CE Oltenia dă în judecată 3 foști directori de la Turceni, într-un dosar în care fostul deputat PSD Surupăceanu a fost achitat

CE Oltenia dă în judecată 3 foști directori de la Turceni, într-un dosar în care fostul deputat PSD Surupăceanu a fost achitat
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 12 feb 2016

Directoratul Complexului Energetic Oltenia a convocat AGA societății, controlată de Ministerul Energiei, pe 1 martie, pe ordinea de zi figurând acționarea în justiție a trei directori ai fostului Complex Energetic Turceni pentru prejudicierea companiei cu peste 800.000 lei, într-un dosar în care fostul deputat PSD Mugurel Surupăceanu a fost achitat definitiv anul trecut.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Astfel, pe ordinea de zi a AGA CE Oltenia din 1 martie figurează "ratificarea promovării acțiunii civile (acțiunea în răspundere a directorilor) privind cererea de chemare în judecată formulată de SC Complexul Energetic Turceni SA pentru recuperarea prejudiciului creat societății de către pârâții Cristea Dumitru, Boiangiu Silvica și Vasile Ioan Viorel".

Este vorba despre redeschiderea unui dosar trimis inițial în judecată de DNA în 2009, în care fostul deputat PSD Mugurel Surupăceanu era acuzat, alături de fostul director general de la Turceni, Dumitru Cristea, de fosta directoare de investiții Silvica Boiangiu și de fostul director comercial Ioan Viorel Vasile, de prejudicierea Complexului Turceni, prin impunerea achiziției de către companie a unui utilaj multifuncțional, de la un intermediar, la un preț de patru ori mai mare decât costul inițial de achiziție.

Ministru bulgar: Interconectorul de gaze dintre România și Bulgaria, finalizat în a doua jumătate a anului CITEȘTE ȘI Ministru bulgar: Interconectorul de gaze dintre România și Bulgaria, finalizat în a doua jumătate a anului

Utilajul cu pricina, de tip tractor forestier, a fost importat din Ucraina în 2007 la prețul de 50.000 de dolari și vândut apoi Complexului Energetic Turceni cu peste 832.000 de lei, procedurile de achiziție fiind considerate ilegale de către procurori. Utilajul a fost cumpărat din Ucraina de către o firmă din Mediaș, administrată de Sorin Cocora Bușan, impus în funcția respectivă de Mugurel Surupăceanu.

Conform rechizitoriului DNA, Mugurel Surupăceanu, aflându-se în relații bune cu fostul director general al fostului Complex Energetic Turceni, a stabilit împreună cu acesta modalitatea de achiziționare la un preț de patru ori mai mare decât cel de cumpărare din Ucraina a tractorului forestier, furnizorul fiind firma din Mediaș. În același document se menționa că utilajul era vechi și avea defecțiuni, recepția lui și plata achiziției făcându-se cu implicarea celorlalți doi directori de la fostul Complex Energetic Turceni.

O parte din banii proveniți din tranzacția respectivă au ajuns la o firmă din Târgu Jiu, controlată de fostul deputat PSD, procurorii DNA menționând că totul a fost "mascat" de o tranzacție cu un circular folosit în prelucrarea lemnului. Mai mult, ulterior, firma din Mediaș prin care tractorul a ajuns la Turceni a intrat în insolvență, iar instanța a dispus ca toate bunurile înstrăinate de societate, inclusiv utilajul vândut la CE Turceni, să revină în patrimoniul societății debitoare, astfel că Turceniul a rămas și fără banii dați pe achiziția supraevaluată, și fără tractor.

Nici CE Turceni, iar ulterior nici CE Oltenia nu s-au constituit până în prezent parte civilă în dosar.

Petroliștii acuză majorarea tarifului de transport al țițeiului românesc: Ar putea stimula importurile CITEȘTE ȘI Petroliștii acuză majorarea tarifului de transport al țițeiului românesc: Ar putea stimula importurile

Mugurel Surupăceanu a fost achitat definitiv în februarie anul trecut de Curtea de Apel Craiova. Dumitu Cristea, Silvica Boiangiu și Ioan Viorel Vasile au fost condamnați fiecare la 4 ani de închisoare cu suspendare. Inculpații au fost scutiți de plata de despăgubiri către fostul Complex Energetic Turceni, înglobat acum în Complexul Energetic Oltenia Inițial, Tribunalul Gorj îi obligase pe aceștia la achitarea sumei de 836.570 de lei.

Magistrații au dispus doar confiscarea de la Sorin Cocora Bușan a sumei de 586.570,04 lei, rezultată însă din infracțiunea de spălare de bani. De asemenea, judecătorii au decis ridicarea sechestrului asigurator asupra unor proprietăți pe care fostul director general de la fostul Complex Energetic Turceni Dumitru Cristea le are în municipiul Târgu Jiu.

Dumitru Cristea este judecat în prezent în dosarul Turceni-Rovinari, ale cărui "vedete" sunt fostul premier Victor Ponta, senatorul PSD Dan Șova și fostul director general al CE Oltenia, Laurențiu Ciurel.

Consumul de energie revine pe creștere după doi ani de scădere, cu un plus de 6% CITEȘTE ȘI Consumul de energie revine pe creștere după doi ani de scădere, cu un plus de 6%

Potrivit DNA, complexurile energetice Turceni și Rovinari au fost prejudiciate cu suma totală de 19.676.456,79 lei (circa 5,6 milioane euro), din care 2.737.054,27 lei reprezintă prejudiciul suferit de Complexul Rovinari și 16.939.402,52 lei - cel suferit de Complexul Turceni.

Prejudiciile ar fi survenit, potrivit DNA, ca urmare a activității infracționale din perioada 2007-2008 a lui Laurențiu Ciurel, actual director general al CE Oltenia, pe atunci director general al Complexului Energetic Rovinari, precum și a lui Dumitru Cristea, pe atunci director general al Complexului Energetic Turceni.

În dosarul Șova-Ponta privind prejudicierea complexurilor energetice Turceni și Rovinari, Laurențiu Ciurel a fost trimis în judecată de DNA pentru trei infracțiuni de abuz în serviciu, cu obținere de foloase necuvenite pentru altul, din care una în formă continuată, iar Dumitru Cristea pentru cinci infracțiuni de abuz în serviciu, cu obținere de foloase necuvenite pentru altul, din care una în formă continuată.

viewscnt
Afla mai multe despre
complexul energetic oltenia
turceni
rovinari
dosarul turceni-rovinari
victor ponta
dan sova
laurentiu ciurel