ANRE: Situație fără precedent pe piața gazelor. Câți consumatori au rămas fără furnizor? Două treimi - preluați de Engie, restul de Electrica

ANRE: Situație fără precedent pe piața gazelor. Câți consumatori au rămas fără furnizor? Două treimi - preluați de Engie, restul de Electrica
scris 17 nov 2021

Un procent de 0,72% dintre clienții casnici și cei non-casnici conectați la sistemul de distribuție al gazelor au rămas fără furnizorul concurențial cu care aveau semnate contracte și au fost preluați de un Furnizor de Ultimă Instanță (FUI), Electrica SA, respectiv Engie, în ultimele două luni, reiese dintr-un document al Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), care caracterizează situația drept fiind una ”fără precedent pe piața gazelor naturale din România”.

Motivul pentru care furnizorii concrențiali doresc să renunțe la activitatea de furnizare este explozia prețurilor pe piața angro, care au condus la situația în care costul de achiziție al gazelor este superior prețului facturat clienților.

Cum să-ți optimizezi site-ul web CITEȘTE ȘI Cum să-ți optimizezi site-ul web

“Astfel, într-o perioadă foarte scurtă, de doar 2 luni calendaristice, un număr de aproximativ 31.000 clienți finali au fost preluați de FUI desemnați de ANRE, situație fără precedent pe piața gazelor naturale din România”, precizează reglementatorul pieței.

Potrivit ultimului raport disponibil al ANRE, în luna iulie în România existau 4.018.505 consumatori casnici și 234.476 consumatori non-casnici racordați la sistemele de distribuție.

Cei 31.000 de consumatori preluați de FUI reprezintă 0,72% din numărul total de 4.252.981 de consumatori

Cei mai mulți dintre cei 31.000 de consumatori, peste 20.000, rămași fără furnizor concurențial au fost preluați în calitate de FUI de Engie.

Astfel, clienții Tulcea Gaz (15.630) și cei Progaz P&D SRL (4.500) au fost preluați de Engie, care a câștigat licitația pe această lună, depunând cea mai bună ofertă, de 612,69 lei/MWh, din cei 6 FUI desenați de ANRE. Aceștia vor achita însă prețul plafonat de Parlament, de 370 lei/MWh, diferența urând a fi achitată Engie de către Guvern.

Cele mai comune înșelătorii la care sunt expuse companiile CITEȘTE ȘI Cele mai comune înșelătorii la care sunt expuse companiile

Clienții Hargaz Harghita Gaz SRL (9.531 consumatori), și Măcin Gaz SRL (73 consumatori) au fost preluați în regim de Furnizor de Ultimă Instanță (FUI) de Electrica Furnizare S.A., care câștigase licitația pentru luna precedentă, cu un preț de 341,72 lei/Wh.

În prezent, ANRE stabilește lunar un singur FUI care preia clienții finali în cazul apariției unei situații în care aceștia nu mai au asigurată furnizarea gazelor naturale, pe baza criteriului „costul cel mai mic“, prin compararea valorilor cumulate a mai multor componente, de achiziție, furnizare și transport, publicate pe paginile proprii de internet de către FUI desemnați.

La această dată, ANRE are desemnați 6 FUI: Engie România S.A., CEZ Vânzare S.A., Cis Gaz S.A., Electrica Furnizare S.A., Premier Energy S.R.L. și Tinmar Energy S.A..

În baza unui regulament care a intrat în vigoare la 1 noiembrie, ANRE nu mai acceptă solicitarea de retragere a licenței unor furnizori, atât timp cât aceștia încă au clienți, astfel încât să plaseze proprii clienți altor furnizori.

În plus, Engie România, alături de alți FUI, a notificat ANRE la sfârșitul lunii octombrie cu privire la renunțarea la statutul de furnizor de ultimă instanță, începând cu 15 decembrie 2021. Potrivit companiei, decizia de renunțare a fost luată având în vedere evoluția fără precedent a prețurilor la gazele naturale și contextul de incertitudine generată de imposibilitatea de a previziona din timp preluarea clienților acestor furnizori și de a asigura pentru aceștia cantitățile necesare de gaze.

Drept răspuns, ANRE a pus în dezbatere publică un proiect de ordin prin care va desemna cel puțin 5 FUI a căror cotă de piață cumulată, din punctul de vedere al numărului de clienți finali, să fie de minimum 70%. În plus, un furnizor poate renunța la statutul de FUI doar în situația în care lista FUI desemnați conține cel puțin 5 furnizori a căror a căror cotă de piață cumulată, din punctul de vedere al numărului de clienți finali este de minimum 70%.

viewscnt
Afla mai multe despre
anre
fui
consuatori
casnici
noncasnici
engie
e.on