Distribuitorii Enel: Canicula a majorat substanțial consumul de energie. Cifrele și ce se recomandă

Distribuitorii Enel: Canicula a majorat substanțial consumul de energie. Cifrele și ce se recomandă
Profit.ro
Profit.ro
scris 26 iul 2023

Cei trei operatori de distribuție a energiei electrice din grupul Enel transmit că temperaturile foarte ridicate înregistrate în toată țara în ultimele zile au condus la creșterea substanțială a consumului de electricitate și le recomandă clienților să nu depășească prin consumul electrocasnicelor lor puterea avizată a locurilor de consum.

Urmărește-ne și pe Google News

″Companiile E-Distribuție, operatorii de distribuție a energiei electrice din cadrul grupului Enel, au mobilizat pe teren efective mărite de echipe, pentru a monitoriza și interveni în cel mai scurt timp posibil în cazul unor eventuale avarii în rețeaua de distribuție a energiei electrice, pe fondul condițiilor meteorologice extreme″, transmite Enel.

Isărescu: România este deasupra Greciei și la egalitate cu Portugalia și Ungaria la PIB/ cap de locuitor, dar creșterea nu este distribuită egal CITEȘTE ȘI Isărescu: România este deasupra Greciei și la egalitate cu Portugalia și Ungaria la PIB/ cap de locuitor, dar creșterea nu este distribuită egal

Potrivit datelor E-Distribuție Muntenia, un vârf de consum la nivelul Capitalei și al județelor Ilfov și Giurgiu a fost atins pe data de 25 iulie 2023, la ora 17:00, când acesta s-a ridicat la 1.502 de MW, cu 59% mai mult față de cifrele înregistrate într-o zi din luna mai a acestui an, cu temperaturi specifice acelei perioade.

În București, zona cu cel mai crescut consum de energie electrică în data de 25 iulie, mai mare cu 54% față de o zi cu valori termice obișnuite, a fost în nordul Capitalei. Zone precum Filaret, Berceni-Progresul, Drumul Taberei, Pantelimon, respectiv localitatea Chitila din județul Ilfov au înregistrat, de asemenea, un consum casnic ridicat, generat de folosirea intensivă a aparatelor de aer condiționat.

FOTO Fundația Pro Economica, având sprijinul Guvernului Ungariei, aduce în România și un hotel Hampton by Hilton CITEȘTE ȘI FOTO Fundația Pro Economica, având sprijinul Guvernului Ungariei, aduce în România și un hotel Hampton by Hilton

E-Distribuție Dobrogea a înregistrat un consum mai mare cu până la 39% în data de 25 iulie față de cifrele înregistrate în a doua jumătate a lunii mai 2023, iar  E-Distribuție Banat cu până la 21% în data de 25 iulie, raportat la luna mai a acestui an.

″Tot în această perioadă, a fost atins și cel mai mare număr de apeluri în call center-ul tehnic care deservește regiunile Muntenia, Banat și Dobrogea, în data de 21 iulie ajungând la un număr total de peste 28.500, de aproape treisprezece ori mai multe față de o medie de 2.200 de apeluri zilnice în luna mai a aceluiași an. Zilele cu cele mai multe apeluri din această perioadă au fost cele în care s-au înregistrat temperaturi ridicate, ceea ce a dus la creșterea consumului de energie electrică, și în cele cu fenomene meteo extreme, precum vijelii și furtuni″, se menționează în comunicat. 

Tranzacția prin care Antonio Eram a vândut controlul Netopia către Innova Capital, în analiza Concurenței CITEȘTE ȘI Tranzacția prin care Antonio Eram a vândut controlul Netopia către Innova Capital, în analiza Concurenței

Clienții din București și județele Ilfov și Giurgiu au la dispoziție numărul gratuit 0800.070.888 pentru semnalarea întreruperilor în alimentarea cu energie electrică, iar cei din județele Arad, Caraș-Severin, Hunedoara și Timiș pot apela numărul 0800.070.444. Clienții din județele Călărași, Constanța, Ialomița și Tulcea pot suna la 0800.070.555.

Numerele de tip TelVerde din call-centerele tehnice sunt disponibile 24h/7 și sunt apelabile gratuit de pe teritoriul național.

CONFIRMARE Entersoft pregătește noi achiziții în România CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Entersoft pregătește noi achiziții în România

În urma apelurilor, clienții sunt informați cu privire la zonele afectate de avarii și la intervalul de remediere a acestora. Detalii despre deranjamente în alimentarea cu energie electrică sunt disponibile și pe pagina https://www.e-distributie.com/ro/intreruperi-curent.html unde sunt afișate, pe o hartă interactivă actualizată la fiecare 30 de minute, întreruperile în funcție de zonă și sunt afișate și numere dedicate pentru clienții din fiecare județ din zonele de concesiune ale companiilor E-Distribuție.

Având în vedere avertismentele meteorologice de caniculă, companiile E-Distribuție estimează că valorile de consum vor rămâne ridicate zilele următoare și recomandă un consum de energie cât mai eficient și care să nu depășească puterea avizată a instalației de la fiecare loc de consum, pentru alimentarea în siguranță a locuințelor sau construcțiilor cu caracter comercial. Este recomandată folosirea electrocasnicelor și a celorlalte echipamente din casă într-un mod echilibrat, pe parcursul zilei fiind oportună utilizarea echipamentelor și aparatelor absolut necesare, dar și acestea nu simultan, în special în cazul aparatelor cu consum mare de energie″, mai spun cei de la Enel.

Grupul francez Thales cumpără compania americană de securitate cibernetică Imperva, într-o tranzacție de 3,6 miliarde de dolari CITEȘTE ȘI Grupul francez Thales cumpără compania americană de securitate cibernetică Imperva, într-o tranzacție de 3,6 miliarde de dolari

În cazul utilizării aparatelor de aer condiționat, este recomandată răcirea graduală a locuinței, metodă care reduce la jumătate consumul de energie față de setarea aparatului la temperaturi foarte joase. Concret, consumatorii pot seta temperatura la 24 de grade Celsius în loc de 18 și lăsa aparatul pornit.

″Companiile E-Distribuție regretă eventualele neplăceri resimțite de clienți în cazul întreruperilor accidentale în alimentarea cu energie electrică și îi asigură că depun toate eforturile pentru evitarea acestora și pentru funcționarea în bune condiții a rețelei″, conchide comunicatul.

viewscnt
Afla mai multe despre
consum energie caniculă
consum energie aer condiționat
e-distribuție enel
enel operatori distribuție energie
avarii rețele distribuție energie