CONFIRMARE AFM lucrează la elaborarea unui ghid pentru finanțarea a aproximativ 20.000 de persoane fizice care doresc să își monteze panouri solare cu o putere de până la 6 KW

CONFIRMARE AFM lucrează la elaborarea unui ghid pentru finanțarea a aproximativ 20.000 de persoane fizice care doresc să își monteze panouri solare cu o putere de până la 6 KW
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 22 iun 2018

Oficialii Administrației Fondului pentru Mediu s-au întâlnit astăzi cu reprezentanții Autorității de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) și cu cei ai Distribuție Oltenia, E-ON Romania și Electrica SA pentru a discuta elaborarea unui ghid de finanțare destinat persoanelor fizice pentru instalații de producere energie electrică din surse de energie regenerabilă.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

De ce este important: Până în prezent, instalarea de panouri solare de către persoane fizice a ridicat probleme majore. Deși exista o lege prin care acestea puteau vinde energia în sistem, actul normativ nu a fost aplicat niciodată.

Întâlnirea confirmă informațiile prezentate de Profit.ro în urmă cu trei săptămâni, citând surse, potrivit cărora Administrația Fondului pentru Mediu urmează să extindă Programul Casa Verde cu un alt program, prin care să acorde finanțare consumatorilor privați în vederea instalării unor capacități de producție de energie regenerabilă în limita puterii instalate.

Potrivit noului program, AFM ar dori să finanțeze aproximativ 20.000 de persoane fizice care doresc să își monteze instalații mici de producție a energiei electrice, cu o putere de până la 6 KW fiecare. Potrivit simulărilor efectuate, la o putere instalată de 6 KW, fiecare persoană fizică va primi aproximativ 5.000 de euro.

FOTO Statul a început să execute silit activele sechestrate ale Rompetrol. Prima țintă: fostul sediu cu 10 etaje al companiei de pe Calea Victoriei CITEȘTE ȘI FOTO Statul a început să execute silit activele sechestrate ale Rompetrol. Prima țintă: fostul sediu cu 10 etaje al companiei de pe Calea Victoriei

Prezența Distribuție Oltenia, E-ON Romania și Electrica SA la discuții este motivată probabil de stabilirea unor limite de putere pentru ca aceasta să poată fi preluată în sistem în siguranță. Anul trecut, ANRE a emis un ordin prin care fiecare distribuitor dintre cele opt zone de distribuție ale României, să poată prelua energia regenerabilă produsă de persoanele fizice în limita a 100 MW fiecare. Inițial Comisia de Industrii și Servicii din Camera Deputaților, care a modificat recent legislația din domeniul susținerii energiei din surse renegerabile, a limitat cantitatea de energie preluată, la 100 MW în toată țara, însă apoi a renunțat la amendamentul respectiv. Astfel, a fost stabilit doar că “prosumatorii care dețin unități de producere a energiei electrice din surse regenerabile cu puterea instalată de cel mult 27 kW pe loc de consum pot vinde energia electrică produsă și livrată în rețeaua electrică furnizorilor de energie electrică cu care aceștia au încheiate contracte de furnizare a energiei electrice”.

Potrivit AFM, în perioada 2010-2017 au fost finalizate peste 30.000 proiecte similare ale căror beneficiari au fost persoane fizice, valoarea finanțată fiind cca 180.000.000 lei. În plus, în prezent sunt în proces de analiză dosarele depuse în anul 2016 în cadrul Programelor Casa Verde destinate persoanelor fizice. În cadrul sesiunii deschise în perioada 10 – 24 octombrie 2016 au fost depuse 12.028 cereri de finanțare, valoarea totală solicitată fiind 72.439.599,49 lei.

În cadrul programului Casa Verde sunt eligibile achiziția de sisteme de încălzire care utilizează energie regenerabilă, inclusiv a celor destinate înlocuirii sau completării sistemelor clasice de încălzire, cheltuielile cu montajul și punerea în funcțiune a sistemului și taxa pe valoarea adăugată (TVA).

În cadrul Casei Verzi, suma maximă pe proiect acceptată este de maximum 3.000 lei, pentru instalarea panourilor solare nepresurizate, de maximum până la 6.000 lei, pentru instalarea panourilor solare presurizate și de maximum 8.000 lei, pentru instalarea pompelor de căldură, exclusiv pompele de căldură aer-aer.

EXCLUSIV Transelectrica ar urma să investească în Republica Moldova, devenind acționar majoritar la Moldelectrica, după modelul tranzacției Transgaz-Vestmoldtransgaz CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Transelectrica ar urma să investească în Republica Moldova, devenind acționar majoritar la Moldelectrica, după modelul tranzacției Transgaz-Vestmoldtransgaz

Până în prezent, instalarea de panouri solare de către persoane fizice a ridicat probleme majore. Deși exista o lege prin care acestea puteau vinde energia în sistem, actul normativ nu a fost aplicat niciodată.

Situația ar putea fi corectată odată cu adoptarea de către Parlament a proiectului de lege pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr 24/2017 privind modificarea și completarea Legii nr.220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie, care stabilește prețul și modalitățile de compensare a prosumatorilor.

În perioada următoare, ANRE va trebui să elaboreze legislația secundară în acest domeniu.

viewscnt
Afla mai multe despre
consumatori casnici
panouri solare
prosumatori