Consumul intern scăzut a făcut ca scumpirea gazelor pe BRM să fie inferioară celei de pe celelalte piețe europene

Consumul intern scăzut a făcut ca scumpirea gazelor pe BRM să fie inferioară celei de pe celelalte piețe europene
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 28 apr 2022

Gazele tranzacționate pe Bursa Română de Mărfuri (BRM) s-au scumpit miercuri cu 9,2%, un procent inferior celui înregistrat pe celelalte piețe europene, în principal ca urmare a consumului intern redus, care a redus impactul deciziei Gazprom de a stopa livrările către Polonia și Bulgaria.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Miercuri a fost tranzacționat un volum de 9 GWh de gaze cu livrare în ziua următoare la un preț mediu de 541,9 lei/MWh (109,5 euro/MWh), cu 46,2 lei/MWh sau 9,3% peste prețul de închidere al zilei precedente.

Comparativ, pe cea mai importantă piață regională, cea austriacă CEGH, prețul gazului cu livrare în ziua următoare s-a majorat cu 13,5 euro sau 14%, ajungând la 109,4 euro/MWh.

VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: Deprecierea acțiunilor la companiile din zona tehnologică poate reprezenta o oportunitate pentru investitori CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: Deprecierea acțiunilor la companiile din zona tehnologică poate reprezenta o oportunitate pentru investitori

Prețul din România s-a situat aproape toată ziua, cu excepția ultimei ore de tranzacționare, sub cel din Austria, în pofida faptului că în prezent, companiile autohtone importă gaze din Ungaria. De obicei, într-o astfel de situație, prețul de pe piața importatoare este situat peste cel de pe cele exportatoare cel puțin cu valoarea tarifelor de tranzit.

O explicație ar putea fi cea oferită de directorul Transgaz, Ion Sterian, care a declarat pentru Agerpres că “zilele trecute, în perioada de Paște, consumul de gaze al României a fost de 13-14 milioane de metri cubi pe zi, foarte redus, iar Romgaz a fost nevoit să închidă anumite sonde și să-și reducă producția, din cauza cererii mici. Pentru ziua de astăzi (miercuri - n.r.), consumul este estimat la 19,5 milioane de metri cubi”.

Gazul cu livrare în aceeași zi (intraday) tranzacționat pe BRM s-a scumpit cu 27,3 lei sau 5,6%, ajungând la 512,5 lei/MWh. Volumul tranzacționat a fost de 11 GWh.

Miercuri, gazul cu livrare în luna mai de pe cea mai importantă bursă europeană, cea olandeză TTF, a crescut cu aproape 4%, ajungând la 107 euro/MWh, după ce în cursul dimineții înregistrase și un nivel de 127 euro/MWh.

PROFIT NEWS TV Claudiu Cazacu, Consulting Strategist XTB România: Este posibil să avem fluctuații considerabile pe piața criptomonedelor în perioada următoare CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Claudiu Cazacu, Consulting Strategist XTB România: Este posibil să avem fluctuații considerabile pe piața criptomonedelor în perioada următoare

Comparativ, ultima tranzacție cu gaz cu livrare în luna mai încheiată marți pe BRM s-a efectuat la un preț de 496,7 lei/MWh (100,4 euro/MWh).

Producția autohtonă din ultimele zile, de 225-230 GWh/zi, cu aproape 100 GWh peste consumul intern, de 130-140 GWh/zi, și importurile de gaze din Ungaria, de 10-20 GWh/zi, au permis inclusiv companiilor autohtone înmagazinarea zilnică a peste 100 GWh.

Profit.ro a remarcat însă că acestea date au fost înregistrate în contextul unui consum de vacanță de Paște, foarte probabil ele urmând a crește cu aproximativ 50 GWh pe zi, însă se vor situa în continuare sub nivelul producției interne.

Fapt confirmat și de șeful Transgaz, care a precizat că "România își poate asigura tot consumul de gaze din producția internă în această perioadă. Consumul nu este mai mare de 20-21 de milioane de metri cubi pe zi, iar producția poate ajunge la 23 de milioane de metri cubi. Important este să aducem gaze din import din alte surse pentru a umple depozitele, astfel încât la toamnă, la începutul sezonului rece, să avem în depozite 3,2 miliarde de metri cubi”.

viewscnt
Afla mai multe despre
pret
gaze
brm
spot
pzu
intraday
scumpire
rusia
bulgaria
polonia