DOCUMENT Reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă: Se caută consultant

DOCUMENT Reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă: Se caută consultant
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 18 iul 2023

EnergoNuclear, compania de proiect controlată integral de societatea de stat Nuclearelectrica (SNN) prin care va fi implementat planul construirii noilor unități 3 și 4 de la centrala nucleară Cernavodă, caută firmă de consultanță care să calculeze ce subvenții de stat sunt necesare pentru ca proiectul să fie rentabil și ce impact vor avea aceste subvenții în facturile consumatorilor de energie, precum și să analizeze care ar fi cea mai potrivită structură de finanțare a proiectului.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Compania de proiect a demarat o consultare de piață, premergătoare unei viitoare licitații, la care vrea să achiziționeze servicii de asistență și consultanță financiară, în vederea fundamentării structurii și aranjării finanțării proiectului unităților 3 și 4 de la CNE Cernavodă.

FOTO A murit actrița și cântăreața Jane Birkin CITEȘTE ȘI FOTO A murit actrița și cântăreața Jane Birkin

Consultantul va trebui să elaboreze un model financiar al proiectului, prin intermediul căruia să fie estimat costul mediu prezent de producție al energiei ce va fi generată de noile reactoare, pe toată durata de viață a celor două unități (levelized cost of electricity - LCOE). Pe baza acestui cost de producție vor fi estimate subvențiile necesare proiectului în baza așa-numitelor contracte pentru diferență (CfD), precum și impactul subvențiilor în facturile consumatorilor.

CfD-urile sunt ajutoare de stat care asigură constanța veniturilor în etapa de exploatare a unui proiect de investiții precum cel de la Cernavodă. Prin acest tip de ajutor, investitorului îi este garantat un preț de vânzare a energiei după începerea producției, intitulat "preț de exercitare", preț care să-i asigure un anumit nivel minim de rentabilitate. În cazul în care prețul de vânzare real de pe piață, calculat ca preț de referință într-un interval dat, este mai mic decât cel de exercitare, investitorul are dreptul să fie compensat prin plata diferenței, care va fi suportată de consumatori pe facturi. Există și varianta ca prețul de referință să fie mai mare decât cel de exercitare, iar în acest caz investitorul va fi obligat să returneze diferența.

Sectorul 4: Resistematizarea de la Eroii Revoluției ajunge la etapa de suprafață CITEȘTE ȘI Sectorul 4: Resistematizarea de la Eroii Revoluției ajunge la etapa de suprafață

În urmă cu aproape 7 ani, când SNN colabora încă cu gigantul chinez China General Nuclear Power la proiectul Cernavodă 3-4, prețul de exercitare a fost estimat la 82 euro/MWh.

Acum, în sarcina consultantului va intra și elaborarea unui ″plan inițial de finanțare, care va include consultanță privind sursele de finanțare prin datorii, (…), finanțarea băncilor comerciale, împrumuturi corporative și capital″, plus ″recomandări cu privire la cele mai adecvate mijloace de finanțare a proiectului″, potrivit documentației întocmite de EnergoNuclear.

FOTO Se renunță la noul logo al stațiunii Mamaia, după ce presa a relatat că acesta poate fi cumpărat de pe internet CITEȘTE ȘI FOTO Se renunță la noul logo al stațiunii Mamaia, după ce presa a relatat că acesta poate fi cumpărat de pe internet

″- Acordă asistență EnergoNuclear în negocierile cu autoritățile române privind mecanismul CfD (metodologie, determinarea LCOE, model financiar – date de intrare, redeschiderea pragurilor, indexare, aranjamente câștig-cotă, praguri pentru nivelurile de capitaluri proprii prognozate IRR, capital țintă/IRR de proiect etc); - Acordă asistență EnergoNuclear în discuțiile și negocierile cu DG COMP în timpul anchetei privind ajutorul de stat cu privire, dar fără a se limita la, modelul financiar și analiza scenariilor – metodologie, rata de rentabilitate admisibilă etc, actualizările ulterioare ale modelului financiar și diverse controale de senzitivitate; - evaluare comparativă a ratelor de rentabilitate, evaluare și concluzii privind proporționalitatea măsurilor – comision de garantare a creditului, prețul de exercitare și rata de rentabilitate, angajamentele căștig-cotă, alte valori ale modelului financiar)″, mai scrie în documentul citat.

Principala agenție de credit de export a Statelor Unite, Exim Bank US, a anunțat în noiembrie anul trecut emiterea de scrisori de interes cu privire la potențiale finanțări în valoare totală de peste 3 miliarde dolari care ar urma să fie acordate proiectului de construire a reactoarelor 3 și 4 de la centrala nucleară Cernavodă.

Musk: Fluxul de numerar al Twitter rămâne negativ din cauza înjumătățirii veniturilor din publicitate CITEȘTE ȘI Musk: Fluxul de numerar al Twitter rămâne negativ din cauza înjumătățirii veniturilor din publicitate

Statul român, prin Ministerul Finanțelor Publice (MFP), s-a angajat prin lege să garanteze în proporție de 100% creditele care urmează să fie contractate de la finanțatori internaționali.

Studiul de fezabilitate finalizat în decembrie 2020 estimează costurile proiectului la circa 6 miliarde euro. Acesta constă în finalizarea și punerea în funcțiune, în 2030, a două unități nucleare, folosind tehnologia CANDU 6 și având o capacitate brută anticipată de 724 MW fiecare. 

DOCUMENT Reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă: Se caută consultant
DOCUMENT Reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă: Se caută consultant
DOCUMENT Reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă: Se caută consultant
DOCUMENT Reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă: Se caută consultant

viewscnt
Afla mai multe despre
reactoarele 3 si 4 cernavoda
romania sua centrala nucleara cernavoda
nuclearelectrica unitatile 3 si 4 cernavoda