Arabia Saudită vrea ca OPEC+ să reducă mai mult producția de petrol, înaintea listării Aramco

Arabia Saudită vrea ca OPEC+ să reducă mai mult producția de petrol, înaintea listării Aramco
Profit.ro
Profit.ro
scris 3 dec 2019

OPEC și aliații săi, între care Rusia, intenționează să reducă mai mult producția de petrol, iar acordul să fie aplicat cel puțin până în iunie 2020, în condițiile în care Arabia Saudită să ofere pieței o ofertă plăcută înainte de listarea grupului saudit Aramco, au declarat două surse apropiate discuțiilor, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Acordul discutat de statele OPEC și alți producători, cunoscuți ca OPEC+, vor suplimenta reducerea de producție a petrolului cu cel puțin 400.000 de barili pe zi, de la 1,2 milioane de barili pe zi, respectiv 1,2% din oferta globală, scrie News.ro.

ANALIZĂ PROFIT TV Decembrie începe cu scăderi pe bursele de acțiuni și cu un dolar slăbit CITEȘTE ȘI ANALIZĂ PROFIT TV Decembrie începe cu scăderi pe bursele de acțiuni și cu un dolar slăbit

Actualul acord este valabil până în martie 2019.

”Aceștia (saudiții) vor să surprindă piața”, a spus una dintre surse.

Alte două surse au declarat că cele mai recente analize ale OPEC, realizate de Board-ul Comisiei Economice a organizației, au arătat un excedent mare de ofertă și acumularea de stocuri în prima jumătate a anului 2020, dacă nu vor fi luate măsuri suplimentare de reducere a livrărilor.

Rusia, un aliat major al OPEC, s-a opus până acum la reduceri mai accentuale ale producției sau la prelungirea acordului pe o perioadă mai lungă de timp. Moscova a adoptat însă deseori a unei poziții ferme înainte de fiecare reuniune, pentru ca apoi să aprobe politica. Sursele au spus că Arabia Saudită încearcă să convingă Rusia.

Riadul are nevoie de prețuri mai mari ale petrolului pentru a-și echilibra bugetul și a susține prețul ofertei publice inițiale a Aramco, care ar putea fi cea mai mare din lume.

Rusia, al doilea mare exportator de petrol din lume după Arabia Saudită, beneficiază la rândul ei de prețurile mai mari ale petrolului și a colaborat cu OPEC pentru reducerea livrărilor, pentru a preveni acumularea de stocuri ca urmare a creșterii producției în Statele Unite, care au devenit cel mai mare producător de țiței din lume.

Cotația petrolului Brent, de referință la bursa din Londra, a urcat luni cu peste 2%, la aproape 62 de dolari pe baril, în urma informațiilor legate de posibilitatea ca producția de țiței să fie redusă mai mult.

Prețul ofertei publice a grupului Aramco va fi stabilit joi, în aceeași zi în care va avea loc reuniunea OPEC la Viena. Întâlnirea în cadrul OPEC+ va avea loc vineri.

viewscnt
Afla mai multe despre
opec
petrol