Cinci orașe din România în care îți poți recupera banii investiți pentru achiziția unei centrale termice în aproximativ doi ani

Cinci orașe din România în care îți poți recupera banii investiți pentru achiziția unei centrale termice în aproximativ doi ani
scris 30 oct 2017

Locuitorii din cinci orașe din România își pot amortiza costurile de achiziție a unei centrale termice în aproximativ doi ani, arată datele unui studiu Ariston Thermo România.

În medie, românii plătesc aproximativ 3.200 de lei pentru o centrală termică în condensare, fie că vorbim de prima instalare sau de înlocuirea unui echipament de generație mai veche. Dacă se ia în calcul un apartament de două camere, de circa 60 metri pătrați, costul mediu efectiv de achiziție a centralei termice și prețul gigacaloriei pe plan local, locuitorii din Constanța, Arad, Iași, Timișoara și Sibiu își pot amortiza o astfel de investiție în circa 2 ani.

”Când ne referim la cele cinci orașe menționate mai sus, ulterior perioadei de amortizare, costurile de încălzire și apă caldă menajeră ce rezultă din folosirea unei centrale termice scad în medie cu 50% față de costurile aferente sistemului centralizat de încălzire. Reducerea substanțială a valorii facturilor este, de altfel, unul dintre principalele motive pentru care românii aleg să instaleze sisteme proprii de încălzire”, a declarat Cătălin Drăguleanu, Country Manager Ariston Thermo România.

CTP, cel mai mare dezvoltator de parcuri industriale dinEuropa Centrală și de Est, a pregătit pentru anul viitor construcția în România a aproape 500.000 metri pătrați de spații logistice CITEȘTE ȘI CTP, cel mai mare dezvoltator de parcuri industriale dinEuropa Centrală și de Est, a pregătit pentru anul viitor construcția în România a aproape 500.000 metri pătrați de spații logistice

Locuitorii orașului Constanța își pot amortiza banii investiți în achiziția unei centrale termice de apartament în circa un an, în timp ce locuitorii din Arad, Iași, Timișoara și Sibiu își pot recupera investiția în aproximativ doi ani. Perioada de amortizare diferă, de la oraș la oraș, în funcție de costul gigacaloriei stabilit de furnizorul local de energie termică și pornind de la un consum mediu de căldură și apă caldă menajeră de-a lungul unui an.

În cazul unei prime instalări de centrală termică, media investiției inițiale este de 8.200 de lei. Pe lângă prețul de achiziție al centralei termice, se adaugă costurile necesare debranșării, realizării instalației de gaz, cele pentru efectuarea instalației de încălzire (radiatoare, robineți, țeavă, etc) și costul aferent autorizării în momentul punerii în funcțiune. În condițiile creșterii investiției totale, perioada de amortizare va crește direct proporțional.

Pornind de la costurile totale cu achiziția și instalarea centralei termice, locuitorii din Constanța își pot recupera investiția în circa. 3 ani, în timp ce locuitorii din Arad, Iași și Sibiu își amortizează investiția în aproximativ 4 ani. Timișoara este orașul în care o investiție medie de 8.200 de lei se poate amortiza în jur de 5 ani.

viewscnt
Afla mai multe despre
centrala termica
ariston