Luxemburg trebuie să recupereze taxe de 120 milioane euro de la Engie după ce UE a stabilit că a beneficiat de avantaje fiscale ilegale

Luxemburg trebuie să recupereze taxe de 120 milioane euro de la Engie după ce UE a stabilit că a beneficiat de avantaje fiscale ilegale
scris 22 iun 2018

Grupul francez Engie trebuie să plătească retroactiv taixe de 120 de milioane de euro după ce autoritățile europene au stabilit că a beneficiat de avantaje fiscale ilegale în Luxemburg.

În urma investigațiilor, UE a stabilit că Luxemburg a oferit anumite avantaje grupului francez, fost GDF Suez. În urma tratamentului special, "două companii din grup au evitat plata taxelor pentru aproape întreg profitul realizat timp de 10 ani".

"Deciziile fiscale au susținut două structuri financiare complexe create de Engie care tratează aceeași tranzacție într-o manieră inconststentă, atât ca datorie, cât și drept capital propriu. Acest lucru a redus, în mod artificial, povara fiscală a companiei", a declarat Margrethe Vestager, comisar european pentru Concurență.

Compania INA, parte a grupului ungar MOL, cumpără Eni Croatia, implicată în producția de gaze din nordul Mării Adriatice CITEȘTE ȘI Compania INA, parte a grupului ungar MOL, cumpără Eni Croatia, implicată în producția de gaze din nordul Mării Adriatice

În replică, oficialii luxemburgezi au declarat că Engie nu a beneficiat de ajutor ilegal de stat, iar schemele de impozitare care s-au aplicat companiei au fost în linie cu reglementările în vigoare la momentul respectiv.

Grupul Engie este prezent și în Romania în trei sectoare de activitate: gaze naturale, electricitate și servicii energetice.

Engie România și filialele sale au 1,6 milioane de clienți, operează o rețea de distribuție de circa 19.000 km, dețin două parcuri eoliene cu o capacitate totală de 100 MW și au circa 3.600 de angajați.

viewscnt
Afla mai multe despre
engie
luxemburg
taxe
impozit
gaze
comisia europeana
ilegal
ajutor de stat