Cotațiile petrolului scad pentru a patra zi la rând după ce AIE a redus estimările privind cererea de țiței

Cotațiile petrolului scad pentru a patra zi la rând după ce AIE a redus estimările privind cererea de țiței
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 15 nov 2017

Cotațiile petrolului sunt în declin astăzi pentru a patra ședință la rând, în contextul în care Agenția Internațională pentru Energie (AIE) a redus estimările privind cererea de petrol, iar SUA continuă să fie o amenințare la planul OPEC de a reduce oferta de țiței de pe piață.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În cel mai recent raport, AIE a redus estimările privind cererea globală de petrol în 2017 și 2018 cu 100.000 de bari pe zi, la 1,5 milioane de barili/zi respectiv 1,3 milioane de barili/zi, potrivit Reuters.

Totodată, datele estimative publicate ieri de Institului American al Petrolului (API) arată o majorare cu 6,5 milioane de barili a stocurilor de petrol din Statele Unite, însă cifrele oficiale adesea nu coincid nu cele prezentate de API.

Profitul net al Transelectrica în cădere masivă: câștiguri nete mai mici cu o treime la 9 luni CITEȘTE ȘI Profitul net al Transelectrica în cădere masivă: câștiguri nete mai mici cu o treime la 9 luni

Administrația americană pentru Informații în domeniul Energiei (EIA) va publica astăzi datele privind evoluția săptămânală a stocurile de petrol din SUA, iar o creștere a acestor ar putea alimenta temerile investitorilor, punând presiune suplimentară pe cotații.

Producția de petrol a SUA a crescut cu peste 14% de la jumătatea anului trecut și este așteptată să crească în continuare.

Datele forțează OPEC și aliații săi să prelungească actualul acord de reducere a producției, care ar urma să expire în martie, pentru a susține ptețurile. Statele membre ale cartelului se vor reuni pe 30 noiembrie, la Viena, unde vor decide și viitorul acordului de diminuare a producției.

“Orice altă decizie mai modestă decât prelungirea cu 9 luni a acordului ar putea încuraja valul de vânzări”, spune analiștii băncii americane Citi, într-o notă.

Totuși, surse Bloomberg susțin că Rusia, care face parte din acord, crede că este încă prea devreme să anunțe luna aceasta dacă înțelegerea va fi prelungită și nu cântăresc încă perioada cu care aceasta ar trebui să fie extinsă.

Brentul se tranzacționează, în prezent, pentru 61,5 dolari pe baril, cu peste 1% sub prețul de ieri după ce, mai devreme, a atins un minim de 61,3 dolari pe baril. Petrolul West Texas Intermediate (WTI) are un declin similar, la 55,1 dolari pe baril. Mai devreme, WTI coborâse sub 55 de dolari/baril.

viewscnt
Afla mai multe despre
opec
rusia
titei
cerere
aie
eia
petrol
sua