Când vor începe mini-reactoarele nucleare americane să producă energie la Doicești. Proiectul are costuri încă necunoscute, dar este gândit deja să primească ajutor de stat

Când vor începe mini-reactoarele nucleare americane să producă energie la Doicești. Proiectul are costuri încă necunoscute, dar este gândit deja să primească ajutor de stat
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 13 sep 2022

Lucrările de construire pe amplasamentul fostei termocentrale de la Doicești a unei capacități de producție de energie electrică de 462 MW, compusă din șase mini-reactoare modulare (SMR) a câte 72 MW fiecare, concepute și dezvoltate de către compania americană NuScale, vor demara în 2026, iar punerea în exploatare comercială a noii centrale va începe în 2029 și va deveni completă în 2030, potrivit estimărilor incluse într-un document al operatorului de stat al centralei nucleare Cernavodă, Nuclearelectrica (SNN), și analizat de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Autoritățile de la București sperau inițial ca centrala nucleară de la Doicești, construită cu tehnologie NuScale, să fie pusă în funcțiune în 2027, anul în care reactorul 1 de la Cernavodă va fi oprit  pentru retehnologizare timp de 2 ani, sistemul energetic național pierzând astfel temporar 700 MW de putere instalată.

CONFIRMARE Fumătorii au răsuflat ușurați doar o lună. Liderul pieței, BAT, a scumpit țigările. LISTA noilor prețuri CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Fumătorii au răsuflat ușurați doar o lună. Liderul pieței, BAT, a scumpit țigările. LISTA noilor prețuri

Potrivit sursei citate, în ianuarie 2021, SNN a beneficiat de o finanțare nerambursabilă de 1,2 milioane dolari din partea instituției americane de stat USTDA pentru finanțarea unei evaluări tehnice de identificare și ierarhizare a amplasamentelor potențiale din România și a filierelor ce pot fi utilizate pe acestea. În cadrul studiului au fost finalizate listele preliminare, dar cu un înalt grad de credibilitate pentru amplasamentele acceptabile, a fost întocmită o ierarhizare a acestora și trasături ale filierelor compatibile cu aceste amplasamente. Din analiză a rezultat un set de combinații preferate privind adecvabilitatea tipurilor de filiere multi-modulare (singurele tehnologii avansate inclusiv din punct de vedere al licențierii fiind cele din SUA) pentru amplasamentele cu anumite caracteristici, fiind preferate amplasamentele centralelor pe cărbune oprite sau în dezafectare.

Costurile de împrumut ale României cresc pe seama majorărilor de dobânzi ale BCE. Inflația surprinde negativ CITEȘTE ȘI Costurile de împrumut ale României cresc pe seama majorărilor de dobânzi ale BCE. Inflația surprinde negativ

Astfel, în baza clasamentului amplasamentelor eligibile din punct de vedere tehnic elaborat de consultant și a unor aspecte de natură strategică ce țin de viteza de implementare a proiectului (printre care: avantajul infrastructurii existente, regimul de utilizare), amplasamentul de la Doicești a fost clasificat ca fiind optim pentru dezvoltarea proiectului, permițând demararea rapidă a acestuia.

″Precizăm că decizia finală de investire va fi luată ulterior îndeplinirii condițiilor prealabile, fiind condiționată de obținerea autorizațiilor și aprobărilor necesare, care includ autorizația de amplasare ce va fi emisă de CNCAN în baza NSN-01 și aprobarea ulterioară prin lege a amplasamentului în temeiul prevederilor Art. 5 alin (1)1 din Legea nr. 57 din 17 martie 2006 pentru modificarea și completarea Ordonanței Guvernului nr. 7/2003 privind utilizarea în scopuri exclusiv pașnice a energiei nucleare. În cazul în care studiile sau analizele ulterioare conduc la concluzia că locația Doicești nu mai este oportună, SNN poate decide sistarea proiectului în acest amplasament″, precizează SNN.

Tranzacție: MedLife achiziționează SanoPass CITEȘTE ȘI Tranzacție: MedLife achiziționează SanoPass

Compania amintește că Planul Național Integrat în domeniul Energiei și Schimbărilor Climatice 2021-2030 (PNIESC) prevede elaborarea unui mecanism de sprijin de tipul Contracte pentru Diferență (CfD) pentru stimularea investițiilor, cu scopul de a facilita dezvoltarea de noi capacități de producție de energie electrică cu emisii reduse de carbon, iar implementarea unui mecanism CfD necesită existența unui cadru legislativ și de reglementare complementar, care să detalieze elementele de implementare.

Contractul pentru diferență (CfD) este un ajutor de stat care asigură constanța veniturilor în etapa de exploatare a unui proiect de investiții, precum cel al unei centrale energetice. Prin acest tip de ajutor, investitorului îi este garantat un preț de vânzare a energiei după începerea producției, intitulat "preț de exercitare", preț care să-i asigure un anumit nivel minim de rentabilitate. În cazul în care prețul de vânzare real de pe piață, calculat ca preț de referință într-un interval dat, este mai mic decât cel de exercitare, investitorul are dreptul să fie compensat prin plata diferenței. Există și varianta ca prețul de referință să fie mai mare decât cel de exercitare, iar investitorul să returneze diferența.

Compania Iulius, controlată de Iulian Dascălu, semnează cel mai mare credit acordat până acum în România în real estate, pentru rețeaua națională de shopping centers regionale Iulius Mall CITEȘTE ȘI Compania Iulius, controlată de Iulian Dascălu, semnează cel mai mare credit acordat până acum în România în real estate, pentru rețeaua națională de shopping centers regionale Iulius Mall

Etapele de dezvoltare a proiectului au fost elaborate de către SNN în colaborare cu echipe ale NuScale și ale acționarului majoritar al americanilor, corporația Fluor, și reprezintă deocamdată o estimare, care poate suferi modificări:

Etapa 1 – FEED Faza 1 (Perioada: 2022 –2023)

Faza 1 a FEED („Front-End Engineering and Design) reprezintă o etapă de activități de planificare, studii, inginerie și proiectare, care conțin elemente esențiale definirii proiectului, prin raportare la condițiile amplasamentului fostei centrale de la Doicești, la cerințele de autorizare și reglementare naționale și internaționale aplicabile. Acestea vor furniza informații cantitative necesare planificării riguroase a activităților și o estimare fundamentată a costurilor de proiect. Se va detalia impactul cerințelor din România și ale amplasamentului de la Doicești asupra proiectului. În paralel, se vor iniția studiile geotehnice, se va dezvolta Documentul Bază de Autorizare - Licensing Basis Document („LBD”), se va atribui contractul pentru elaborarea Raportului de Impact de Mediu (Environmental Impact Assessment) și se vor iniția diverse notificări la autoritățile de resort.

DOCUMENT Valoarea lunară maximă a tichetelor culturale crește la 190 lei, iar a celor acordate ocazional, la 380 lei CITEȘTE ȘI DOCUMENT Valoarea lunară maximă a tichetelor culturale crește la 190 lei, iar a celor acordate ocazional, la 380 lei

Etapa 2 – FEED Faza 2 (Perioada: 2023 –2024)

Faza 2 a FEED va dezvolta elementele din Faza 1 a FEED și, suplimentar, va presupune o definire detaliată a anvergurii proiectului. Estimările de cost vor ajunge la nivelul de precizie Clasa-3 și vor duce proiectul la stadiul de pregătire pentru lansarea comenzilor. În această perioadă se vor stabili detaliile de finanțare ale proiectului, notificarea privind ajutorul de stat, analiza inițială a IAEA, notificarea conform Articolul 41 din Tratatul Euratom. La finalul acestei faze are loc poarta decizională „final investment decision”.

România - succes neașteptat la producția de biciclete în Uniunea Europeană CITEȘTE ȘI România - succes neașteptat la producția de biciclete în Uniunea Europeană

Etapa 3 – Inginerie, Faza inițială de achiziții, Pregătirea locației (Perioada: 2024 –2026)

În această etapă se depune documentația pentru obținerea autorizației de construire, se elaborează Raportul de Impact de Mediu (Environmental Impact Assessment), are loc mobilizarea pe șantier și pregătirea locației. Se inițiază fabricarea NuScale Power Modules și se finalizează într-o mare măsură proiectarea de detaliu. Sunt efectuate de asemenea excavările de profunzime, precum și alte lucrări esențiale de construcții. Anumite activități depășesc luna aprilie 2026 și se întrepătrund cu fazele ulterioare ale proiectului; printre acestea, finalizarea reactoarelor și a pereților bazinului de apă.

Un alt autocar s-a blocat în limitatorul de înălțime de la Pasajul Unirii CITEȘTE ȘI Un alt autocar s-a blocat în limitatorul de înălțime de la Pasajul Unirii

Etapa 4 – Construirea (Perioada: 2026 –2029)

Această etapă începe cu poarta decizională „Full Notice to Proceed” și conține majoritatea activităților de construcție.

Etapa 5 – Punerea în Funcțiune (2029)

În această etapă se instalează modulele NuScale și are loc încărcarea cu combustibil și inspecția. Lucrările pe cele 6 module sunt decalate la aproximativ 1,5 - 2 luni.

Etapa 6 – Exploatare Comercială (2029 –2030)

Această etapă începe cu prima zi de vânzare a energiei în piață, energie produsă de modulul 1. În lunile ce urmează se lansează, treptat, celelalte 5 module.

viewscnt
Afla mai multe despre
mini-reactoare nucleare americane
reactoare modulare mici smr nuscale
nuclearelectrica nuscale
fosta termocentrala doicești