Companiile petroliere: OUG 114 va avea efecte negative asupra întregii economii din România și va afecta consumatorii

Companiile petroliere: OUG 114 va avea efecte negative asupra întregii economii din România și va afecta consumatorii
scris 26 feb 2019

Asociația Română a Companiilor de Explorare și Producție Petrolieră (ROPEPCA) a anunțat, marți, că OUG 114 va afecta întreaga economie a României, va duce la scăderea contribuțiilor la bugetul de stat și nu-i va proteja pe consumatorii casnici, acestea fiind și concluziile unui studiu realizat de Deloitte.

”Studiul, realizat de Deloitte România, relevă faptul că OUG 114/2018 va avea efecte negative, printre care menționăm scăderea contribuțiilor la bugetul de stat, perturbarea concurenței din piața de gaze naturale, eșecul de a proteja consumatorii casnici, dar si riscul declanșării unor investigații la nivel europena pe tema unui potențial ajutor de stat pentru consumatorii industriali”, se arată în comunicat.

Studiul a confirmat estimarea efectului negativ direct asupra bugetului de stat de peste 2,2 miliarde de lei anual, pe care ROPEPCA a semnalat-o în ultimul comunicat de presă pe marginea acestui subiect, scrie News.ro

ULTIMA ORĂ OFICIAL Facturile de energie electrică ale populației se majorează doar pe componenta de distribuție, valoarea energiei furnizate rămânând aceeași. În cazul firmelor - scumpiri de 35% în București CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ OFICIAL Facturile de energie electrică ale populației se majorează doar pe componenta de distribuție, valoarea energiei furnizate rămânând aceeași. În cazul firmelor - scumpiri de 35% în București

”Studiul realizat de Deloitte analizează impactul actului normativ în baza datelor publice disponibile, și confirma consecințele negative pentru economia românească și pentru consumatori. Dorim ca prin acest instrument să contribuim la informarea corectă a opiniei publice despre efectele acestei Ordonanțe și sperăm să facilităm înțelegerea necesității revizuirii măsurilor impuse asupra pieței de gaze naturale prin OUG 114/2018”, a afirmat președintele ROPEPCA, Saniya Melnicenco.

De asemenea, piața concurențială a gazelor din România va înceta în cele din urmă să existe în perioada aprilie 2019 - martie 2022, potrivit asociației. Astfel, obligația de a vinde gaze naturale la un preț reglementat va face concurența în producția de gaze naturale să scadă, întrucât producătorii independenți mici nu își vor putea finanța operațiunile la un preț plafonat. Totodată, consumatorii casnici vor fi afectați, potrivit studiului.

”Studiul Deloitte ne mai arată că, deși interesul consumatorilor casnici a fost anunțat ca fiind în centrul acestor măsuri de reglementare, impactul lor multiplu asupra prețului final, prin introducerea impozitului de 2% pe cifra de afaceri aplicat tarifelor, sau prin recuperarea pierderilor din trecut ale furnizorilor către consumatori casnici, pot duce la un preț cu amănuntul mai mare, contrar scopului OUG 114/2018”, se arată în comunicat.

Pentru a proteja interesul consumatorilor, potrivit Deloitte, România ar trebui să evalueze cu atenție implementarea adecvată a conceptului de consumator vulnerabil, să acorde sprijin financiar direct celor care au nevoie și să evite subvenționarea gospodăriilor care depășesc venitul mediu la nivel regional/național.

”Mai mult, consumatorii industriali români vor beneficia de prețuri interne ale gazului stabilite în mod arbitrar la o valoare plafonată, mult sub prețurile pieței, ceea ce va duce la acuzații din partea comunității europene privind primirea unui ajutor de stat”, se arată în comunicat.

Asociația menționează că, în ceea ce privește datele legate de producția internă, Deloitte a apelat la datele Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză (CNSP), care indică o creștere a producției interne în următorii ani.

”De aceea, analiza arată un scenariu mai optimist decât cel la care se așteaptă operatorii din piață. Conform unei analize interne a ROPEPCA, din cauza reducerii proiectelor de investiții în urma OUG 114/2018, precum și a opririi producției din zăcămintele marginale care nu vor mai fi rentabile prin aplicarea noului preț reglementat, producția internă va scădea”, se arată în comunicat.

În prezent, în România există peste 400 de zăcăminte petroliere și peste 13.000 de sonde active, prin eforturile companiilor din sector, asigură peste 90% din consumul României de gaze naturale. Pentru menținerea constantă a nivelului producției de țiței și gaze este nevoie de investiții semnificative și de un cadru fiscal stabil, predictibil și competitiv, potrivit ROPEPCA.

viewscnt
Afla mai multe despre
oug 114
ropepca
bugetul de stat