GRAFICE Creșterea consumului ca urmare a valurilor de căldură a scumpit energia pe piața spot

GRAFICE Creșterea consumului ca urmare a valurilor de căldură a scumpit energia pe piața spot
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 25 iul 2023

Valurile de căldură din ultimele săptămâni au condus la o creștere a consumului intern de electricitate, la o medie orară de peste 7.000 MW, ceea ce a făcut ca România să devină importatoare netă de curent electric și ca prețurile de pe piața spot să crească.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Prețul mediu al energiei furnizate marți, de exemplu, este de 112 euro/MWh (533,89 lei/MWh), acest fiind cel de-al 4-lea cel mai mare preț înregistrat în Europa, relevă datele analizate de Profit.ro.

DOCUMENT Oferta dezvoltatorilor imobiliari turci de la Synergy pentru CET Galați, aprobată de principiu CITEȘTE ȘI DOCUMENT Oferta dezvoltatorilor imobiliari turci de la Synergy pentru CET Galați, aprobată de principiu

Lider este Polonia, cu un preț de 131 euro/MWh, apoi Grecia, cu 116 euro/MWh, și statele baltice cu 115 euro/MWh.

Luni seară, România înregistra un consum de peste 7.300 MW și o producție de sub 6.200 MW, importând diferența, de aproape 1.150 MW.

România importa curent din Ungaria , Serbia și Ucraina.

VIDEO Putin și Lukașenko și-au petrecut ziua într-o mănăstire din secolul al XIV-lea CITEȘTE ȘI VIDEO Putin și Lukașenko și-au petrecut ziua într-o mănăstire din secolul al XIV-lea

Dacă în urmă cu două luni, ca urmare a consumului redus (de până 5.000 MW medie orară) prețul spot al energiei electrice din România în weekend era unul negativ, sâmbătă seara prețul orar a atins un nivel record pentru această perioadă, de 1.336 de lei/MWh.

În urmă cu două luni, consumul se situa la un nivel atât de scăzut (5.000 MW) încât România exporta și o pătrime din energia care o producea (1.700 din 7.000 MW), în pofida faptului că erau închise pentru revizie 2 unități importante de producție (o unitate de centrala nucleară de la Cernavodă și centrala Petrom de la Brazi).

viewscnt
Afla mai multe despre
preț
energie
spot
opcom
pzu
căldură