BSOG nu va declanșa producția offshore în acest an și preferă să nu avanseze o nouă dată. "Ne confruntăm cu întârzieri semnificative."

BSOG nu va declanșa producția offshore în acest an și preferă să nu avanseze o nouă dată. "Ne confruntăm cu întârzieri semnificative."
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 6 sep 2021

Compania petrolieră Black Sea Oil&Gas (BSOG), controlată de grupul american de asset management Carlyle, singurul concesionar de perimetre de gaze naturale din Marea Neagră care a luat până în prezent decizia finală de a investi în offshore-ul românesc, nu se așteaptă ca până la finalul acestui an să finalizeze toate lucrările aferente Proiectului de Dezvoltare Gaze Naturale Midia (MGD) pentru a putea declanșa producția așa cum își propusese. În plus, date fiind întârzierile semnificative, compania preferă să nu avanseze o nouă dată de începere a producției.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

La începutul anului 2020, BSOG estima pentru Profit.ro că va începe producție în prima jumătate a acestui an.

“Nu ne așteptăm ca restul activităților terestre, inclusiv construirea stației de tratare a gazelor, să fie finalizate până la sfârșitul acestui an. Ne confruntăm cu întârzieri semnificative, iar din acest motiv, pentru moment, preferăm sa nu avansăm o nouă dată de începere a producției”, a declarat CEO-ul BSOG, Marc Beacom, pentru Profit.ro.

De ce este important: În condițiile scăderii accentuate a producției autohtone, de aproximativ 10% anual, începerea producției offshore la Midia ar fi putut compensa deficitul de gaze, atât cel din perimetrele de producție, cât și cel din depozite, atenuând dependența de gazele rusești de import.

INFOGRAFIC OMV Petrom (SNP) o poveste bursieră ajunsă astăzi la 20 de ani, cu 2 culmi înainte de criza financiară. De la stadiul de „societate căpușată” la „double top” ce prevestea un viitor sumbru. Recordul se ține departe, \ CITEȘTE ȘI INFOGRAFIC OMV Petrom (SNP) o poveste bursieră ajunsă astăzi la 20 de ani, cu 2 culmi înainte de criza financiară. De la stadiul de „societate căpușată” la „double top” ce prevestea un viitor sumbru. Recordul se ține departe, "în spatele culmilor”

Potrivit CEO-ului BSOG, odată începută producția de gaze, compania se așteaptă la un nivel al producției de 1 miliard metri cubi de gaze pe an, echivalent cu aproximativ 10% din actual consum de gaze la nivel național și cu jumătate din importul de gaze efectuat anul trecut.

Însă, conform lui Beacom, proiectul de Dezvoltare Gaze Naturale Midia (MGD) este realizat în prezent tot în proporție de 70%, ca și în luna iunie.

“Deși estimăm că ultimele operațiuni planificate în largul Mării Negre vor începe anul acesta, avem întârzieri semnificative la stația de tratare a gazelor de pe uscat care vor afecta data începerii producției de gaze. Instalarea și testarea celor 121 de km de conductă submarină, a structurii de susținere (jacket) a platformei pe locația Ana și fabricarea ansamblului de punți (topside) a platformei de producție la șantierul din Agigea sunt deja finalizate”, spune Beacom.

Ansamblul de punți (topside) al platformei Ana

Ansamblul de punți (topside) al platformei Ana

Pentru perioada următoare, BSOG are planificate montarea ansamblului de punți al platformei Ana peste structura de susținere deja instalată la aproximativ 100 de kilometri în largul mării, după care va începe forajul celor cinci sonde de producție.

Profit.ro a semnalat că BSOG și operatorul sistemului național de transport de profil Transgaz, controlat de statul român, riscă să ajungă se se judece la tribunal din cauza unor neînțelegeri contractuale legate de lucrările de construcții necesare demarării producției de gaze la Midia.

Corespondență din Grecia - Creștere mai lentă pentru BSTDB în România, pe fondul pandemiei și al concurenței puternice. Banca discută mai multe proiecte energetice în România CITEȘTE ȘI Corespondență din Grecia - Creștere mai lentă pentru BSTDB în România, pe fondul pandemiei și al concurenței puternice. Banca discută mai multe proiecte energetice în România

Transgaz susține că a finalizat pe 14 aprilie 2021 lucrările aflate în sarcina sa la conducta Vadu – Tranzit 1, prin care gazele offshore din perimetrul Midia ar urma să fie introduse în sistemul național de transport. În consecință, în opinia Transgaz, a doua zi, pe 15 aprilie, a intrat în vigoare contractul de transport de gaze încheiat în ultima parte a anului 2018 cu BSOG, ceea ce înseamnă că, de la aceeași dată, americanii ar datora operatorului român bani pentru capacitatea de transport rezervată pe conducta respectivă.

Pentru a putea finanța Proiectul de Dezvoltare Gaze Naturale Midia (MGD) BSOG a vândut în avans, la finalul anului 2018, 50% din viitoarea producție din zăcămintele Ana și Doina pe 10 ani (0,5 miliarde mc/an) către Engie. Contractul a fost semnat prin intermediul filialei ENGIE Energy Management România S.R.L..

viewscnt
Afla mai multe despre
bsog
producție
offshore
carlyle
midia
marea neagră
gaze