ANRE a amendat companiile din piața angro de energie electrică și gaze naturale cu circa 15 milioane lei, în perioada 2019 – 2022

ANRE a amendat companiile din piața angro de energie electrică și gaze naturale cu circa 15 milioane lei, în perioada 2019 – 2022
Profit.ro
Profit.ro
scris 19 sep 2022

Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a anunțat că aplicat sancțiuni contravenționale în cuantum total de 14.991.316 lei, în perioada 2019 – 2022, participanților la piața angro de energie electrică și gaze naturale.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

”Ca urmare a directivelor europene transpuse în legislația națională, ANRE a înființat Direcția investigații având ca obiect activitatea de investigații pe piața angro de energie electrică și gaze naturale. ANRE este autoritatea competentă să desfășoare investigații în domeniul energiei electrice și al gazelor naturale în vederea unei bune funcționări a pieței angro de energie și în deplină conformitate cu reglementările naționale și europene”, anunță ANRE.

A fost desemnat constructorul pentru ultimele două tronsoane ale Autostrăzii Buzău-Focșani. Când vor fi gata CITEȘTE ȘI A fost desemnat constructorul pentru ultimele două tronsoane ale Autostrăzii Buzău-Focșani. Când vor fi gata

Activitatea de investigații se desfășoară în baza prevederilor art. 9 alin. (1) lit. y) și lit. z) precum și ale art. 10 alin. (1) lit. b) și alin. (6) lit. d) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 33/2007, privind organizarea și funcționarea Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 160/2012, cu modificările și completările ulterioare, respectiv ale prevederilor art. 84 și art. 183 din Legea energiei electrice și a gazelor naturale nr. 123/2012, cu modificările și completările ulterioare, scrie News.ro.

Începând cu anul 2018 și până în prezent, ANRE a demarat și/sau efectuat un număr de 68 investigații la participanți la piața angro de energie electrică și gaze naturale (producători, traderi și furnizori de energie electrică și gaze naturale, operator de transport și sistem în sectorul energiei electrice), titulari de licență, care desfășoară activități pe piața angro de energie.

Dintre acestea, la data prezentei, 49 investigații au fost finalizate.

În principal, obiectul și scopul acțiunilor de investigații au constat/constau în verificarea modului în care participanții la piața angro de energie electrică și gaze naturale au respectat/respectă prevederile Regulamentului (UE) nr. 1227/2011 al Parlamentului European și al Consiliului din 25 octombrie 2011 privind integritatea și transparența pieței angro de energie (REMIT). Un accent prioritar s-a pus pe respectarea art. 5 din acest act normativ, conform căruia “Se interzice manipularea sau tentativa de manipulare a pieței pe piețele angro de energie”.

Pentru încălcarea prevederilor art. 5 din REMIT, ANRE a aplicat participanților la piața angro de energie electrică și gaze naturale investigați sancțiuni contravenționale în cuantum total de 14.991.316,39 lei, din care pentru sectorul energiei electrice amenzi în cuantum de 12.991.316,39 lei aplicate unui număr de 20 participanți la piața angro de energie electrică, urmare a 36 de investigații finalizate, pentru manipularea pieței angro de energie electrică, ca urmare a tranzacțiilor efectuate cu cantități de energie electrică pe platformele OPCOM, considerate de tip wash trades, calificate în subcategoria ,,tranzacțiilor de spălare tip A – B – A, layering” sau ,,tranzacții pre-arranged”.

Majoritatea sancțiunilor au fost aplicate pentru încălcarea prevederilor art. 5 din Regulamentul (UE) nr. 1227/2011 al Parlamentului European și al Consiliului din 25 octombrie 2011 privind integritatea și transparența pieței angro de energie (REMIT), respectiv manipularea pieței angro de energie electrică sau gaze naturale, ca urmare a tranzacțiilor efectuate cu cantități de energie electrică sau gaze naturale pe platformele OPCOM, considerate de tip wash trades.

În anul 2022, ANRE are în curs de analiză/desfășurare investigații la un număr de 19 participanți la piața angro de energie suspectați de manipulare de piață (furnizori, traderi) din care 14 în sectorul energiei electrice și 5 în sectorul gazelor naturale.

 Afaceri în creștere pentru TotalSoft. Compania își propune să ajungă la aproximativ 650 de angajați în acest an. Printre noii angajați se numără și tineri din Ucraina CITEȘTE ȘI Afaceri în creștere pentru TotalSoft. Compania își propune să ajungă la aproximativ 650 de angajați în acest an. Printre noii angajați se numără și tineri din Ucraina

Începând cu data de 25.09.2020, conform prevederilor Legii energiei electrice și a gazelor naturale nr. 123/2012, cu modificările și completările ulterioare, sancțiunile aplicate de ANRE au fost majorate, astfel că participanții la piața angro de energie electrică și gaze naturale care manipulează sau încearcă să manipuleze piața angro de energie, pot fi sancționați cu amendă în cuantum de 5-10 % din cifra de afaceri anuală. Sumele aferente sancțiunilor aplicate de ANRE se constituie integral ca venit la bugetul de stat.

”Totodată, dorim să reiterăm faptul că activitatea de investigații a ANRE se desfășoară în strânsă colaborare și cooperare cu Agenția pentru Cooperarea Autorităților de Reglementare din domeniul Energiei – ACER. Interfața directă cu ACER permite realizarea unei comunicări eficiente cu reprezentanții și membrii ACER, în scopul aplicării coerente și coordonate a Regulamentului REMIT, atât la nivel național, cât și la nivelul întregii Uniuni Europene. ANRE informează permanent ACER cu privire la declanșarea, stadiul și/sau finalizarea investigațiilor, asigurându-se ca reglementările naționale și europene să fie respectate și/sau aplicate în mod corespunzător de către participanții la piața angro de energie electrică și gaze naturale. Concomitent, ANRE colaborează cu autoritățile de reglementare ale statelor din regiune, inclusiv prin acorduri de cooperare, cu ACER și Comisia Europeană, pentru armonizarea cadrului de reglementare pentru dezvoltarea pieței regionale, a regulilor privind schimburile transfrontaliere de energie electrică și gaze naturale, a celor privind gestionarea și alocarea capacităților de interconexiune, fără a aduce atingere atribuțiilor și competențelor acestora”, informează ANRE.

În acest sens, ANRE arată că salută susținerea de care beneficiază din partea ACER cu privire la interpretarea prevederilor regulamentului REMIT, în special în ceea ce privește evaluarea tranzacțiilor de tipul wash trades prevăzute în REMIT și își propune să intensifice cooperarea cu ACER pentru a asigura transparența și integritatea pieței europene de energie.

viewscnt
Afla mai multe despre
anre
energie