Tribunalul București a decis ieșirea din insolvență a Hidroelectrica

Tribunalul București a decis ieșirea din insolvență a Hidroelectrica
Profit.ro
Profit.ro
scris 21 iun 2016

Tribunalul București a decis marți că producătorul de energie Hidroelectrica, una din cele mai profitabile companii de stat, a ieșit din insolvență, procedură de reorganizare judiciară în care s-a aflat, pentru a doua oară, în ultimii doi ani.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Decizia a fost amânată de două ori până acum de către judecătorii de la Tribunalul București, în 6 și 15 iunie.

Hidroelectrica se află în insolvență din iunie 2012, însă în două faze, pentru că în perioada iunie 2013 - februarie 2014 a ieșit din procedura judiciară.

Ambasadorii celor 28 de state membre UE au prelungit cu șase luni sancțiunile impuse Rusiei CITEȘTE ȘI Ambasadorii celor 28 de state membre UE au prelungit cu șase luni sancțiunile impuse Rusiei

Pe perioada insolvenței, compania a fost administrată de administratorul judiciar Remus Borza, care a eliminat contractele păguboase cu "băieții deștepti" din energie și a redus personalul companiei, scrie News.ro. Acesta a declarat, pentru Agerpres, că decizia Tribunalului de ieșire din insolvență a companiei "nu este definitivă, dar este executorie".

În urma măsurilor de redresare, Hidroelectrica a redus datoriile și a devenit una dintre cele mai profitabile companii de stat.

În ultimul bilanț la conducerea companiei, Remus Borza a anunțat că Hidroelectrica a înregistrat în primele cinci luni ale acestui an o cifră de afaceri de 1,29 miliarde lei, în scădere cu 18% față de perioada similară a anului trecut, în timp ce profitul brut a scăzut cu 12%, la 560 milioane lei, ca urmare a reducerii producției și a prețurilor mici din piață.

Totuși, Borza estimează că Hidroelectrica va înregistra în 2016 un profit record de 1,3 miliarde de lei, față de 899,4 milioane lei în 2015. În plus, Hidroelectrica avea la 31 mai lichidități de 1,6 miliarde lei (circa 350 milioane euro cash).

Tot mai mulți români se tratează în străinătate: Spitalul austriac Wiener Privatklinik a tratat cu 40% mai mulți pacienți din România de la începutul anului CITEȘTE ȘI Tot mai mulți români se tratează în străinătate: Spitalul austriac Wiener Privatklinik a tratat cu 40% mai mulți pacienți din România de la începutul anului

În mai, Borza declara că Hidroelectrica ar putea fi listată la Bursă în noiembrie, dacă va ieși din insolvență în iunie. 

Potrivit acestuia, Hidroelectrica valorează între 5 și 7,5 miliarde euro, sumă rezultată prin multiplicarea de 10-15 ori a profitului EBITDA (rezultatul înainte de dobânzi, impozite, depreciere și amortizare), care s-a ridicat la 500 milioane euro în ultimii doi ani și urmează să fie atins și în 2016. În urma listării companiei, statul ar putea încasa pentru pachetul de 15% din acțiuni pe care îl deține între 750 milioane de euro și 1 miliard de euro, afirma reprezentantul administratorului judiciar.

Ministerul Energiei deține 80,06% din acțiunile Hidroelectrica, în timp ce Fondul Proprietatea are o participație de 19,94%.

viewscnt
Afla mai multe despre
hidroelectrica
remus borza
euro insol
insolventa hidroelectrica
hidroelectrica listare la bursa