Arabia Saudită va reduce producția sa de petrol cu 1 milion de barili pe zi în iulie, ca parte a unui acord mai larg al OPEC+ referitor la producție

Arabia Saudită va reduce producția sa de petrol cu 1 milion de barili pe zi în iulie, ca parte a unui acord mai larg al OPEC+ referitor la producție
Profit.ro
Profit.ro
scris 5 iun 2023

Arabia Saudită va reduce producția sa de petrol cu 1 milion de barili pe zi în iulie, ca parte a unui acord mai larg al OPEC+ referitor la producție, în condițiile în care grupul se confruntă cu scăderea prețurilor petrolului și un excedent al ofertei, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Ministrul saudit al Energiei, Prințul Abdulaziz, a declarat că reducerea cu 1 milion de barili pe zi (bpd) de către Riad ar putea fi prelungită și după iulie, dacă va fi necesar, scrie News.ro.

Discuții oficiale despre extinderea portofoliului Socar în România. Benzinăriile azerilor și-au majorat puternic încasările, însă profitul a scăzut cu peste două treimi CITEȘTE ȘI Discuții oficiale despre extinderea portofoliului Socar în România. Benzinăriile azerilor și-au majorat puternic încasările, însă profitul a scăzut cu peste două treimi

Influenta Organizație a Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) și aliații săi, cunoscuți sub numele de OPEC+, nu au făcut nicio modificare la reducerile planificate de producție de petrol pentru acest an, în timp ce președinta coaliției, Arabia Saudită, a anunțat noi scăderi voluntare.

OPEC+ a ajuns la un acord cu privire la politica de producție după șapte ore de discuții și a decis să reducă producția țintă din 2024 cu încă 1,4 milioane de barili pe zi.

Cu toate acestea, multe dintre aceste reduceri nu vor fi reale, deoarece grupul a redus țintele pentru Rusia, Nigeria și Angola, pentru a le alinia cu nivelurile lor actuale de producție.

În schimb, Emiratelor Arabe Unite li s-a permis să crească producția.

OPEC+ pompează aproximativ 40% din țițeiul mondial, ceea ce înseamnă că deciziile sale de politică pot avea un impact major asupra prețurilor petrolului.

OPEC+ are deja în vigoare o reducere de 2 milioane bpd convenită anul trecut și care se ridică la 2% din cererea globală.

În aprilie, OPEC+a convenit și o reducere voluntară surpriză a producției de petrol, de 1,6 milioane bpd, care a intrat în vigoare în luna mai, fiind valabilă până la sfârșitul anului 2023.

Arabia Saudită a declarat duminică că își va extinde porțiunea de reduceri voluntare de 0,5 milioane bpd până în 2024.

Nu era clar dacă reducerea de 1 milion din iulie este peste cea de 0,5 milioane bpd sau dacă aceasta din urmă va fi inclusă în reducerea din iulie.

Internauții rețin, de obicei, până la 5 parole și le reciclează în diferite conturi online. Recomandări pentru parole sigure CITEȘTE ȘI Internauții rețin, de obicei, până la 5 parole și le reciclează în diferite conturi online. Recomandări pentru parole sigure

Anunțul din aprilie a contribuit la creșterea prețurilor petrolului cu aproximativ 9 dolari pe baril, la peste 87 de dolari, dar acestea s-au retras rapid sub presiunea preocupărilor legate de creșterea economică și cererea globală.

Vineri, prețul petrolului Brent, de referință, s-a stabilit la 76 dolari pe baril.

Națiunile occidentale au acuzat OPEC că manipulează prețurile petrolului și subminează economia globală prin costurile ridicate ale energiei.

Occidentul a acuzat, de asemenea, OPEC că se alătură Rusiei, în ciuda sancțiunilor occidentale privind invazia Ucrainei de către Moscova.

Ca răspuns, membrii OPEC au spus că tipărirea de bani din Occident în ultimul deceniu a determinat inflația și a forțat națiunile producătoare de petrol să acționeze pentru a menține valoarea exportului lor principal.

Țările asiatice, precum China și India, au cumpărat cea mai mare parte din exporturile de petrol rusești și au refuzat să se alăture sancțiunilor occidentale împotriva Rusiei.

viewscnt
Afla mai multe despre
petrol
arabia saudita