DOCUMENTE Spectrul falimentului apasă asupra RADET. Activitățile Regiei pot fi transferate forțat, dar nu se știe cui, după ce înființarea Companiei Municipale Energetica a Primăriei Capitalei a fost anulată de instanță

DOCUMENTE Spectrul falimentului apasă asupra RADET. Activitățile Regiei pot fi transferate forțat, dar nu se știe cui, după ce înființarea Companiei Municipale Energetica a Primăriei Capitalei a fost anulată de instanță
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 11 feb 2019

Structurile implicate în procedurile de insolvență ale RADET și ELCEN, companiile care asigură funcționarea sistemului centralizat de încălzire din București, nu exclud varianta intrării în faliment a Regiei de termoficare din Capitală. Pentru a se evita acest lucru, este luat în calcul transferul forțat al activelor, operațiunilor și salariaților RADET pe o altă entitate, pentru ca serviciul public de alimentare cu energie termică să-și continue activitatea, însă nu se știe deocamdată care va fi această entitate, după ce hotărârea de înființare a Companiei Municipale Energetica a Primăriei București, care trebuia să preia și ELCEN, și RADET, a fost anulată de instanța de judecată.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

Potrivit unui document al administratorului judiciar al RADET, Rominsolv, la finalul lunii trecute a avut loc la Guvern o întâlnire între reprezentanții Ministerului Energiei, ai ANAF și ai Primăriei  Municipiului  București, cu medierea  Guvernului. Din minuta întâlnirii "nu reiese în mod neechivoc că părțile exclud varianta falimentului RADET București", se arată în documentul citat.

RADET a convocat în 22 februarie o nouă ședință a creditorilor Regiei, pentru aprobarea planului de reorganizare și a actualizării acestuia, însă votul pozitiv decisiv, cel al ELCEN, stă sub semnul întrebării. Precedenta adunare, din 14 decembrie 2018, convocată în același scop,  a fost amânată după ce Ministerul Energiei și Romgaz, acționarii ELCEN, principalul creditor al RADET, au decis în AGA companiei să solicite expres această amânare, deoarece vor ca, mai întâi, modificarea planului să fie aprobată de Consiliul General al Municipiului București (CGMB), lucru care nu s-a întâmplat.

Aceeași sursă arată că Rominsolv a decis să ia măsura de a pregăti procedurile de transfer forțat a activităților derulate de RADET București, cu scopul de a facilita continuitatea serviciului public de termoficare în cazul respingerii de către creditori a planului de reorganizare a RADET.

DOCUMENTE Spectrul falimentului apasă asupra RADET. Activitățile Regiei pot fi transferate forțat, dar nu se știe cui, după ce înființarea Companiei Municipale Energetica a Primăriei Capitalei a fost anulată de instanță

Tranzacțiile cu terenuri în București au ajuns la 245 milioane euro anul trecut CITEȘTE ȘI Tranzacțiile cu terenuri în București au ajuns la 245 milioane euro anul trecut

"Față de această situație, respectiv în cazul în care adunarea creditorilor din data de 22.02.2019 respinge planul de reorganizare a RADET București, în vederea asigurării continuității serviciului public de termoficare de către Municipiul București, subscrisa (Rominsolv – n.r.) recomandă următoarele acțiuni concomitente din partea: 1. Primăriei Municipiului București: pregătirea din punct de vedere legal și funcțional și indicarea entității ce va prelua activitatea  RADET  București în intervalul 23.02.2019 -26.02.2019, deoarece la data de 27.02.2019 este următorul termen de judecată în dosarul de insolvență RADET, termen la care se poate pronunța falimentul Regiei; 2. Ministerului Energiei și/sau celorlalte persoane în dreptățite: pregătirea modificării în regim de urgență a planului de reorganizare a ELCEN în sensul redimensionării surselor acestuia de finanțare", se mai afirmă în documentul Rominsolv, adresat creditorilor Regiei.

Planul inițial prevedea ca atât activele și operațiunile ELCEN, cât și cele ale RADET, să fie preluate de către Compania Municipală Energetica a Primăriei Capitalei, însă acest lucru ar crea acum mari incertitudini, după ce, în noiembrie anul trecut, Curtea de Apel București a decis definitiv anularea hotărârilor Consiliului General al Municipiului București (CGMB) de aprobare a înființării unui număr de 20 de companii municipale bucureștene, printre care și Energetica.

Pentru a "para" efectele deciziei instanței, municipalitatea bucureșteană a decis într-o AGA de la Energetica din ultima parte a lunii decembrie 2018 să aprobe de principiu divizarea parțială a societății.

Francois Bloch, BRD: Sunt convins că taxa bancară va fi schimbată, este nesustenabilă. Impactul asupra BRD ar fi de 600 de milioane de lei, dar banca rămâne profitabilă CITEȘTE ȘI Francois Bloch, BRD: Sunt convins că taxa bancară va fi schimbată, este nesustenabilă. Impactul asupra BRD ar fi de 600 de milioane de lei, dar banca rămâne profitabilă

Mai mult, luna trecută, comitetul creditorilor ELCEN a decis ca administratorul judiciar al companiei, Sierra Quadrant, să solicite oferte de la firme de avocatură în vederea inițierii unei acțiuni în justiție prin care să recupereze sumele de bani datorate de RADET direct de la Primăria Capitalei.

Astfel, comitetul creditorilor ELCEN, format din ANAF, Distrigaz Sud Rețele din grupul Engie, Transgaz și Alpha Bank, a decis "aprobarea inițierii de către Sierra Quadrant Filiala București SPRL a demersurilor pentru solicitarea de oferte de servicii juridice în vederea demarării procedurilor de recuperare de la Primăria Municipiului București a sumelor datorate Electrocentrale București SA".

Contactate de Profit.ro pentru detalii, nici ELCEN și nici administratorul său judiciar nu au formulat vreun răspuns până în momentul publicării acestui articol.

Decizia constituie încă un semn că neînțelegerile dintre cele două entități responsabile cu buna funcționare a sistemului centralizat de încălzire din București s-au accentuat, în condițiile în care planul de reorganizare al ELCEN din vara anului trecut stipulează expres că o astfel de soluție este de evitat. Astfel, în documentul citat se afirmă că creanța istorică a RADET față de ELCEN, de 3,7 miliarde lei, a fost reevaluată în scădere, la 1,095 miliarde lei, întrucât un eventual demers de atragere în instanță a răspunderii Primăriei Capitalei pentru plata acesteia "ar putea avea o durată estimată de 10-12 ani".

Trotinetele electrice au făcut sute de răniți în Statele Unite CITEȘTE ȘI Trotinetele electrice au făcut sute de răniți în Statele Unite

Anterior, ELCEN și Engie, în calitate de creditori ai RADET, ceruseră administratorului judiciar al Regie, Rominsolv, să dea în judecată Primăria Capitalei pentru recuperarea a două datorii ale PMB față de RADET, de 715,3 (înregistrată în contabilitatea RADET) și 258,9 milioane lei (neînregistrată), în total peste 974 milioane lei reprezentând subvenții datorate și neachitate, demers refuzat de Rominsolv.

Cu privire la datoria de 715,3 milioane lei, Rominsolv a arătat că, asupra acestei sume și a posibilităților de recuperare, au existat numeroase discuții la care au participat reprezentanții RADET, ELCEN și PMB, unele dintre discuții, de exemplu, fiind consemnate în minuta întâlnirilor din iulie 2018.

"ELCEN insistă pe această argumentație și solicită promovarea de administratorul judiciar a unei acțiuni judiciare. În opinia administratorului judiciar RomInsolv, abordarea ELCEN este greșită, întrucât inițierea unui demers juridic în instanță blochează încasarea sumei în următorii 4-5 ani, în ipoteza în care s-ar câștiga un asemenea litigiu, precum și orice șansă de recuperare amiabilă, această modalitate având șanse mai mari de reușită și durată mai scurtă de încasare, într-un termen rezonabil și fără costuri suplimentare", se arată într-un document Rominsolv din 10 ianuarie.

În privința celeilalte sume, de 258,9 milioane lei, Rominsolv susține că aceasta nici nu există ca datorie a PMB față de RADET și, de aceea, nu figurează în evidențele contabilei ale Regiei.

Smartwatch pentru copii, retras de pe piață de Comisia Europeană CITEȘTE ȘI Smartwatch pentru copii, retras de pe piață de Comisia Europeană

După cum relata Profit.ro în noiembrie 2018, Primăria Capitalei nu a găsit până în prezent o soluție legală prin care să își asume responsabilitatea pentru plata datoriilor istorice și curente ale RADET, în sumă totală de peste 1,6 miliarde lei, și nici în privința riscului ca această plată, precum și cea aferentă preluării prin transfer de afacere a activelor și operațiunilor (ELCEN de către Compania Municipală Energetica a Primăriei, să fie considerate ajutoare de stat ilegale, astfel încât, deocamdată, procesul de fuziune dintre cele două entități responsabile cu încălzirea bucureștenilor în cadrul Companiei Municipale nu poate avansa.

Acest lucru blochează, printre altele, modificarea planului de reorganizare a RADET, în scopul coordonării sale cu cel al ELCEN.

"Nici la data redactării prezentei adrese, subscrisa nu deține informații suplimentare privind alocarea sursei financiare care să justifice întocmirea unui nou program de plăți și nici în ce privește modalitatea juridică prin care PMB va aloca suma necesară RADET București, pentru ca, ținând cont de tratamentul corect și echitabil prevăzut de lege, creditorului chirografar înscris provizoriu (ELCEN – n.r.) să-i fie plătită de RADET București suma de 1,095 miliarde lei în condițiile în care nu are dreptul de a încasa plata. În consecință, dat fiind că modificarea planului inițial de reorganizare a RADET București trebuie fundamentată doar pe existența sursei certe de finanțare a planului, condiție esențială nerealizată la acest moment, modificarea planului și prezentarea în vederea votului creditorilor nu este justificată", se arăta într-o notă din noiembrie 2018 a administratorului judiciar al Regiei, Rominsolv.

BNR a menținut dobânda cheie la 2,5%. Un sondaj Bloomberg anticipează păstrarea nivelului încă cinci ședințe, pe fondul unei \ CITEȘTE ȘI BNR a menținut dobânda cheie la 2,5%. Un sondaj Bloomberg anticipează păstrarea nivelului încă cinci ședințe, pe fondul unei "paralizii" provocate de noua taxă pe activele bancare

Potrivit planului de reorganizare a ELCEN, Compania Municipală Energetica SA a Primăriei Capitalei ar urma să preia ELCEN prin transfer de afacere și nu prin cumpărarea titlurilor de la acționari - Ministerul Energiei (97,5% din capital) și Romgaz (2,5%) - cum era preconizat inițial, iar prețul transferului ar urma să fie egal cu suma estimată oficial că s-ar obține din vânzarea forțată a activelor ELCEN, în ipoteza falimentului societății, de 891,3 milioane lei.

Printre cele mai importante elemente ale planului de reorganizare sunt reevaluarea în scădere masivă a valorii creanței istorice a ELCEN asupra RADET, de la 3,7 miliarde lei la doar 1,095 miliarde lei, bani pe care Primăria Capitalei se va obliga să-i plătească producătorului de energie termică. Prin acest "haircut", ELCEN va obține și dreptul de a-i fi rambursată de la bugetul de stat TVA în valoare de circa 543 milioane lei, drept de încasare care va fi compensat cu creanțe bugetare asupra companiei insolvente. În plus, Primăria se va angaja să-i despăgubească și pe ceilalți creditori ai RADET.

ANAF, care s-a opus planului, deține peste 54% din totalul creanțelor asupra ELCEN, iar peste un sfert din întreaga masă credală a ELCEN este reprezentantă de o creanță a DMAGC în sumă de 480,65 milioane lei, garantată cu sechestru pus pe mai multe active vitale ale producătorului de energie termică.

viewscnt
Afla mai multe despre
radet
elcen
compania municipala energetica
incalzire centralizata
caldura
apa calda
pmb
cgmb
gabriela firea
faliment
sacet