Creștere a prețurilor petrolului, după ce Rusia a cerut producătorilor săi să reducă producția

Creștere a prețurilor petrolului, după ce Rusia a cerut producătorilor săi să reducă producția
Profit.ro
Profit.ro
scris 26 mar 2024

Prețurile petrolului au crescut luni, în timp ce guvernul rus a ordonat producătorilor săi să reducă producția în conformitate cu angajamentele asumate la OPEC+, iar ostilitățile dintre Rusia și Ucraina continuă să lovească sectorul energetic, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Contractele futures pentru țițeiul Brent au urcat cu 1,05 USD, sau cu 1,23%, la 86,48 USD pe baril. Contractele futures pentru țiței din SUA (WTI) au câștigat 1,10 USD, sau 1,36%, până la 81,73 USD pe baril, scrie News.ro

GRAFIC Kazahstanul a urcat pe podiumul principalilor furnizori de țiței ai Europei, înlocuind parțial petrolul rusesc. O parte - prelucrat la Petromidia și Petrobrazi CITEȘTE ȘI GRAFIC Kazahstanul a urcat pe podiumul principalilor furnizori de țiței ai Europei, înlocuind parțial petrolul rusesc. O parte - prelucrat la Petromidia și Petrobrazi

Ambele benchmark-uri au crescut constant în acest an, Brentul fiind în urcare cu aproape 11% și WTI cu aproximativ 12,5%.

Prețurile sunt susținute și de așteptările că ratele dobânzilor din marile economii vor scădea până în vară.

Între timp, Moscova a ordonat companiilor să reducă producția de petrol în al doilea trimestru, pentru a îndeplini obiectivul de producție de 9 milioane de barili pe zi (bpd) până la sfârșitul lunii iunie, în conformitate cu angajamentele sale față de grupul de producători OPEC+, au declarat luni trei surse din industrie.

”Rusia este angajată față de reducerile OPEC+. Ea se uită dincolo de fundamentele actuale ale ofertei și cererii și se uită la unitatea cu OPEC+, precum și la riscul unui șoc al unui preț mai mare pe viitor”, a declarat Phil Flynn, analist la Price Futures Group.

Atacurile asupra instalațiilor energetice rusești și infrastructurii energetice ucrainene, precum și speranța slăbită de încetare a focului în conflictul Israel-Hamas, au stârnit, de asemenea, îngrijorări privind aprovizionarea, a declarat Hiroyuki Kikukawa, președintele NS Trading, o unitate a Nissan Securities.

Capacitatea unei alte rafinării de petrol rusă a fost redusă la jumătate, într-un atac cu drone în weekend, au declarat surse pentru Reuters. A fost cea mai recentă victimă dintr-un șir de atacuri ale Ucrainei în această lună, care au blocat 7% din capacitatea totală de rafinare, arată calculele Reuters, pe lângă lucrările de întreținere.

Rusia a atacat instalațiile de generare și transport al energiei din Ucraina, săptămâna trecută și în weekend, provocând întreruperi de curent în multe regiuni.

În Orientul Mijlociu, forțele israeliene au continuat ofensiva lor în Gaza, duminică, medierea de către Qatar și Egipt, susținută de SUA, nereușind să asigure un acord între Israel și Hamas privind încetarea focului.

viewscnt
Afla mai multe despre
petrol
pret