Criza din energie. O unitate de producție de la Rovinari, oprită miercuri noapte din lipsă de cărbune. România importa joi dimineață 1.400 MW la un consum de doar 7.000 MW

Criza din energie. O unitate de producție de la Rovinari, oprită miercuri noapte din lipsă de cărbune. România importa joi dimineață 1.400 MW la un consum de doar 7.000 MW
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 17 ian 2019

Refuzul minerilor de a accepta propunerile de majorări salariale ale conducerii Complexului Energetic Oltenia (CE Oltenia) și ale Ministerului Energiei și, implicit, de a renunța la protestul spontan declanșat vineri își face primele efecte. La miezul nopții de miercuri spre joi, una din cele trei unități funcționale ale termocentralei de la Rovinari, cu o putere instalată de 330 MW fiecare, a fost închisă din lipsă de cărbune.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

Cu alte cuvinte, rezervele termocentralei de la Rovinari sunt pe sfârșite, compania având deocamdată cărbune pentru doar 2 unități de producție.

Potrivit datelor Transelectrica, unitatea respectivă va rămâne închisă până pe 20 ianuarie, ora 23.59.

Avalanșă de avarii în ultimele zile în sistemul energetic. Șefii companiilor, convocați la sediul Guvernului CITEȘTE ȘI Avalanșă de avarii în ultimele zile în sistemul energetic. Șefii companiilor, convocați la sediul Guvernului

În aceeași noapte, la aceeași oră, a fost oprită pentru o zi și producția unei unități a centralei pe gaze de la Iernut, de 200 MW. Motivul invocat: “starea termică a cazanelor nu permite alimentarea cu apă în vederea pornirii”.

Record absolut al prețului la electricitate CITEȘTE ȘI Record absolut al prețului la electricitate

Joi, la ora 7 dimineața, la un nivel al consumului de doar 8.200 MW, cu peste 1.000 MW sub maximele ultimelor zile, România importa deja peste 1.300 MW. România producea sub 7.000 MW. Potrivit Transelectrica, în această săptămână, capacitatea netă de transport în ceea ce privește importurile este estimată la 2.200 MW.

Producția de energie pe cărbune era la ora respectivă de 1.600-1.700 MW, iar cea din hidrocarburi de 2000 MW. Producția de energie hidro era la maximul acestei perioade, de 1.700 MW. Energia eoliană, care miercuri s-a situat la peste 2.000 MW, era de doar 200 MW.

După ora 8 însă, de obicei, consumul depășește o medie orară de 9.000 MW, ceea ce, în absența unei majorări a producției de energie eoliană, va pune presiune asupra sistemului național.

Prețul mediu al energiei cu livrare în ziua de joi a atins nivelul record de 507 lei/MWh, mai mare cu 2 lei decțât precedentul record, înregistrat pe 31 ianuarie 2017. Producția internă care nu face față consumului, greva de la Complexul Energetic Oltenia și importurile ridicate au contribuit la majorarea prețului cu 21,55% într-o singură zi.

Exprimat în moneda euro însă, noul record, de 108,3 euro/MWh se situează sub cel de pe 31 ianuarie, când prețul de 505 lei/MWh echivala cu unul de 112 euro/MWh.

Prețul din România este cel mai ridicat din Europa, fiind cu 17 euro peste cel din Ungaria, cu 57 de euro peste cel din Slovacia și cu 61 de euro peste cel din Cehia, state cu care România este interconectată.

viewscnt
Afla mai multe despre
rovinari
producție
avarie
lipsa
carbune