Comisia Europeană propune un nou mecanism pentru a scădea prețul electricității

Comisia Europeană propune un nou mecanism pentru a scădea prețul electricității
Profit.ro
Profit.ro
scris 26 oct 2022

Comisia Europeană a propus un nou mecanism destinat să conducă la diminuarea prețurilor la electricitate, ca alternativă la varianta plafonării prețului gazelor naturale folosite în producția de energie electrică, o idee care provoacă în continuare diviziuni în rândul statelor membre, transmite AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Miniștrii europeni ai Energiei, reuniți marți la Luxemburg, vor dezbate această nouă propunere a Comisiei, care se adaugă proiectelor prezentate deja de Executivul comunitar în data de 18 octombrie pentru a reduce prețurile la energie. AFP precizează că noua propunere nu face parte din "foaia de parcurs" adoptată cu prilejul summitului șefilor de stat și de guvern din UE, scrie Agerpres.

ULTIMA ORĂ Tranzacție gigant - Cea mai mare companie de electricitate din Grecia pregătește cumpărarea Enel România. Cumpărătorul, condus chiar de fostul CEO Enel România CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Tranzacție gigant - Cea mai mare companie de electricitate din Grecia pregătește cumpărarea Enel România. Cumpărătorul, condus chiar de fostul CEO Enel România

La summitul lor, liderii UE au cerut Comisiei să vină cu "decizii concrete" cu privire la un întreg set de măsuri, precum achizițiile comune de gaze, reglementarea pieței angro de gaze dar și, în pofida reticențelor exprimate de Germania, o plafonare a prețului gazelor naturale utilizate în producția de electricitate.

Această variantă, deja aplicată în Spania și Portugalia, constă în reducerea facturilor cu gazele naturale ale operatorilor de centrale electrice, diferența dintre prețul de piață și cel plafonat fiind acoperit printr-o subvenție de la stat, în ideea de a conduce la o scădere a prețului electricității.

Cu toate acestea, într-un document remis statelor membre și consultat de AFP, Comisia Europeană estimează că extinderea acestei soluții la nivelul întregii UE ar avea efecte foarte inegale. De exemplu, cu un plafon de preț de 100-120 de euro pentru un Megawatt-oră, operatorii de centrale electrice pe gaze ar fi stimulați să achiziționeze o cantitate mai mare de gaze naturale, ceea ce riscă să majoreze consumul european de gaze cu "cinci până la nouă miliarde metri cubi". În plus, exist riscul creșterii exporturilor în afara UE (în Marea Britanie, Elveția și Balcani) a electricității produse pe baza gazelor subvenționate de europeni. În sfârșit, costurile cu subvențiile variază foarte mult, astfel că țările care au multe centrale electrice pe gaze (Germania, Țările de Jos și Italia) ar plăti o factură foarte mare. Pe de altă parte, câștigători ar fi marii importatori de electricitate produsă pe bază de gaze naturale. "Cel mai mare beneficiar net ar fi Franța", se arată în documentul Executivului comunitar.

Ca alternativă, Bruxelles-ul propune o "metodă mai structurală", care are și avantajul că ar putea fi aplicată "foarte rapid", pentru a acționa asupra prețurilor la electricitate, prin majorarea componentei din contracte care fixează în avans prețul primit de producătorii de electricitate pe bază de regenerabile și energie nucleară, în funcție de costul lor real de producție. Aceasta ar reduce automat volumele de electricitate vândute la preț angro pe piața indexată cu cea a gazelor.

"Dacă va apărea un alt mecanism, îl voi primi cu brațele deschise. Însă sigur este că așa-numitul "model iberic" există în Europa, funcționează și arată că este eficient: este importantă să îl analizăm până la capăt", a reacționat ministrul francez al Tranziției Energetice, Agnčs Pannier-Runacher la sosirea sa la reuniunea de la Luxemburg.

Chiar dacă sunt divizați când vine vorba de intervențiile pe piață, miniștrii europeni ai Energiei vor încerca să cadă de acord cu privire la modalitățile pentru achizițiile comune de gaze la scara UE, o măsură care se bucură de consens în rândul celor 27 de state membre. 

viewscnt
Afla mai multe despre
energie electrică
pret