CEZ Distribuție își schimbă denumirea în Distribuție Oltenia

CEZ Distribuție își schimbă denumirea în Distribuție Oltenia
Profit.ro
Profit.ro
scris 3 ian 2017

CEZ Distribuție a anunțat marți că își schimbă denumirea în Distribuție Oltenia, după mai mult de un deceniu pe piața românească de energie, pentru a se conforma reglementărilor comunitare europene și celor naționale.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Grupul ceh CEZ a preluat în 2005 distribuitorul regional de energie electrică din Oltenia și vestul Munteniei, mult timp cu statut de monopol, care furnizează energie electrică în județele Argeș, Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt, Teleorman și Vâlcea, scrie News.ro.

Distribuitorul are 1,4 milioane de clienți.

“Partenerii noștri, precum și consumatorii finali de energie electrică ne vor regăsi cu numele social Distribuție Energie Oltenia, și cel mai adesea sub sigla Distribuție Oltenia, cu un logo nou. Celelalte date de identificare ale companiei, incluzând codul de identificare fiscală și numărul de înregistrare la Registrul Comerțului vor rămâne neschimbate”, a precizat compania.

Legea Energiei nr. 123/2012, Ordinul ANRE nr. 5/2015 precum și al treilea pachet de directive 2009/72/EC și 2009/73/EC solicită companiilor integrate într-un grup din domeniul energiei să separe din punct de vedere legal și funcțional activitatea de distribuție a energiei electrice de cea de furnizare ași de cea de producție.

Separarea are în vedere denumirea și identitatea vizuală a operatorului de distribuție, astfel încât să se evite confuzia în randul consumatorilor.

Anul nou a sosit cu vești bune: benzina și motorina s-au ieftinit cu 0,5 lei. Cum va reacționa noul guvern? CITEȘTE ȘI Anul nou a sosit cu vești bune: benzina și motorina s-au ieftinit cu 0,5 lei. Cum va reacționa noul guvern?

Reglementările europene în acest sens vizează dezvoltarea nivelului de competitivitate de pe piața de energie.

Ceilalți distribuitori de pe piața românească au anunțat măsuri similare.

La sfârșitul lunii decembrie, Electrica a anunțat că cele trei filiale de distribuție a energiei electrice din cadrul grupului Electrica, care operează în zonele Muntenia Nord, Transilvania Nord și Transilvania Sud, își schimbă denumirile.

De asemenea, toate companiile de distribuție ale grupului energetic italian Enel în România au adoptat denumirea E-Distribuție, după ce Enel Distribuție Banat și Enel Distribuție Dobrogea și-au schimbat numele în E- Distribuție Banat și, respectiv, E-Distribuție Dobrogea. E-Distribuție Muntenia a fost prima companie de distribuție a Enel din România care a adoptat, recent, noul nume.

Separarea entităților are loc în contextul în care 2017 este anul în care va avea loc liberalizarea completă a pieței energiei electrice pentru consumatorii casnici.

Calendarul stabilit în 2012 prevede liberalizarea completă a prețurilor de la 31 decembrie 2017, în condițiile în care, de la 1 ianuarie 2017, 80% din prețul de pe facturile consumatorilor casnici provine din piața liberă și 20% este preț reglementat de ANRE.

Potrivit calendarului, ponderea energiei din piața liberă va ajunge la 90% de la 1 iulie.

Liberalizarea prețurilor reprezintă o oportunitate pentru jucătorii care vor să intre pe o piață dominată în prezent de patru companii, care dețin cele opt distribuții regionale de electricitate: Electrica (Muntenia Nord, Transilvania Sud și Transilvania Nord), Enel (Muntenia Sud, Banat și Dobrogea), E.ON (Moldova) și CEZ (Oltenia).

viewscnt
Afla mai multe despre
cez distribuție
distribuție oltenia