Prețul gazelor naturale a crescut cu aproape un sfert în Europa după ce Gazprom a tăiat exporturile către Polonia și Bulgaria. Rubla e pe val

Prețul gazelor naturale a crescut cu aproape un sfert în Europa după ce Gazprom a tăiat exporturile către Polonia și Bulgaria. Rubla e pe val
Profit.ro
Profit.ro
scris 27 apr 2022

Prețul gazelor naturale a crescut în Europa cu aproape un sfert după ce Rusia a oprit livrările către Polonia și Bulgaria fiindcă acestea nu au început să plătească importurile energetice de la Moscova în ruble, anunță agenția Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale
VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: Nu suntem încă într-un moment de panică. Investitorii arată încredere în piețele bursiere CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: Nu suntem încă într-un moment de panică. Investitorii arată încredere în piețele bursiere

Prețul de referință pe piața europeană a crescut cu până la 24%, la 127,50 de euro per megawatt/oră, cel mai ridicat preț înregistrat după 1 aprilie, arată Hotnews.

Pe de altă parte, rubla s-a apreciat puternic, consolidându-se la maximul ultimilor peste doi ani față de euro în așteptarea plăților pentru exporturile energetice în moneda națională a Rusiei, relatează Reuters.

PROFIT NEWS TV Claudiu Cazacu, Consulting Strategist XTB România: Este posibil să avem fluctuații considerabile pe piața criptomonedelor în perioada următoare CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Claudiu Cazacu, Consulting Strategist XTB România: Este posibil să avem fluctuații considerabile pe piața criptomonedelor în perioada următoare

Miercuri dimineața, rubla se apreciase cu 1,1% ajungând să fie tranzacționată cu 76 de euro, depășind maximul înregistrat în urmă cu mai bine de 24 de luni. Ea s-a apreciat cu 1% și față de dolari, ajungând la o cotație de 72,82 de dolari.

Pe piețele interbancare, rubla a fost ceva mai slabă la primele ore ale zilei de miercuri: băncile s-au oferit să cumpere dolari pentru 74,17 ruble vindeau cu 74,83 de ruble.

Analiștii economici afirmă că depunerea declarațiilor fiscale de către marile companii care urmează să aibă loc joi ar putea preveni dolarul să recupereze declinul înregistrat pe piața din Moscova.

Economia rusă așteaptă de asemenea o decizie a Băncii Centrale privind dobânzile de referință, fiind prognozat că aceasta le va tăia cu 200 de puncte până la 15% în contextul în care va încerca să stimuleze creditarea pentru a face față inflației ridicate.

În luna martie inflația a ajuns în Rusia la 16,7%, cel mai ridicat nivel înregistrat din 2015.

viewscnt
Afla mai multe despre
gaze
pret