penalități de întârziere (…). A susținut că nu a fost inclusă în lista creditorilor de către debitoare deoarece facturile de penalități emise sunt negate de către debitoare, astfel că nu ar putea formula o opoziție, conform art. 71 din Legea nr. 85/2014", a argumentat operatorul de transport și sistem, adăugând că insolvența Romelectro "i-ar aduce prejudicii importante, prin posibilitatea rezilierii contractelor pe care le are încheiate cu debitoarea".

Tribunalul a respins însă cererea Transelectrica, arătând că, potrivit Legii insolvenței, poate formula opoziție indiferent dacă a fost sau nu inclusă de Romelectro pe lista creditorilor.

ULTIMA ORĂ Tribunalul București dispune intrarea în faliment și dizolvarea companiei de asigurări City Insurance CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Tribunalul București dispune intrarea în faliment și dizolvarea companiei de asigurări City Insurance

Conform celor mai recente informații disponibile, Romelectro, deținută de 15 acționari persoane fizice române, a terminat anul 2020 cu pierderi de circa 8 milioane lei, cu peste 50% mai mici decât în 2019, la o cifră de afaceri de 201,64 milioane lei, în scădere cu o treime comparativ cu 2019.

Romelectro este fosta întreprindere de comerț exterior a Ministerului Energiei din Republica Socialistă România, înființată în 1971 pentru executarea de lucrări de profil în state precum Irak, Iran, Iordania, Egipt, Liban, Filipine sau Thailanda. După căderea comunismului, compania a fost privatizată în 1994 prin metoda MEBO, respectiv prin distribuirea de acțiuni salariaților.

viewscnt
Afla mai multe despre
romelectro insolventa
romelectro contracte transelectrica
romelectro centrala iernut romgaz duro felguera
romelectro hidroelectrica vidraru