Autoritatea din Energie a aprobat reguli generale privind piața centralizată de gaze naturale

Autoritatea din Energie a aprobat reguli generale privind piața centralizată de gaze naturale
Profit.ro
Profit.ro
scris 6 iun 2018

Comitetul de reglementare al Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a aprobat, în ședința de miercuri, noi ”reguli generale privind piața centralizată de gaze naturale”, în vederea îmbunătățirii cadrului de reglementare privind asigurarea tranzacționării gazelor naturale în condiții de concurență, de acces transparent și nediscriminatoriu al cumpărătorilor la cantitățile de gaze naturale ofertate pe piața concurențială.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

”Prin introducerea noilor reguli, ANRE urmărește să creeze premisele pentru dezvoltarea unei piețe centralizate pentru produse standard tranzacționate menite să asigure referințe de preț bazate pe cerere și ofertă, care să conducă la o concurență loială a operatorilor din sectorul gazelor naturale în favoarea consumatorilor”, a informat miercuri ANRE.

Un alt aspect vizat de ANRE este și acela care privește dezvoltarea piețelor Intra-Day (în cursul zilei de livrare) și PZU (piața pentru ziua următoare) pentru asigurarea echilibrării sistemului național de transport al gazelor naturale în așa fel încât să contribuie la creșterea siguranței și continuității alimentării cu gaze naturale, scrie News.ro.  

”Noile reguli stimulează tranzacționarea produselor standardizate și vor duce la formarea unui pret de referință pentru gazele naturale bazat pe cerere și ofertă, creșterea transparenței și concurenței pe această piață asigurându-i pe consumatori că prețul pe care îl plătesc furnizorului este unul corect”, spun oficialii autorității.

Oltchim scoate la vânzare trei uzine petrochimice. Piperea: Nu există un preț de pornire CITEȘTE ȘI Oltchim scoate la vânzare trei uzine petrochimice. Piperea: Nu există un preț de pornire

Aceștia subliniază că a fost implementat cadrul legal care permite tuturor consumatorilor să își aleagă furnizorul de gaze naturale. Procesul de schimbare a furnizorului este gratuit, nu implică modificări de ordin tehnic și orice client final casnic de gaze naturale poate să treacă de la furnizarea în regim reglementat, la furnizarea în regim concurențial.  

”Pentru a veni în sprijinul clienților finali casnici de gaze naturale, ANRE a pus la dispozitie, la pagina proprie de internet, o aplicație web de comparare a prețurilor în domeniul gazelor naturale denumită ‘Comparator oferte-tip de furnizare a gazelor naturale’ (http://www.anre.ro/ro/info-consumatori/comparator-oferte-tip-de-furnizare-a-gn), instrument independent și necomercial al cărui scop este să permită compararea prețurilor de furnizare și a condițiilor oferite de furnizorii de gaze naturale, înainte de a alege un anume furnizor sau o anume ofertă-tip”, precizează conducerea ANRE.

viewscnt
Afla mai multe despre
anre
gaze naturale