Complexul Energetic Oltenia va disponibiliza 200 de salariați de la 1 iunie

Complexul Energetic Oltenia va disponibiliza 200 de salariați de la 1 iunie
Profit.ro
Profit.ro
scris 19 apr 2018

Complexul Energetic Oltenia, unul din cei mai mari producători de energie din țară, urmează să disponibilizeze 200 de salariați începând cu data de 1 iunie, influența în bugetul asigurărilor pentru șomaj fiind de 2,29 milioane lei în acest an. Ministerul Energiei a revizuit astfel Planul de disponibilizare 2017-2018, care prevedea anul trecut că 740 de salariați vor fi concediați în acest an.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

”Influența asupra bugetului asigurărilor pentru șomaj a venitului de completare, aferent salariaților propuși pentru disponibilizare, este pentru etapa II (2018-2020) aproximativ 7,86 milioane lei, din care 2,29 milioane lei pentru anul 2018”, arată un proiect de Hotărâre a Guvernului publicat în dezbatere de Ministerul Energiei, acționarul majoritar al companiei.

La data de 31 decembrie 2017, societatea Complexul Energetic Oltenia avea un număr de 13.281 salariați, scrie News.ro.

”Ipotezele care stau la baza dimensionării activității în anul 2018 constau în: cantitatea de energie posibil de produs de către CE Oltenia este de aproximativ 15 TWh, din care se estimează că 12,75 TWh va fi energie electrică vândută; cantitatea de lignit prognozată a fi produsă de către CE Oltenia este de aproximativ 22 milioane tone, din care 0,5 milioane tone este destinată vânzării către terți”, arată nota de fundamentare a proiectului de act normativ.

Noi standarde impuse la comercializarea benzinei și motorinei. Noile prevederi nu sunt extrem de prietenoase cu posesorii de mașini mai vechi CITEȘTE ȘI Noi standarde impuse la comercializarea benzinei și motorinei. Noile prevederi nu sunt extrem de prietenoase cu posesorii de mașini mai vechi

De asemenea, 1.000 de salariați au fost concediați anul trecut din rândurile companiei.

”Prin prezentul proiect de act normativ se propune aprobarea sumei de 2,29 milioane lei din bugetul asigurărilor pentru șomaj pentru anul 2018, suma care se va aloca pentru plata venitului lunar de completare pentru un număr de 200 de persoane disponibilizate în anul 2018 din cadrul Societății Complexului Energetic Oltenia SA”, se menționează în document.

Autorii proiectului spun că ipotezele inițiale, care au stat la baza fundamentării adoptării masurilor de restructurare-reorganizare, nu mai sunt în concordanță cu schimbările petrecute în anul 2017 în sectorul energetic din România.

”În acest moment, există un deficit de circa 3.100 de salariați în activitatea aferentă sectorului minier și de circa 1.100 salariați în activitatea aferentă domeniului energetic”, se mai arată în proiectul citat.

Vârsta medie a personalului CE Oltenia este de peste 47 de ani,  iar ”vechimea utilajelor (de până la 46 ani) generează defecțiuni și opriri, programate sau accidentale, care trebuie remediate urgent, de personal specializat”.

În anul 2018, se va pune accent pe realizarea cât mai multor investiții pentru reabilitarea capacităților de producție, spun autorii documentului.

”Disponibilizările anterioare au afectat în principal personalul cu experienta și calificare în domeniu, care indeplineau condiții de pensionare anticipată sau reducererea vârstei standard de pensionare”, mai precizează aceștia.

CE Oltenia estimează pentru acest an un profit brut de 70,2 milioane lei, mai mic de aproape trei ori față de 2017. Compania preconizează totodată că numărul mediu de salariați pentru acest an va scădea de la 13.760 persoane la 13.165 persoane, respectiv cu 4,3%, potrivit proiecției privind bugetul de venituri și cheltuieli.

Complexul Energetic Oltenia a încheiat anul 2017 cu un profit brut estimat de circa 200 milioane lei.

De asemenea, veniturile totale estimate se ridică la 4,37 miliarde lei, în timp ce investițiile planificate sunt în sumă de 810 milioane lei.

Compania estimează o producție de 15 TWh energie electrică produsă, din care 12,7 TWh energie electrică livrată netă, și 22,2 milioane tone producție proprie cărbune.

În 2016, compania a avut pierderi de 139,8 milioane lei.

Ultimul an când a realizat profit a fost 2013, când societatea a raportat un rezultat net de 4,59 milioane lei.

Complexul Energetic Oltenia a realizat anul trecut o producție de 15 TWh energie electrică, însemnând în medie 24% din producția totală de energie a României. Față de anul anterior, producția de energie a companiei a crescut cu peste 11%. În anul 2016, CE Oltenia a realizat o producție de energie electrică de 13,5 TWh.

De asemenea, producția de cărbune realizată anul trecut de CE Oltenia a fost de peste 22,5 milioane tone, în creștere cu circa 11,5% față de anul 2016, cele mai mari livrări de lignit înregistrându-se de la exploatările miniere EMC Roșia-Rovinari, EMC Motru și EMC Jilt.

Complexul Energetic Oltenia a fost înființat în 2011 prin fuziunea Complexurilor Energetice Rovinari, Turceni și Craiova cu Societatea Națională a Lignitului Oltenia. Ministerul Energiei deține 77,15% din acțiunile companiei, în timp ce Fondul Proprietatea controlează 21,55% din acțiuni. Restul acțiunilor aparțin Electrocentrale Grup (0,84%) și Societății pentru Închiderea – Conservarea Minelor.

viewscnt
Afla mai multe despre
complexul energetic oltenia
angajati
disponibilizari