Cotațiile petrolului urcă la un nou maxim al ultimilor aproape 3 ani și jumătate după scăderea stocurilor din SUA

Cotațiile petrolului urcă la un nou maxim al ultimilor aproape 3 ani și jumătate după scăderea stocurilor din SUA
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 18 apr 2018

Cotațiile petrolului cresc, miercuri, cu peste 2%, la noi maxime multianuale, în principal pe fondul scăderii stocurilor de petrol și produse petroliere din SUA.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În ultimul timp, cotațiile țițeiului au fost susținute și de tensiunile din Orientul Mijlociu.

Totodată, producția de petrol a Venezuelei, membră OPEC, este în scădere, în contextul în care țara este afundată într-o criză majoră. Astăzi, presa internațională a anunțat că doi directori Chevron au fost arestați în statul sud-american.

"Arestările din Venezuela ar putea genera și mai multă agitație, eliminând orice speranță de revenire a producției de petrol", afirmă Phil Flynn, analist la Price Futures Group, citat de MarketWatch.

Potrivit Administrației pentru Informații în domeniul Energiei (EIA), stocurile de petrol din SUA au scăzut, săptămâna trecută, cu 1,1 milioane barili, deși analiștii intervievați de S&P Global anticipau o creștere de peste 600.000 de barili. Declinul anunțat oficial a depălit și datele estimative ale Institutului American al Petrolului (API), care indicau scăderea cu 1 milion de barili a stocurilor de petrol.

Penny Market estimează afaceri mai mari cu 13% în acest an, de la 3 miliarde lei anul trecut CITEȘTE ȘI Penny Market estimează afaceri mai mari cu 13% în acest an, de la 3 miliarde lei anul trecut

“Scăderea solidă a importurilor s-a reflectat în reducerea stocurilor, în timp ce activitatea rafinăriilor a rămas intensă”, spune Matt Smith, director cercetare pe segmentul materiilor prime la ClipperData.

Stocurile americane de benzină au scăzut, săptămâna trecuă, cu 3 milioane de barili, iar cele de distilate (păcură și altele) au coborât cu 3,1 milioane de barili.

Petrolul Brent este tranzacționat la peste 73 dolari pe baril, maximul de la finele lunii noiembrie 2014. Referința americană West Texas Intermediate (WTI) se tranzacționează la peste 68 dolari pe baril, cel mai ridicat preț din 1 decembrie 2015.

"În pofida depășirii prețului de 70 de dolari pe baril și a faptului că supraoferta a fost eliminată, întreruperea scăderilor de producției (din parte OPEC și a aliaților săi - n.red) nu se va regăsi pe agenda producătorilor", consideră Carsten Fritsch, analist Commerzbank, cotat de Reuters.

Recent, secretarul general al OPEC a declarat că OPEC și aliații săi sunt deciși să prelungească până în 2019 acordul privind reducerea producției, chiar dacă supraproducția pe plan global va dispărea până în septembrie.

Potrivit unor surse apropiate situației, Arabia Saudită vrea ca prețurile să ajungă la 80 - 100 de dolari pe baril.

Într-o notă adresată clienților, banca olandeză ING pune avansul recent al cotațiilor petrolului pe seama "riscurilor geopolitice și a unor evoluții favorabile în fundamentele pieței".

Pentru anul viitor, ING anticipează însă prețuri mai mici, datorate creșterii producției de petrol în SUA. Producția americană de petrol a crescut cu aproximativ un sfert de la jumătate anului 2016.

viewscnt
Afla mai multe despre
petrol
eia
opec
sua
venezuela
stocuri
cotatii
arabia saudita
tensiuni