Transgaz nu scapă de mâna lungă a statului. Ministerul Economiei vrea dividend brut aproape dublu față de cel propus inițial

Transgaz nu scapă de mâna lungă a statului. Ministerul Economiei vrea dividend brut aproape dublu față de cel propus inițial
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 18 apr 2018

Ministerul Economiei, acționar majoritar la Trangaz Mediaș, propune distribuirea unui dividend brut de 45,38 lei/acțiune, echivalentul unei rate de distribuire de aproape 92% din profitul net obținut în 2017.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Transportatorul de gaze naturale Transgaz Mediaș (TGN) nu scapă de mâna lungă a statului. Deși inițial a propus o rată de distribuire a profitului sub formă de dividende de 50%, compania ar urma totuși să se înscrie în linia deciziilor de anul trecut și de la începutul acestui an în cazul societăților cu capital majoritar de stat și anume să meargă către un nivel de repartizare apropiat de 90% din câștig.

Ministerul Economiei, acționar majoritar cu 58,51% din titluri, a propus pentru ordinea de zi a Adunării Generale Ordinare a Acționarilor distribuirea de dividende în valoare însumată de 534,30 milioane lei, ceea ce ar reprezenta echivalentul a 91,79% din rezultatul exercițiului pe 2017, de 582,06 milioane lei. Inițial, compania viza distribuirea ca dividende a unei sume de 296,93 milioane lei, în timp ce nu mai puțin de 285,12 milioane lei urmau să fie păstrate pentru surse proprii de finanțare.

Compania are programate investiții în proiectul internațional BRUA, a achiziționat recent omologul din Republica Moldova Vestmoldtransgaz și a participat la cursa pentru privatizarea transportatorului de gaze naturale DESFA din Grecia, obiectiv de care s-a îndepărtat conform anunțului de ieri a autorității de resort elene.

Indicatorul CFA de încredere macroeconomică: 83% dintre analiști se așteaptă la deprecierea leului în următoarele 12 luni și la majorarea dobânzilor CITEȘTE ȘI Indicatorul CFA de încredere macroeconomică: 83% dintre analiști se așteaptă la deprecierea leului în următoarele 12 luni și la majorarea dobânzilor

Nivelul dividendului brut este de 45,38 lei/acțiune și, calculat la nivel net și raportat la prețul de închidere de luni de 409,00 lei/acțiune, poartă un randament net de 10,54%. Pentru investitorii care au realizat achizițiile pe parcursul anului, câștigul ar fi încă și mai bun. Randamentul net este de 10,89% dacă îl raportăm la nivelul la care se află media mobilă exponențială de 200 de zile (EMA200), cea care definește trendul.

Conform ultimei propuneri a Ministerului Economiei, profitul destinat constituirii surselor proprii de finanțare se reduce de aproape 6 ori, la 47,76 milioane lei. Reacția în piață a fost favorabilă, iar cotația a urcat cu 2,20%, până la prețul de 418,00 lei/acțiune. Chiar și la acest nivel, care conferă companiei o capitalizare bursieră de 4,90 miliarde lei (1,05 miliarde euro), randamentul net al dividendului este de 10,31%.

viewscnt
Afla mai multe despre
transgaz
dividende
desfa
bvb
bursa
grecia