CEZ a reclamat Bulgaria la Curtea de Arbitraj a Băncii Mondiale

CEZ a reclamat Bulgaria la Curtea de Arbitraj a Băncii Mondiale
Profit.ro
Profit.ro
scris 13 iul 2016

Grupul CEZ a reclamat Bulgaria la Centrul Internațional pentru Rezolvarea Disputelor de Investiții al Băncii Mondiale, instituție cu sediul la Washington, solicitând despăgubiri de ordinul sutelor de milioane de euro, relatează Novinite.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

O subsidiară a CEZ este cel mai mare operator de rețele electrice din Bulgaria, asigurând servicii pentru mai multe milioane de clienți, scrie News.ro.

Pe site-ul CEZ se arată că Bulgaria ”nu a reușit să respecte prevederile Tratatului Cartei pentru Energie referitoare la protejarea investițiilor”.

CEZ a decis să recurgă la arbitraj ”după ce o serie de acțiuni ale autorităților bulgare au lezat companiile CEZ din Bulgaria, provocând pe termen lung o situație critică pe piața energiei, care nu se îmbunătățește”.

Bulgaria nu s-a folosit de oportunitatea unui acord amiabil în această dispută, în pofida notificărilor repetate și solicitărilor companiei.

Vicepreședintele KMG: Guvernul român nu respectă promisiuni și și-a înghețat angajamentele CITEȘTE ȘI Vicepreședintele KMG: Guvernul român nu respectă promisiuni și și-a înghețat angajamentele

Potrivit CEZ, politica de prețuri a autorității de reglementare a sectorului energiei, KEVR a dus la neîndeplinirea așteptărilor pe termen lung în procesul de privatizare, provicând declinul profitabilității în sectorul energiei.

Decizia CEZ are loc după ce Bulgaria a pierdut un alt proces de arbitraj, cu compania rusă Atomstroiexport, care trebuie să primească de la guvernul bulgar 550 de milioane de euro în urma abandonării proiectului de construcție a centralei nucleare de la Belene. Suma include și achiziția echipamentelor deja fabricate de Atomstroiexport.

CEZ și alte companii de distribuție a electricității au fost implicate în dispute lungi cu autoritățile din Bulgaria, ambele părți pretinzând plata unor datorii. Aceste cazuri nu au ajuns însă niciodată la arbitraj.

viewscnt
Afla mai multe despre
cez