Consiliul Concurenței, inspecții inopinate la companii din grupul Enel vizând posibile abuzuri de poziție dominantă. Reacția companiei

Consiliul Concurenței, inspecții inopinate la companii din grupul Enel vizând posibile abuzuri de poziție dominantă. Reacția companiei
Profit.ro
Profit.ro
scris 20 sep 2023

Consiliul Concurenței a efectuat inspecții inopinate la Enel România SA, la operatorii de distribuție a energiei electrice din cadrul grupului (E-Distribuție Muntenia SA, E-Distribuție Banat SA, E-Distribuție Dobrogea SA), precum și la societățile de furnizare a energiei electrice membre ale grupului Enel (Enel Energie SA, Enel Energie Muntenia SA).

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Inspecțiile s-au derulat în cadrul a trei investigații privind posibile abuzuri de poziție dominantă al operatorilor de distribuție a energiei electrice din cadrul grupului Enel, în zonele în care aceștia dețin licență. Practic, autoritatea de concurență are indicii că E-Distribuție Muntenia SA, E-Distribuție Banat SA și E-Distribuție Dobrogea SA, printr-o serie de acțiuni, limitează concurența pe piață, prin favorizarea propriilor furnizori de energie electrică, Enel Energie SA și Enel Energie Muntenia SA, în detrimentul celorlalți furnizori cu amănuntul și al consumatorilor.

Fondul lituanian INVL Renewable Energy atrage încă 4,5 milioane de euro pentru construcția de parcuri solare în România CITEȘTE ȘI Fondul lituanian INVL Renewable Energy atrage încă 4,5 milioane de euro pentru construcția de parcuri solare în România

„Monitorizăm în mod constant activitatea companiilor aflate în poziție dominantă, acestea având o responsabilitate specială cu privire la comportamentul adoptat în relația cu partenerii, tocmai pentru că se bucură de o poziție deosebită pe piață. Suntem interesați de comportamentul companiilor din sectorul energetic, mai ales în contextul în care, în ultimii ani, statul român a adoptat măsuri de deschidere către concurență a piețelor din acest sector. Vom interveni și vom sancționa orice încercare de denaturare a procesului de liberalizare, în interesul firmei dominante sau a unor companii din cadrul grupului, deoarece afectează interesele consumatorilor” a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.

Inspecțiile s-au desfășurat la sediile și unele puncte de lucru ale companiilor din București, Constanța și Timișoara, iar documentele se află în analiza autorității române de concurență, în cadrul procedurilor specifice.

Progresele făcute de Huawei în privința cipurilor reprezintă un nou pericol pentru Apple în China și semne de întrebare pentru Washington CITEȘTE ȘI Progresele făcute de Huawei în privința cipurilor reprezintă un nou pericol pentru Apple în China și semne de întrebare pentru Washington

În replică, cei de la Enel au transmis, la solicitarea Profit.ro, că respectă legislația concurenței și că au cooperat ″pe deplin″ cu inspectorii.

″Consiliul Concurenței a derulat o inspecție inopinată la unele societăți din grupul Enel în România. Societățile Enel acordă o atenție deosebită respectării legislației în domeniul concurenței, își desfășoară activitatea cu transparență, nediscrimininare și respect pentru clienți, iar în cadrul inspecției au cooperat pe deplin cu autoritatea competentă, punând la dispoziție toate documentele și informațiile solicitate″, a comunicat Enel.

viewscnt
Afla mai multe despre
consiliul concurenței
enel