Canadienii de la Euro Sun au obținut un nou permis de prospectare pentru perimetrul aurifer Stănija, din Hunedoara

Canadienii de la Euro Sun au obținut un nou permis de prospectare pentru perimetrul aurifer Stănija, din Hunedoara
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 19 oct 2016

Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM) a acordat o nouă licență companiei canadiane Euro Sun Mining (fosta Carpathian Gold) pentru prospectarea perimetrului aurifer Stănija, județul Hunedoara, zonă care a mai fost explorată în trecut atât de canadieni, cât și de European Goldfields, companie preluată în urmă cu cinci ani de Eldorado Gold și din acționariatul căreia a făcut parte și omul de afaceri Frank Timiș.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Licența este valabilă pentru o perioadă de trei ani, iar lucrările de explorare vor începe imediat, se arată într-un comunicat al Euro Sun Mining.

Perimetrul Stănija, cu o suprafață de 42 kilometri pătrați, se află la circa 3 kilometri est de satul Rovina, unde este situat celălalt perimetru luat în concesiune de Euro Sun Mining în România. În mai anul trecut, ANRM a acordat canadienilor o licență de exploatare a aurului de la Rovina pentru 20 de ani.

Toate filialele de distribuție ale Electrica SA sunt în criză de cash. Au împrumutat 320 milioane lei de la BRD, cu garanția companiei-mamă CITEȘTE ȘI Toate filialele de distribuție ale Electrica SA sunt în criză de cash. Au împrumutat 320 milioane lei de la BRD, cu garanția companiei-mamă

Între 2000 și 2004, Stănija a făcut obiectul unor prospecțiuni derulate de European Goldfields, companie la care Frank Timiș a deținut o participație de aproximativ 19% și care a fost cumpărată de canadienii de la Eldorado Gold în 2011, în schimbul a 2,4 miliarde de dolari. În 2007, perimetrul a fost explorat din nou, de data aceasta Carpathian Gold, prin subsidiara Samax România.

“Pe baza rezultatelor acestor prospecțiuni, Euro Sun a identificat deja mai multe obiective de explorare”, potrivit comunicatului.

Carpathian Gold, unicul proprietar al proiectului aurifer de la Rovina, și-a schimbat denumirea în Euro Sun Mining în luna august. Compania este listată pe bursa de la Toronto și are o capitalizare de aproximativ 57 milioane dolari.

În prima jumătate a anului, Euro Sun Mining a raportat un profit net de 224,11 milioane dolari, față de pierderi de 23,9 milioane dolari în intervalul similar din 2015, potrivit raportului financiar al companiei. Rezultatul reflectă un câștig de aproximativ 230,63 milioane dolari înregistrat din vânzarea minei de aur Riacho dos Machados din Brazilia, tranzacție perfectată la finele lunii aprilie.

Zăcământul aurifier de la Rovina, al doilea cel mai mare din Europa, conține resurse măsurate și indicate de 204 tone aur și peste 635.000 tone de cupru. Mina de la Rovina se află la 17 kilometri de concesiunea minieră Certej, deținută de canadienii de la Eldorado Gold, și la aproximativ 20 kilometri de Roșia Montană, proiect dezvoltat tot de o companie canadiană - Gabriel Resources.

Perimetrul Stănija (Sursa foto Euro Sun Mining):

Canadienii de la Euro Sun au obținut un nou permis de prospectare pentru perimetrul aurifer Stănija, din Hunedoara

viewscnt
Afla mai multe despre
aur
euro sun mining
carpathian gold
stanija
permis prospectare
explorare