CONFIRMARE E.ON își reunifică furnizorii de gaze pentru populație și firme în perspectiva liberalizării pieței. Confuzie printre clienții din Moldova

CONFIRMARE E.ON își reunifică furnizorii de gaze pentru populație și firme în perspectiva liberalizării pieței. Confuzie printre clienții din Moldova
Profit.ro
Profit.ro
scris 1 oct 2020

Gigantul german de energie și utilități E.ON a unificat cei doi furnizori de gaze naturale pe care îi deține în România, prin absorbirea E.ON Gaz Furnizare, specializat în furnizare pentru clienții casnici reglementați, de către E.ON Energie, furnizor de gaze pentru consumatorii de gaze din piața liberă, dar și de curent electric, fiind furnizor de energie de ultimă instanță în estul României, în zona de rețea operată de distribuitorul Delgaz Grid din același grup E.ON, informatie anunțată de Profit.ro în această vară.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Problemele și provocările sectorului energetic, afectat la fel ca multe alte domenii de criza generată în contextul pandemiei COVID-19, vor fi dezbătute pe larg de liderii celor mai importanți jucători în domeniu, alături reprezentanți ai autorităților, la Videoconferința - Energy Profit Forum - Energia post-coronavirus, organizată în data de 8 octombrie 2020Mai multe detalii AICI

Noi detalii vor fi anunțate la Profit Energy.forum, videoconferinta transmisa in direct la Profit TV și organizată cu sprijinul Black Sea Oil & Gas, Complexul Energetic Oltenia, FPPG, E-INFRA (Nova Power & Gas), Nuclearelectrica, OMV Petrom, Romgaz și Transgaz.

Practic, se revine la situația de dinainte de toamna anului 2017, când din E.ON Energie s-a desprins prin divizare E.ON Gaz Furnizare, care a preluat activitatea de furnizare de gaze către consumatorii reglementați casnici, tocmai din cauza faptului că cele două piețe, de gaze și de energie pentru populație, se aflau la acel moment în stadii diferite de liberalizare.

E.ON Energie România a montat cea de-a 18-a stație de încărcare rapidă a mașinilor electrice, acoperind Autostrada Soarelui CITEȘTE ȘI E.ON Energie România a montat cea de-a 18-a stație de încărcare rapidă a mașinilor electrice, acoperind Autostrada Soarelui

Grupul german E.ON și cel francez Engie domină autoritar piața de furnizare de gaze din România, dar și segmentul de distribuție.

Acum, cele două companii vor refuziona prin absorbție sub umbrela E.ON Energie, în perspectiva liberalizării furnizării de gaze pentru populație de la 1 iulie. Ambele sunt controlate de către grupul german prin intermediul E.ON România SRL, Ministerul Economiei deținând câte 31,82% din capital la fiecare.

"În perspectiva eliminării prețurilor reglementate de furnizare, toți clienții casnici își vor putea exercita dreptul de eligibilitate prin alegerea unui furnizor de gaze naturale cu care să încheie, până la data de 30 iunie 2020, un contract aferent furnizării gazelor naturale în regim concurențial. Ca urmare, în aceste condiții de piață, nu se mai justifică existența unei entități distincte pentru furnizarea de gaze naturale către consumatorii reglementați", se arată într-un document oficial al E.ON.

Potrivit sursei citate, în acest moment, există aspecte operaționale ce se derulează în interacțiunea cu clienții și care țin de administrarea sistemelor informatice și a bazelor de date gestionate, care pot fi mult simplificate în situația existenței unei singure entități, cu un portofoliu unic de clienți. Astfel, se argumentează că, spre exemplu, percepția clienților se va îmbunătăți prin faptul că vor avea acces facil la informațiile de care au nevoie, fie că este vorba despre un produs de energie (gaze naturale) achiziționat în condiții de piață reglementată, fie că este vorba despre un produs individual, achiziționat în baza unui contract în piața liberă, prin interogarea unui singur sistem informatic.

"Un alt argument ce ține de percepția clienților este faptul că perspectiva clientului E.ON din zona de est a țării asupra furnizorului de electricitate și gaze naturale este ambiguă la ora actuală. În această zonă, E.ON Energie furnizează energie electrică și E.ON Gaz Furnizare furnizează gaze naturale (în regim reglementat până la data de 30 iunie 2020 și în condiții de eligibilitate ulterior acestei date). Astfel, clienții casnici duali – având contract de gaze naturale și contract de energie electrică reglementat și eligibil – au în prezent doi furnizori. Acest lucru generează confuzie și complexitate pentru client, spre exemplu în a ordona plățile ca obligație contractuală – contravaloarea utilităților reprezentând gaze naturale și energie electrică – în contul a doi furnizori, nu al unui singur furnizor", se mai menționează în document.

E.ON Energie a terminat anul trecut cu un profit net de 29,3 milioane lei la o cifră de afaceri de peste 4 miliarde lei, iar E.ON Gaz Furnizare – cu un rezultat pozitiv net de peste 58 milioane lei, la un rulaj de circa 1,8 miliarde lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
e.on energie
e.on gaz furnizare
fuziune e.on furnizare gaze
liberalizare piata gaze
dereglementare preturi gaze
scumpire gaze
ieftinire gaze
pret gaze