Cel mai mare producător de energie din Japonia pariază pe amoniac și hidrogen pentru a atinge zero emisii dioxid de carbon

Cel mai mare producător de energie din Japonia pariază pe amoniac și hidrogen pentru a atinge zero emisii dioxid de carbon
Profit.ro
Profit.ro
scris 9 mai 2021

Producția de energie electrică reprezintă aproximativ o treime din emisiile globale de gaze cu efect de seră. Așa că, atunci când cel mai mare producător de energie din Japonia, Jera Co., a anunțat în octombrie anul trecut că își propune să atingă zero emisii dioxid de carbon până în 2050 - dar nu bazându-se exclusiv pe energie regenerabilă - a luat prin surprindere chiar și pe unii experți în energie, mulți întrebându-se dacă acest lucru este posibil, scrie publicația The Japan Times.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Dar compania, care a emis 139 de milioane de tone de dioxid de carbon în anul fiscal 2019 și este responsabilă pentru aproape 10% din emisiile Japoniei, este hotărâtă să conducă lumea într-o tranziție îndrăzneață de la combustibilii fosili la emisii nete zero, pe măsură ce își pariază supraviețuirea pe amoniac și hidrogen, care - spre deosebire de combustibilii precum petrolul și gazele - nu produc dioxid de carbon atunci când sunt arse, scrie News.ro.

În timp ce producătorii europeni de energie intenționează să parieze pe extinderea energiei solare și eoliene pentru a îndeplini marea majoritate a obiectivelor Uniunii Europene vizând neutralizarea carbonului până în 2050, disponibilitatea limitată a Japoniei de teren plat și linii de coastă abrupte, precum și cutremurele frecvente și taifunurile fac să fie relativ mai dificil ca țara să se bazeze doar pe energia solară și eoliană pentru a atinge zero emisii nete.

În acest context, Jera, care generează energie pentru Tokyo Electric Power Co. și Chubu Electric Power Co., își dorește o trecere completă la amoniac și hidrogen, care ar putea fi produs folosind energie regenerabilă sau tehnologie care compensează dioxidul de carbon emis în timpul producției.

„De la înființarea companiei noastre în 2015, am funcționat la nivel global și, în calitate de mare producător responsabil de o treime din energia electrică din Japonia, am știut că trebuie să jucăm un rol de lider activ în contramăsurile privind încălzirea globală. În ciuda eforturilor noastre, ar fi dificil să realizăm aprovizionarea constantă cu energie electrică folosind numai energie regenerabilă. Există unele provocări legate de utilizarea hidrogenului, așa că ne propunem să ardem amoniac la uzinele de cărbune ca prim pas”, a declarat recent președintele Jera, Satoshi Onoda, într-un interviu.

Grupul italian Enel construiește cinci proiecte de energie regenerabilă în SUA CITEȘTE ȘI Grupul italian Enel construiește cinci proiecte de energie regenerabilă în SUA

Având în vedere că hidrogenul arde instant, ca și în cazul gazului, în timp ce amoniacul arde încet în timp, precum cărbunele, Jera intenționează să amestece amoniacul cu cărbunele la centralele pe cărbune și să amestece hidrogenul cu gazul la centralele electrice cu gaze naturale lichefiate până când se vor putea procura cantități suficiente.

Jera consideră că amoniacul este mai viabil decât hidrogenul, deoarece este mai ușor și mult mai puțin costisitor de transportat decât hidrogenul, care ar trebui să fie răcit la minus 250 de grade Celsius într-un tanc special.

Amoniacul, care în mare parte la nivel global este utilizat ca îngrășământ, necesită o fracțiune din energia electrică pentru lichidare și a fost, de asemenea, utilizat în mod regulat la centralele electrice pentru a reduce emisiile de oxid de azot.

"În general, credem că ar necesita probabil costuri mult mai mici pentru construirea lanțului general de aprovizionare cu amoniac", a spus Onoda

El a adăugat că, pentru a aproviziona cu hidrogen centralele electrice pe gaz în anii 2030, ar fi probabil mai puțin costisitor să transforme amoniacul importat în hidrogen prin cracare termică, mai degrabă decât ca hidrogenul fie importat direct.

Un proiect pilot de patru ani pentru amestecarea amoniacului la o centrală pe cărbune va începe oficial de îndată ce Jera va obține o subvenție din partea Organizației de Stat pentru Energie Nouă și Dezvoltare a Tehnologiei Industriale (NEDO).

După instalarea unei conducte speciale, a unui rezervor și a unui arzător special la termocentrala pe cărbune Hekinan din prefectura Aichi, compania intenționează să amestece amoniac cu cărbune pentru producerea energiei electrice în 2024 și 2025, ceea ce ar marca primul astfel de experiment din lume.

"Testul de amestecare a amoniacului cu cărbunele într-un arzător a fost făcut în Japonia în laborator, dar al nostru ar fi primul care va amesteca amoniacul într-o unitate comercială de cărbune de 1 GW. Cred că alte companii ne vom urmări îndeaproape acțiunile (pentru a vedea) ce progrese realizăm ", a spus Onoda.

INFOGRAFICE Importuri de gaze cu 15% mai mari în primele 4 luni ale anului. Gazprom a anunțat o creștere de 2,4 ori a exporturilor directe către România CITEȘTE ȘI INFOGRAFICE Importuri de gaze cu 15% mai mari în primele 4 luni ale anului. Gazprom a anunțat o creștere de 2,4 ori a exporturilor directe către România

Compania intenționează să obțină o rată de co-ardere de 20% a amoniacului - cantitatea de combustibil original care a fost înlocuit - la unitatea de 1 GW de la centrala sa din Hekinan pentru proiectul pilot. Din punct de vedere tehnologic, aceasta nu va fi probabil o problemă la fel de mare precum crearea unui lanț de aprovizionare pentru cantități mari de amoniac.

Dacă proiectul va avea succes, va necesita 500.000 de tone de amoniac anual, ceea ce echivalează cu aproximativ jumătate din consumul anual total al Japoniei - în 2019, care a fost de 1,08 milioane de tone, din care 21,7% au fost importate din Indonezia și Malaezia.

Dacă toate centralele de cărbune din Japonia încep să amestece amoniac, resursele necesare ar fi mult mai mari. Ministerul Comerțului a calculat că Japonia ar avea nevoie de 20 de milioane de tone de amoniac anual dacă toate centralele de cărbune din țară ar avea o rată de ardere de amoniac de 20%. Acest lucru ar fi, de asemenea, echivalent cu 10% din producția globală de amoniac, aproximativ 200 de milioane de tone, din care doar aproximativ 10% sunt alocate exporturilor.

Calculele ministerului comerțului au arătat că prețul producerii de energie folosind 100% amoniac ar fi de 23,5 yeni japonezi pe kilowatt-oră, în timp ce generarea de energie prin arderea hidrogenului 100% ar costa 97,3 yeni pe kWh. Aceasta se compară cu un cost mediu de 13,1 yeni pentru energia generată de panourile solare corporative în 2019. Onoda a declarat că societatea ar lua în considerare vânzarea de energie verde la prețuri premium în viitor.

SURPRIZĂ Compania britanică Vast Resources, care operează și lângă Roșia Montană, l-a recrutat pe fostul președinte ANRM Nicolae Turdean la conducerea afacerilor din România CITEȘTE ȘI SURPRIZĂ Compania britanică Vast Resources, care operează și lângă Roșia Montană, l-a recrutat pe fostul președinte ANRM Nicolae Turdean la conducerea afacerilor din România

„Europa, de exemplu, nu percepe taxe vamale pentru companiile care vând energie electrică fără dioxid de carbon în zona euro. S-ar putea să putem percepe prețuri mai ridicate pentru energia fără dioxid de carbon, dar aceasta va fi una dintre marile provocări viitoare, întrucât ne gândim dacă putem face asta structural”, a spus el.

Trecerea la 100% combustibil amoniacal la toate centralele japoneze pe cărbune ar necesita 100 de milioane de tone pe an, dar ar reduce la jumătate emisiile anuale de dioxid de carbon din sectorul energiei la aproximativ 200 de milioane de tone, spune Ministerul Economiei, Comerțului și Industriei.

Perspectiva unor mari oportunități de afaceri pentru combustibilul de nouă generație a atras deja interesul multor firme precum Marubeni Corp., IHI Corp. și Australia Woodside Energy Ltd., care au lucrat împreună cu Jera la un studiu de fezabilitate finanțat de NEDO pe co-arderea amoniacului și crearea unui lanț de aprovizionare prin utilizarea unei fabrici de producere a amoniacului pe scară largă.

"Există o mulțime de provocări, dar pentru a menține costurile reduse, am dori să explorăm diverse posibilități. Dacă putem crea o structură în care industria în ansamblu să poată lucra împreună și să consume amoniac și hidrogen drept combustibil, costurile ar deveni mult mai ieftine", a spus Onoda.

viewscnt
Afla mai multe despre
japonia
amoniac
hidrogen
dioxid de carbon