ANRE va desemna cel puțin trei furnizori de ultimă instanță pentru consumatorii de gaze naturale

ANRE va desemna cel puțin trei furnizori de ultimă instanță pentru consumatorii de gaze naturale
Profit.ro
Profit.ro
scris 1 oct 2020

Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE) va desemna cel puțin trei furnizori de gaze naturale, care să asigure livrările către consumatorii finali.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Problemele și provocările sectorului energetic, afectat la fel ca multe alte domenii de criza generată în contextul pandemiei COVID-19, vor fi dezbătute pe larg de liderii celor mai importanți jucători în domeniu, alături reprezentanți ai autorităților, la Videoconferința - Energy Profit Forum - Energia post-coronavirus, organizată în data de 8 octombrie 2020Mai multe detalii AICI

Noi detalii vor fi anunțate la Profit Energy.forum, videoconferinta transmisa in direct la Profit TV și organizată cu sprijinul Black Sea Oil & Gas, Complexul Energetic Oltenia, FPPG, E-INFRA (Nova Power & Gas), Nuclearelectrica, OMV Petrom, Romgaz și Transgaz.

În ședința Comitetului de reglementare al ANRE de miercuri a fost aprobat noul Regulament privind furnizarea de ultimă instanță a gazelor naturale care stabilește procedura de desemnare de către ANRE a furnizorilor de ultimă instanță, condițiile de desfășurare și de încetare a activității de furnizare de ultimă instanță, principiile de stabilire a prețurilor aplicate de către furnizorii de ultimă instanță clienților preluați, precum și procedura de preluare a locurilor de consum ale clienților finali care nu au asigurată furnizarea gazelor naturale din nicio altă sursă, scrie Agerpres.

Apele Române anunță că 30% din banii primiți la rectificarea bugetară vor fi investiți la acumularea Mihăileni CITEȘTE ȘI Apele Române anunță că 30% din banii primiți la rectificarea bugetară vor fi investiți la acumularea Mihăileni

Pentru a asigura furnizarea în regim de ultimă instanță clienților finali care ajung în situația de a nu avea asigurată furnizarea gazelor naturale din nicio altă sursă, ANRE va desemna un număr de cel puțin trei furnizori de ultimă instanță (FUI), prin organizarea unui proces de selecție în termen de maximum 10 zile lucrătoare de la data intrării în vigoare a acestui Regulament.

Toți furnizorii de gaze naturale, care îndeplinesc criteriile de eligibilitate stabilite prin Regulament, au posibilitatea de a desfășura activitatea de furnizare a gazelor naturale în regim de ultimă instanță.

Furnizorii desemnați FUI au obligația să publice, în secțiunea dedicată de pe pagina proprie de internet, prețurile pentru furnizarea gazelor naturale în regim de ultimă instanță, inclusiv a valorilor componentelor sale, precum și Contractul-cadru de furnizare a gazelor naturale în regim de ultimă instanță.

Situațiile identificate de ANRE prin Regulament în care clientul final nu are asigurată furnizarea de gaze naturale sunt în cazul în care furnizorul său actual își pierde calitatea de furnizor ca urmare a retragerii/suspendării/expirării licenței de furnizare a gazelor naturale; în cazul în care furnizorul său actual nu își respectă obligația de a deține un contract de echilibrare și acces în PVT și/sau un contract de transport/distribuție al/a gazelor naturale; în cazul în care clientul final nu își găsește un furnizor.

În cazul apariției uneia dintre situațiile în care furnizorul nu mai poate asigura clienților săi furnizarea gazelor naturale, clienții finali în cauză vor fi preluați pe o perioadă limitată de timp de către un FUI stabilit de către ANRE dintre furnizorii desemnați FUI, pe baza criteriului "costul cel mai mic", prin compararea valorilor cumulate ale componentelor publicate de către fiecare FUI pe pagina proprie de internet.

Totodată, clienții finali în cauză vor fi informați de către FUI cu privire la preluare, creându-se astfel posibilitatea ca aceștia să-și caute, într-un timp cât mai scurt, un alt furnizor cu care să încheie un contract aferent furnizării gazelor naturale în regim concurențial.

În cazul în care clientul final nu-și găsește la un moment dat un furnizor pe piața concurențială, clientul în cauză va fi preluat temporar, la solicitarea sa, de către un FUI ales în mod liber de către client, dintre cei desemnați de către ANRE.

Astfel, clienții finali sunt protejați prin asigurarea furnizării gazelor naturale în regim de ultimă instanță, în condițiile stabilite prin Regulament și, în același timp, se promovează și se asigură concurența între furnizorii de gaze naturale pentru a fi desemnați FUI și pentru a asigura clienților preluați furnizarea gazelor naturale în regim de ultimă instanță.

De asemenea, au fost stabilite și obligațiile operatorilor de gaze naturale în situația preluării de către FUI a unor clienți, aceștia având obligația să asigure continuitatea în alimentarea cu gaze naturale a locurilor de consum ale clienților preluați care sunt amplasate în zona sa de operare, în condițiile stabilite prin Regulament.

În perioada în care se asigură de către FUI furnizarea gazelor naturale în regim de ultimă instanță, clientul preluat poate opta oricând pentru încheierea unui contract aferent furnizării în regim concurențial, cu respectarea procedurii de schimbare a furnizorului, aprobată de către ANRE.

viewscnt
Afla mai multe despre
gaze naturale
anre