Statul român va mai negocia cu chinezii construcția reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă doar până la 20 decembrie

Statul român va mai negocia cu chinezii construcția reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă doar până la 20 decembrie
scris 18 oct 2016

Negocierile dintre statul român și compania China General Nuclear Power Corporation privind construcția reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă vor continua până la 20 decembrie, potrivit deciziei aprobate de Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor, din 17 octombrie.

Documentul arată că dacă părțile nu ajung la niciun acord, pot abandona proiectul fără a plăti despăgubiri, însă este necesară o notificare scrisă către cealaltă parte în acest sens.

“Aprobarea continuării negocierilor asupra documentelor investiției în aceleași condiții din memorandumul de înțelegere privind dezvoltarea, construirea, operarea și dezafectarea Unităților 3 și 4 de la CNE Cernavodă (“MoU”), până la data de 20 decembrie 2016, cu aplicarea tuturor celorlalte prevederi ale MoU, inclusiv posibilitatea oricărei părți de a înceta MoU fără nicio despăgubire printr - simplă notificare scrisă către cealaltă parte, în cazul în care nu s-a ajuns la un acord asupra documentelor investiției și în măsură în care întârzierea nu a fost cauzată de respectiva parte”, potrivit documentului transmis Bursei de Valori București (BVB).

Încă nu ne înțelegem cu partea chineză la Cernavodă III-IV. CGN vrea implicarea directă a statului român în proiect CITEȘTE ȘI Încă nu ne înțelegem cu partea chineză la Cernavodă III-IV. CGN vrea implicarea directă a statului român în proiect

Ministrul Energiei, Victor Grigorescu, a declarat recent că proiectul reactoarelor nucleare 3 și 4 de la Cernavodă va fi inclus în Strategia Energetică a României 2016-2030.

Documentul final al strategiei, principalul proiect al actualului ministru al Energiei, va fi pus în dezbatere publică în prima jumătate a lunii octombrie.

Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) a aprobat  în luna mai raportul Ministrului Energiei privind stadiul și evoluția proectului de construcție a două noi reactoare la centrala nucleară de la Cernavodă, amintește news.ro.

Președintele Klaus Iohannis, a afirmat atunci că acesta este o investiție prioritară, care va duce la creșterea ponderii energiei nucleare în producția totală de energie la cel puțin 30%.

În noiembrie 2015, Nuclearelectrica și China General Nuclear Power Corporation au semnat un nemorandum de înțelegere pentru dezvoltarea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă, proiect estimat la 6,5 miliarde euro.

Proiectul reactoarelor 3 și 4 presupune construcția a două noi reactoare de tip CANDU 6 pe platforma centralei nucleare de la Cernavodă, fiecare cu o putere instalată de 700 MWh.

viewscnt
Afla mai multe despre
cernavoda
chinezi
china
nuclear