CEZ România, scoasă la vânzare de grupul-mamă ceh, a revenit pe pierderi. Partea pozitivă: În restaurantele din Craiova nu se mai mănâncă la lumânare

CEZ România, scoasă la vânzare de grupul-mamă ceh, a revenit pe pierderi. Partea pozitivă: În restaurantele din Craiova nu se mai mănâncă la lumânare
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 9 iul 2019

Operațiunile din România ale grupului ceh de energie și utilități CEZ, scoase la vânzare de compania-mamă, au generat anul trecut pierderi de peste 50 milioane lei, față de profitul net de circa 421 milioane lei din 2017, motivele principale fiind reducerea producției parcurilor eoliene locale ale grupului, din cauza condițiilor meteo defavorabile, dar și faptul că piața anonimă a certificatelor verzi, pe care compania își vinde certificatele primite ca subvenții suportate de consumatori pentru producția de energie regenerabilă, nu a funcționat în cea mai mare parte a anului 2018, după schimbarea legislației privind sprijinirea energiei regenerabile.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

"Acest impact negativ a fost generat de reducerea producției de energie eoliană, precum și de faptul că piața anonimă a certificatelor verzi nu a funcționat în 2018, a fost introdusă doar în decembrie 2018", spune directorul financiar al CEZ România, Libuše Jurečková.

Astfel, în 2018, compania nu a avut deloc venituri din subvenții reprezentând certificate verzi, acestea ridicându-se la peste 13 milioane lei în 2017.

Datele alegerilor prezidențiale din acest an CITEȘTE ȘI Datele alegerilor prezidențiale din acest an

În 2017, CEZ România a avut un profit net de peste 421 milioane lei, după pierderile de aproape 230 milioane lei înregistrate în 2016, revenirea în teritoriu pozitiv datorându-se atunci în principal rezultatelor bune ale diviziei de producție de energie eoliană, dar și reevaluării în creștere cu peste 723 milioane lei a valorii terenurilor, clădirilor și echipamentelor companiei.

Pe de altă parte, CEZ România a încheiat anul 2018 cu un profit operațional EBITDA de 395 milioane de lei, în creștere cu 33 de milioane de lei față de anul anterior.

Ondrej Safar, country manager CEZ România, a declarat că distribuitorul local de energie al grupului, Distribuție Energie Oltenia, a continuat îmbunătățirea serviciului prestat consumatorilor, prin reducerea numărului și duratei întreruperilor neplanificate ale alimentării cu electricitate.

Iohannis reclamă la CCR noile condiții aprobate de Parlament pentru deținerea și utilizarea armelor de foc CITEȘTE ȘI Iohannis reclamă la CCR noile condiții aprobate de Parlament pentru deținerea și utilizarea armelor de foc

"Când am venit prima dată la Craiova în 2005 (anul când CEZ a preluat rețeaua de distribuție din regiune – n.r.) și am locuit acolo, alimentarea cu energie se întrerupea de câteva ori pe zi. Între timp, lucrurile s-au îmbunătățit foarte mult, chiar am simțit asta. Dacă mergeți în restaurante, veți vedea că au dispărut lumânările de pe mese. Pe vremuri, lumânările chiar reprezentau dotări standard pentru restaurantele de acolo, din cauza frecvenței întreruperilor", a spus Safar.

El a susținut, răspunzând întrebărilor în acest sens ale jurnaliștilor, că grupul ceh CEZ nu se grăbește să își vândă activele din România și își continuă proiectele de pe piața locală, întrucât consideră că piața românească este una dintre cele mai stabile din regiune.

"Pe data de 26 iunie, acționarii grupului au votat o nouă strategie, care descrie principalele direcții de dezvoltare în viitor și care include renunțarea la activele din România. Acum începem să lucrăm la partea pregătitoare a procesului de vânzare, însă este prea devreme să apreciem ceva despre următorii pași. Nu ne aflăm sub presiunea timpului să facem acest lucru pe termen scurt", a arătat Safar.

Șeful Orange, achitat de acuzațiile de complicitate la fraudă CITEȘTE ȘI Șeful Orange, achitat de acuzațiile de complicitate la fraudă

El consideră că activitatea CEZ în România este una de succes, care va atrage oferte competitive din partea celor interesați.

"Suntem fericiți în România și credem că putem primi oferte interesante și competitive. Dacă nu vor veni oferte, vom repeta procesul. Procesul în sine va fi unul standard și transparent și fiecare participant va avea oportunitatea de a face o ofertă, apoi vom decide în funcție de toate aceste elemente când și cui vom vinde. Oricine din România sau din străinătate va avea posibilitatea de a face o ofertă", a continuat șeful CEZ România.

Safar a mai spus că activitatea în companie își urmează cursul normal.

"Păstrăm în continuare proiectele deja începute și vom începe derularea altora, menținem investițiile și rămânem un partener important pentru mediul în care activăm. Suntem și vom rămâne în continuare în spatele contractelor pe care le avem și pe care le vom încheia. Deci, una peste alta, nu foarte multe lucruri se vor schimba", a subliniat el.

Averea super-bogaților lumii a scăzut pentru prima dată în șapte ani CITEȘTE ȘI Averea super-bogaților lumii a scăzut pentru prima dată în șapte ani

CEZ plănuiește să vândă active în Bulgaria, România, Turcia și Polonia ca parte a strategiei de reorientare spre piața din Cehia, a declarat, la finalul lunii mai, CEO-ul grupului ceh, Daniel Benes, într-un interviu pentru Hospodarske Noviny.

Grupul CEZ în România este reprezentat prin nouă companii – Distribuție Energie Oltenia, CEZ Romania, CEZ Vânzare, CEZ Trade, CEZ ESCO Romania, Tomis Team, MW Invest, Ovidiu Development și TMK Hydroenergy Power.

După procesul de separare a activităților (unbundling) încheiat cu succes în anul 2007, Distribuție Energie Oltenia (fosta CEZ Distributie) asigură alimentarea cu energie electrică a șapte județe: Argeș, Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt, Teleorman și Vâlcea. CEZ Vânzare este principalul furnizor de energie electrică din sud-vestul României, dar și furnizor de gaze naturale, cu un portofoliu de clienți casnici și industriali care depășește 1,4 milioane de clienți.

Începând cu 2011, Grupul CEZ în România deține în portofoliul său sistemul hidroenergetic de lângă Reșița, județul Caraș-Severin, format din 4 microhidrocentrale (Grebla, Crainicel 1, Crainicel 2 și Breazova) și amenajările hidro aferente de la Trei Ape, Gozna, Valiug și Secu. Grupul CEZ este controlat de statul ceh, care deține aproximativ 70% din acțiuni.

viewscnt
Afla mai multe despre
cez romania
distributie energie oltenia
parcul eolian cogealac
certificate verzi
vanzare active cez romania
subventii energie regenerabila
pret energie
factura energie