ANRE descurajează construirea de case la distanțe de peste 100 m de rețelele electrice

ANRE descurajează construirea de case la distanțe de peste 100 m de rețelele electrice
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 22 iun 2016

Proiectele de locuințe individuale situate la o distanță mai mare de 100 de metri de o rețea electrică de joasă tensiune, pentru care se solicită o putere mai mică de 30 kVA și pentru care operatorul de rețea din zonă nu are planuri de extindere a acesteia care să permită racordarea, nu vor mai primi avize de amplasament, potrivit unui ordin aprobat miercuri de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), care modifică Metodologia de emitere a avizelor de amplasament de către operatorii de rețea.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"O parte din prevederile nou introduse au ca scop evitarea apariției cazurilor în care se construiesc locuințe individuale amplasate la distanțe mari față de rețelele electrice de distribuție, pentru racordarea cărora este necesară extinderea rețelelor electrice, a căror realizare este ineficientă economic pentru operatorul de rețea. În aceste cazuri, proprietarii imobilelor s-ar afla într-o situație extrem de dificilă, având în vedere necesitatea asigurării alimentării cu energie electrică a locuințelor", se arată într-un comunicat al ANRE.

Astfel, potrivit ordinului aprobat miercuri de ANRE, pentru situația în care obiectivul pentru care se solicită emiterea avizului de amplasament este o locuință individuală pentru racordarea căreia s-a cerut o putere mai mică de 30 kVA, dacă nu există rețea electrică de joasă tensiune la o distanță mai mică de 100 m și nici nu sunt îndeplinite condițiile preliminare pentru realizarea acesteia, ca răspuns la cererea de emitere a avizului de amplasament, operatorul de distribuție concesionar transmite solicitantului o scrisoare prin care îl informează că nu poate fi emis avizul de amplasament, deoarece nici în anul în curs și nici în anul următor nu sunt condiții pentru racordarea locuinței la rețeaua electrică de distribuție.

Lira sterlină ar putea scădea la minimul ultimilor 30 de ani în raport cu dolarul în eventualitatea unui Brexit - director PIMCO CITEȘTE ȘI Lira sterlină ar putea scădea la minimul ultimilor 30 de ani în raport cu dolarul în eventualitatea unui Brexit - director PIMCO

"Fac excepție situațiile în care solicitantul avizului de amplasament pentru construirea locuinței prezintă o declarație conform căreia soluția de alimentare cu energie electrică a viitoarei locuințe nu implică racordarea la rețeaua electrică de distribuție publică de joasă tensiune; documentul în cauză constituie anexă la avizul de amplasament", precizează ANRE.

Avizul de amplasament este definit ca "răspunsul scris al operatorului de rețea la cererea unui solicitant, în care se precizează punctul de vedere față de propunerea de amplasament a obiectivului solicitantului referitor la îndeplinirea condițiilor de coexistență a obiectivului cu rețelele electrice ale operatorului". Autorizația de construire depinde de obținerea în prealabil a avizului de amplasament. 

În prezent, după cum Profit.ro a scris în detaliu aici, un alt act normativ, respectiv Regulamentul privind racordarea utilizatorilor la rețelele electrice de interes public, aprobat printr-un ordin al ANRE din 2013, prevede că, în situația în care rețeaua electrică de distribuție publică de joasă tensiune este situată la o distanță mai mare de 100 m față de limita de proprietate a terenului utilizatorului, la înregistrarea cererii de racordare pentru o locuință individuală având o putere solicitată mai mică de 30 kVA, operatorul de distribuție concesionar are obligația să comunice solicitantului printr-o scrisoare de răspuns, informații cu privire la demersurile efectuate până în momentul respectiv în scopul dezvoltării rețelelor de distribuție pentru electrificarea localității sau pentru extinderea rețelelor de distribuție în zona respectivă, inclusiv calendarul de realizare a lucrărilor. Scrisoarea trebuie trimisă în termen de maximum 20 de zile calendaristice de la înregistrarea cererii de racordare.

BNR: Bancnotele românești false, în creștere cu 70%. Care este cea mai falsificată bancnotă CITEȘTE ȘI BNR: Bancnotele românești false, în creștere cu 70%. Care este cea mai falsificată bancnotă

Același regulament mai stipulează că dezvoltarea rețelelor electrice de distribuție pentru electrificarea localităților sau pentru extinderea rețelelor de distribuție se finalizează de operatorul de distribuție concesionar și de autoritățile administrației publice locale sau centrale. Actul normativ nu prevede posibilitatea ca utilizatorul final persoană fizică să poată finanța din venituri proprii extinderea rețelei astfel încât să se poată racorda la ea. 

ANRE recunoaște totuși că propriul ordin este incomplet și îi obligă pe distribuitori să racordeze orice utilizator, dacă acesta dorește să cofinanțeze lucrarea de extindere în locul autorităților locale.

"Deși reglementările în vigoare nu prevăd posibilitatea finanțării de către utilizatori a lucrărilor de dezvoltare a rețelelor de distribuție, apreciem că, în cazul în care aceștia solicită în mod expres acest lucru, poate fi acceptată modalitatea de cofinanțare a lucrărilor prevăzută în Metodologia menționată mai sus, co-finanțator fiind utilizatorul în locul autorităților administrației publice. Operatorul de distribuție are obligația de a suporta investiția rezultată ca eficientă în urma calculelor efectuate conform respectivei Metodologii", se precizează într-un răspuns oferit de ANRE unuia dintre distribuitori.

Parlamentul European vrea ca roboții să fie considerați persoane electronice, iar firmele să achite contribuții sociale pentru aceștia CITEȘTE ȘI Parlamentul European vrea ca roboții să fie considerați persoane electronice, iar firmele să achite contribuții sociale pentru aceștia

Recentul ordin ANRE de modificare a metodologiei de acordare a avizelor de amplasament mai prevede facilități pentru proiecte de infrastructură transeuropeană de transport.

"Completările din cadrul Metodologiei referitoare la emiterea avizelor de amplasament favorabile condiționate pentru proiecte de infrastructură de transport transeuropeană au ca efect evitarea întârzierilor în implementarea acestor proiecte, cu impact favorabil în asigurarea accelerării realizării interconectării dintre rețeaua de transport de interes național/regional cu cea europeană", arată ANRE.

Astfel, în situația în care se solicită emiterea avizului de amplasament pentru un proiect de infrastructură de transport transeuropeană și amplasamentul propus afectează rețeaua electrică, operatorul de rețea emite un aviz de amplasament favorabil condiționat, care semnifică acceptarea amplasamentului propus numai cu condiția realizării lucrărilor necesare pentru devierea ori mutarea instalațiilor operatorului de rețea și/sau a lucrărilor de modificare a instalațiilor rețelei electrice rezultate ca necesare pentru îndeplinirea condițiilor de coexistență impuse de norme.

Lucrările de deviere sau mutare a instalațiilor operatorului de rețea necesare pentru menținerea  amplasamentului propus ori lucrările de modificare a instalațiilor rețelei electrice rezultate ca necesare pentru îndeplinirea condițiilor de coexistență impuse de norme se stabilesc în cadrul studiului de soluție pentru eliberarea amplasamentului și/sau de coexistență, realizat conform prevederilor prezentei metodologii. Studiul de soluție și/sau de coexistență se elaborează la comanda și pe cheltuiala solicitantului, ulterior emiterii avizului de amplasament favorabil condiționat.

viewscnt
Afla mai multe despre
aviz de amplasament
aviz de racordare
racordare retea electrica
distributie energie
retea de distributie
operator de retea concesionar
anre