DIICOT: Un grup transfrontalier devalizează Rompetrol începând din 1998, prejudiciu estimat la peste 3 mld. lei

DIICOT: Un grup transfrontalier devalizează Rompetrol începând din 1998, prejudiciu estimat la peste 3 mld. lei
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 9 mai 2016

Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) au pus, luni, sechestru asigurător pe bunuri mobile și imobile ale companiilor KMG International (fosta Rompetrol Group) din grupul kazah de stat KazMunayGas, Oilfield Exploration Business Solutions (fosta Rompetrol SA) și Rompetrol Rafinare, precum și pe conturi de salarii aparținând unui număr de 4 persoane fizice, într-un dosar disjuns din cel în care au fost deja condamnate mai multe persoane și în care a fost judecat și Dinu Patriciu, prejudiciul fiind estimat la peste 3 miliarde de lei.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"Prin ordonanța din data de 22 aprilie 2016, procurorii  Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală  au dispus schimbarea încadrării juridice și efectuarea în continuare a urmăririi penale față de un număr de 14 suspecți pentru săvârșirea infracțiunilor de  constituire a unui grup infracțional organizat, abuz în serviciu, complicitate la abuz în serviciu, înșelăciune, complicitate la înșelăciune, delapidare, complicitate la delapidare, evaziune fiscală, complicitate la evaziune fiscală, spălare de bani, manipularea pieței de capital prin tranzacții sau ordine de tranzacționare: a) care dau sau ar putea da semnale false sau care induc în eroare în legătură cu cererea, oferta sau prețul instrumentelor financiare b) care mențin prin acțiunea uneia sau a mai multor persoane acționând împreună, prețul unuia sau al mai multora instrumente financiare, la un nivel anormal ori artificial, utilizare a informației privilegiate", se arată într-un comunicat al DIICOT.

Potrivit sursei citate, prin aceeași ordonanță a fost dispusă introducerea în cauză, ca părți responsabile civilmente, a KMG International (fostă The Rompetrol Group NV), a Oilfield Exploration Business Solutions SA (fostă RompetroL SA) și a Rompetrol Rafinare SA.

Cinema Scala se închide. Președintele sindicatului RomaniaFilm: Așteptăm ca doamna ministru să schimbe conducerea RADEF CITEȘTE ȘI Cinema Scala se închide. Președintele sindicatului RomaniaFilm: Așteptăm ca doamna ministru să schimbe conducerea RADEF

"În cauză există suspiciunea rezonabilă că, în cursul anului 1998, mai multe persoane  au constituit un grup infracțional organizat transfrontalier care a avut drept scop desfășurarea unor ample activități infracționale în vederea inducerii în eroare a autorităților române cu ocazia încheierii și derulării unor contracte de privatizare, folosirea și/sau însușirea sumelor de bani ce erau destinate bugetului consolidat al statului, neevidențierea în actele contabile ale societăților pe care le controlau a operațiunilor comerciale efectuate și a veniturilor realizate, spălarea sumelor de bani rezultați din activitățile infracționale și externalizarea fondurilor astfel obținute din activitățile infracționale", se menționează în comunicat.

DIICOT mai susține că la grupul infracțional astfel constituit au aderat ulterior sau l-au sprijinit și alte persoane care, prin exercitarea cu rea credință sau defectuoasă a atribuțiilor de serviciu, au favorizat atingerea scopurilor pentru care a fost inițiat și constituit grupul infracțional, respectiv dispariția creanțelor statului din evidența contabilității publice(creanța Libia și Turkmenistan), delapidarea sumelor de bani ce se cuveneau bugetului de stat ca urmare a activităților de prelucrare, respectiv vânzare a produselor finite și a produselor derivate purtătoare de acciză, neplata cu rea credință a obligațiilor fiscale în întregime sau în parte prin  nedeclararea veniturilor, ascunderea obiectului sau a sursei impozabile, stingerea datoriilor către bugetul de stat sub diferite forme, însușirea, traficarea  și/sau  folosirea în interesul personal al membrilor grupului infracțiomal sau al entităților juridice ce au făcut/fac parte din grupul Rompetrol a acestor sume de bani,  activitate ce a culminat cu inițierea, promovarea și adoptarea odonanței de urgență 118/2003 prin care obligațiunile bugetare restante pe care Rompetrol Rafinare SA le înregistra la data de 30.09.2003 în cuantum de 21.776.998.718.567 lei, aproximativ 603 milioane de dolari, au fost convertite în obligațiuni subscrise de către Ministerul Finanțelor Publice.

OUG menționată de DIICOT a fost adoptată în timpul guvernării Adrian Năstase, iar actul normativ poartă semnăturile premierului Năstase, precum și ale ministrului Finanțelor Publice Mihai Tănăsescu și ale celui al Economiei și Comerțului, Dan Ioan Popescu.

Isărescu: România ar putea ajunge în 25 de ani la 80% din media europeană a PIB-ului pe locuitor CITEȘTE ȘI Isărescu: România ar putea ajunge în 25 de ani la 80% din media europeană a PIB-ului pe locuitor

DIICOT a pus sechestru, până la concurența sumelor de 1.724.168.825 lei, 290.786.616 dolari și 34.941.924 euro (în total circa 3,02 miliarde lei), asupra bunurilor mobile și imobile aparținând unui număr de 4 suspecți, cât și asupra bunurilor mobile și imobile aparținând companiilor KMG International (fosta Rompetrol Group) din grupul kazah de stat KazMunayGas, Oilfield Exploration Business Solutions (fosta Rompetrol SA) și Rompetrol Rafinare. În plus, au fost sechestrate acțiunile pe care cele 3 companii le dețin la societăți comerciale de pe teritoriul României, precum și conturile de salarii ale celor 4 suspecți menționați. 

Potrivit News.ro, în zilele următoare, procurorii vor chema la DIICOT mai multe persoane pentru audieri, unele dintre acestea cercetate deja în cauză, pentru a li se aduce la cunoștință extinderea urmăririi penale.

Printre persoanele vizate în anchetă ar fi, susține News.ro, Sorin Marin, primul partener al lui Dinu Patriciu de la preluarea Petromidia, Alexandru Nicolcioiu, fost director general al Petromidia și fost președinte al Consiliului de Administrație al Rompetrol Rafinare, în prezent  șef al diviziei de Rafinare și Petrochimiei în KMG (fostul Rompetrol Grup), Eric Florin Chiș, fost vicepreședinte al grupului Rompetrol și fost acționar, și Adrian Volintiru, fost președinte al AVAS în perioada noiembrie 2012 - noiembrie 2013, fost secretar de stat în Ministerul Economiei. și fost director financiar al Rompetrol.

De asemenea, în anchetă ar fi vizați și foști funcționari care l-ar fi ajutat pe Dinu Patriciu să preia fraudulos Petromidia.

GRAFIC Angajații din IT, directorii, antreprenorii și inginerii, cei mai numeroși dintre corporatiști care apelează la alergare sau ciclism pentru depășirea stresului CITEȘTE ȘI GRAFIC Angajații din IT, directorii, antreprenorii și inginerii, cei mai numeroși dintre corporatiști care apelează la alergare sau ciclism pentru depășirea stresului

Procurorul șef al DIICOT, Daniel Horodniceanu, declara, în martie, că dosarul Rompetrol are 3.100 de volume, ocupă tot subsolul sediului instituției, iar în aproximativ o lună se va face o schimbare de încadrare juridică, precum și o extindere a acuzațiilor.

”Rompetrolul este un dosar de 3.100 de volume. Ne ocupă tot subsolul instituției. E plasat în foarte multe, nu aș putea să vă spun numărul exact de fișete în care este plasat. Se lucrează destul de intens în acest dosar”, spunea Horodniceanu, la Digi24. El a mai spus că prejudiciul în acest dosar ar putea ajunge la sute de milioane de dolari.

”Am apelat la mulți experți. S-a făcut expertiză în cauză. Dosarul este o disjungere din dosare trimise deja în judecdată de două ori. Este un dosar care implică foarte multă pricepere. Este un procuror desemnat care se ocupă zilnic de dosar și cred că în perioada următoare vom vedea progrese, cred că discutăm de nivelul lunii următoare. Așteptăm din acel dosar să avem o schimbare de încadrare juridică și o extindere, dar nu a vrea să antamez”, a declarat magistratul.

În dosarul inițial Rompetrol, Curtea de Apel București i-a condamnat definitiv, în octombrie 2014, pe fostul senator Sorin Roșca Stănescu, la doi ani și patru luni de închisoare, și pe fostul ministru Sorin Pantiș. la doi ani și opt luni de închisoare, în ambele cazuri pedepsele fiind dispuse cu executare.

O sculptură care îl înfățișează pe Hitler a fost vândută la licitație pentru 17,2 milioane de dolari CITEȘTE ȘI O sculptură care îl înfățișează pe Hitler a fost vândută la licitație pentru 17,2 milioane de dolari

Sorin Roșca Stănescu a fost condamnat atunci la un an de închisoare pentru utilizare de informații privilegiate și la doi ani de închisoare pentru constituire a unui grup infracțional organizat iar în urma contopirii pedepselor, a primit doi ani și patru luni de închisoare în vreme ce fostul ministru al Comunicațiilor Sorin Pantiș a primit doi ani de închisoare pentru complicitate la manipularea pieței de capital și doi ani pentru constituire a unui grup infracțional organizat, pentru ca în final acesta să execute doi ani și opt luni.

În cazul omului de afaceri Dinu Patriciu judecătorii Curții au încetat procesul penal, ca urmare a decesului acestuia și au lăsat nesoluționată partea civilă legată de acesta.

În 28 august 2012, Dinu Patriciu a fost achitat de Tribunalul București în acest caz pentru mai multe infracțiuni, printre care delapidare, spălare de bani și manipularea pieței de capital prin tranzacții sau ordine de tranzacționare care ar putea da semnale false sau care induc în eroare în legătură cu cererea, oferta sau prețul instrumentelor financiare și care mențin, prin acțiunea uneia sau a mai multor persoane acționând împreună, prețul unuia sau al mai multor instrumente financiare la un nivel anormal ori artificial.

Tribunalul i-a achitat atunci și pe ceilalți 12 inculpați - Alexandru Bucșă, Petrică Grama, Florin Iulian Aldea, Cerasela Elena Rus, Claudiu Simulescu, Sorin Roșca Stănescu, Sorin Pantiș, Victor Eros, Paul Miclăuș, Elena Albu, Gabriela Anghelache și Mihaela Popovici.

KMG International (fost Rompetrol Group NV) a fost preluat de KMG în 2007. În România, grupul administrează două rafinării, iar la nivel european și în regiunea Mării Negre deține și operează o importantă rețea de stații distribuție carburanți. 

viewscnt
Afla mai multe despre
rompetrol
rompetrol rafinare
kmg international
kazmunaygas
dinu patriciu
petromidia
rafinaria petromidia