CORONAVIRUS: Angajații vitali ai sistemului energetic german pot intra în izolare completă în caz de agravare a pandemiei

CORONAVIRUS: Angajații vitali ai sistemului energetic german pot intra în izolare completă în caz de agravare a pandemiei
Profit.ro
Profit.ro
scris 18 mar 2020

Tehnicienii dispeceratelor operatorilor sistemelor de transport al energiei electrice și gazelor naturale din Germania, precum și alți angajați vitali ai acestora, precum cei din echipele care asigură mentenanța permanentă obligatorie și intervin pentru remedierea avariilor, pot intra în izolare completă în caz de agravare a pandemiei coronavirus, sănătatea și capacitatea lor de muncă fiind vitale pentru menținerea siguranței alimentării cu energie a țării, scrie cotidianul german Der Tagesspiegel.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Potrivit publicației, o prăbușire a alimentării cu electricitate și gaze constituie unul dintre scenariile horror ale societății moderne, iar infrastructurile critice care asigură alimentarea se confruntă cu mari provocări într-o situație precum actuala pandemie de coronavirus.

"Într-un scenariu extrem, adecvanța sistemului și rețelelor de transport al energiei într-o perioadă de escaladare a pandemiei depinde de numărul de specialiști disponibili pentru operarea acestora. Fără măsuri adecvate de prevenire a infecțiilor, mulți astfel de angajați se pot îmbolnăvi și nu mai pot munci, astfel că ar putea apărea situații în care să nu se mai poată garanta siguranța aprovizionării cu curent electric și gaze", scriu jurnaliștii germani.

Banca Mondială suplimentează cu 2 miliarde de dolari, la 14 miliarde, fondurile de reacție la pandemia de coronavirus CITEȘTE ȘI Banca Mondială suplimentează cu 2 miliarde de dolari, la 14 miliarde, fondurile de reacție la pandemia de coronavirus

Compania 50Hertz, unul dintre cei patru operatori de transport și sistem de energie electrică din Germania (omolog al Transelectrica), spune că le-a interzis angajaților să mai călătorească în zonele de risc (inclusiv în timpul liber), iar cei chiar cu cele mai ușoare simptome de răceală sunt trimiși acasă pe timp de 14 zile. De asemenea, accesul terților în clădirile companiei a fost restrâns drastic. Regulile de igienă pot fi caracterizate ca "draconice", inclusiv cu privire la servirea mesei, și sunt și mai stricte pentru dispeceri, ca și cele privind contactele externe.

"Operarea rețelei energetice este protejată în caz de amenințări pandemice majore. După cum este practica uzuală la operatorii de transport și sistem, dispeceratul nostru dispune de o cameră de control de rezervă, gata de utilizare, pe lângă cea principală utilizată în momentul de față", a declarat un purtător de cuvânt al 50Hertz pentru Der Tagesspiegel.

Potrivit sursei citate, în caz de agravare a pandemiei de coronavirus, angajații vitali pot fi izolați complet, ca într-un "bunker".

"Atât dispecerii, cât și alți angajați responsabili de siguranța sistemică a alimentării, își pot îndeplini sarcinile în completă izolare timp de mai multe săptămâni, în caz de criză majoră. Dispunem în acest scop de spații de lucru, odihnă și somn, precum și de stocuri de provizii, care să le asigure autonomia. Avem, de asemenea, stocuri de materiale și piese de schimb pentru mentenanța liniilor și stațiilor electrice", afirmă cei de la 50Hertz.

FOTO Google Translate lansează funcția de transcriere a înregistrărilor CITEȘTE ȘI FOTO Google Translate lansează funcția de transcriere a înregistrărilor

Ceilalți 3 operatori germani de transport al energiei - Tennet, Amprion și TransnetBW – au luat măsuri similare. Cei 4 comunică în permanență, între ei și cu autoritățile, aplicând în bună măsură același plan de continuitate a activității. La fel și cel mai mare operator de sistem de transport al gazelor naturale din Germania, Open Grid Europe (OPE). Ministerul Federal al Economiei de la Berlin centralizează aceste planuri de continuitate a activității ale operatorilor de rețele energetice.

Extrem de utile pentru Germania au fost concluziile trase în urma unui exercițiu de management al situațiilor de criză derulat în 2018, în care s-a simulat, timp de 2 zile, o criză a aprovizionării cu gaze în sudul țării, datorată dezastrelor naturale, sabotajului sau opririi furnizării de către producători.

Astfel, în scenariul de iarnă, s-a simulat evacuarea școlilor, spitalelor, penitenciarelor și altor clădiri de interes public, din cauza temperaturilor extrem de scăzute. S-au exersat, totodată, procesele de comunicare între autorități și populație. Rezultatul: lucrurile se complică grav atunci când apare o criză de personal specializat cu stare bună de sănătate. În consecință, sunt esențiale măsurile de protejare a acestor specialiști, indiferent de costuri, conchid jurnaliștii germani.

Profit.ro a scris despre măsurile luate de companiile energetice românești în contextul coronavirus aici, aici, aici și aici.

viewscnt
Afla mai multe despre
coronavirus alimentare energie
coronavirus alimentare gaze naturale
masuri protectie angajati coronavirus
angajati izolare coronavirus
securitatea aprovizionarii cu energie
planuri continuitate companii energetice coronavirus