ANRE a demarat controale la operatorii de distribuție a gazelor naturale

ANRE a demarat controale la operatorii de distribuție a gazelor naturale
scris 17 mar 2023

Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a demarat controale la 10 operatori de distribuție a gazelor naturale în urma petițiilor adresate de către clienții finali.

"Având în vedere faptul că am constatat existența unui număr consistent de petiții adresate ANRE de către clienții finali, respectiv 1.397, care se referă la modul de îndeplinire de către operatorii de distribuție a gazelor naturale a obligațiilor instituite prin Regulamentul privind racordarea la sistemul de distribuție a gazelor naturale, am dispus demararea unor acțiuni de control la un număr de 10 operatori pentru a verifica modul de respectare a următoarelor aspecte: soluționarea cererilor de racordare la sistemul de distribuție a gazelor naturale completate incorect și/sau în situația în care documentele justificative care le însoțesc nu sunt complete; întocmirea, actualizarea și publicarea registrului electronic de evidență a cererilor de racordare; actualizarea tarifului de racordare la sistemul de distribuție din oferta contractului de racordare; etapele și termenele pentru execuția, recepția și punerea în funcțiune a lucrărilor pentru racordarea la sistemul de distribuție gaze naturale; publicarea valorii componentelor tarifului de racordare la sistemul de distribuție, fără TVA, aferentă activităților prestate de operatorul economic autorizat ANRE pentru proiectare și/sau operatorul economic autorizat ANRE pentru execuție; respectarea termenelor asumate pentru rambursarea tarifului de racordare", precizează ANRE printr-un comunicat.

FOTO Contractele de transport al gazelor naturale ce vor fi extrase din cel mai mare zăcământ din Marea Neagră românească - semnate CITEȘTE ȘI FOTO Contractele de transport al gazelor naturale ce vor fi extrase din cel mai mare zăcământ din Marea Neagră românească - semnate

Companiile verificate sunt: Delgaz Grid, Distrigaz Sud Rețele, Premier Energy, CPL Concordia Filiala Cluj, Gaz Est, Gaz Vest, Gazmir Iași, Megaconstruct, Prisma Serv Company și Progaz P&D, scrie Agerpres.

În cadrul acelorași acțiuni de control, ANRE va verifica și costurile aferente componentelor tarifului de racordare stabilite atât prin oferta de racordare transmisă solicitantului, cât și după regularizare, conform prevederilor Metodologiei de calcul al tarifelor aferente procesului de racordare la sistemele de transport și distribuție din sectorul gazelor naturale și de determinare a valorii medii a unui racord, aprobată prin Ordinul ANRE nr. 9/2022.

"De asemenea, vom verifica și modul de îndeplinire a obligațiilor legale privind acordarea compensațiilor financiare prevăzute în Standardul de performanță pentru serviciul de distribuție și de sistem al gazelor naturale, aprobat prin Ordinul ANRE nr. 162/2015, cu modificările și completările ulterioare, pentru nerespectarea termenelor aferente procesului de racordare la sistemul de distribuție a gazelor naturale", subliniază comunicatul citat.

Totodată, ANRE a dispus acțiuni de control la patru operatori ai sistemelor de distribuție a gazelor naturale pentru a verifica executarea lucrărilor de dezvoltare a sistemelor de distribuție a gazelor naturale prevăzute în programele de investiții, realizate și raportate la ANRE aferente anilor 2021 - 2022. Este vorba despre Distrigaz Sud Rețele, Delgaz Grid, Premier Energy și Megaconstruct.

"Menționez că vom monitoriza în continuare respectarea ansamblului de reglementări obligatorii instituit de ANRE operatorilor de distribuție cu impact asupra consumatorilor finali", a arătat Dumitru Chiriță, președintele ANRE.

viewscnt
Afla mai multe despre
anre
gaze