Termoficarea bucureșteană, în război cu ea însăși. ELCEN trece la atac și angajează avocați pentru a recupera datoriile RADET în instanță direct de la Primăria Capitalei

Termoficarea bucureșteană, în război cu ea însăși. ELCEN trece la atac și angajează avocați pentru a recupera datoriile RADET în instanță direct de la Primăria Capitalei
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 8 feb 2019

Comitetul creditorilor producătorului de energie termică Electrocentrale București (ELCEN), controlat de Ministerul Energiei, principalul furnizor de agent termic al RADET, deținută de Primăria Capitalei, a decis ca administratorul judiciar al companiei, Sierra Quadrant, să solicite oferte de la firme de avocatură în vederea inițierii unei acțiuni în justiție prin care să recupereze sumele de bani datorate de RADET direct de la Primăria Capitalei.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Astfel, comitetul creditorilor ELCEN, format din ANAF, Distrigaz Sud Rețele din grupul Engie, Transgaz și Alpha Bank, a decis "aprobarea inițierii de către Sierra Quadrant Filiala București SPRL a demersurilor pentru solicitarea de oferte de servicii juridice în vederea demarării procedurilor de recuperare de la Primăria Municipiului București a sumelor datorate Electrocentrale București SA".

Contactate de Profit.ro pentru detalii, nici ELCEN și nici administratorul său judiciar nu au formulat vreun răspuns până în momentul publicării acestui articol.

Prognoza menține la 5,5% estimarea privind creșterea economiei în 2019; estimarea pe curs, modificată în creștere la 4,67 lei/euro CITEȘTE ȘI Prognoza menține la 5,5% estimarea privind creșterea economiei în 2019; estimarea pe curs, modificată în creștere la 4,67 lei/euro

Decizia constituie un semn că neînțelegerile dintre cele două entități responsabile cu buna funcționare a sistemului centralizat de încălzire din București s-au accentuat, în condițiile în care planul de reorganizare al ELCEN din vara anului trecut stipulează expres că o astfel de soluție este de evitat. Astfel, în documentul citat se afirmă că creanța istorică a RADET față de ELCEN, de 3,7 miliarde lei, a fost reevaluată în scădere, la 1,095 miliarde lei, întrucât un eventual demers de atragere în instanță a răspunderii Primăriei Capitalei pentru plata acesteia "ar putea avea o durată estimată de 10-12 ani".

Anterior, ELCEN și Engie, în calitate de creditori ai RADET, ceruseră administratorului judiciar al Regie, Rominsolv, să dea în judecată Primăria Capitalei pentru recuperarea a două datorii ale PMB față de RADET, de 715,3 (înregistrată în contabilitatea RADET) și 258,9 milioane lei (neînregistrată), în total peste 974 milioane lei reprezentând subvenții datorate și neachitate, demers refuzat de Rominsolv.

Cu privire la datoria de 715,3 milioane lei, Rominsolv a arătat că, asupra acestei sume și a posibilităților de recuperare, au existat numeroase discuții la care au participat reprezentanții RADET, ELCEN și PMB, unele dintre discuții, de exemplu, fiind consemnate în minuta întâlnirilor din iulie 2018.

O nouă poliță de asigurare lansată pe piață, pentru bilete la spectacole CITEȘTE ȘI O nouă poliță de asigurare lansată pe piață, pentru bilete la spectacole

"ELCEN insistă pe această argumentație și solicită promovarea de administratorul judiciar a unei acțiuni judiciare. În opinia administratorului judiciar RomInsolv, abordarea ELCEN este greșită, întrucât inițierea unui demers juridic în instanță blochează încasarea sumei în următorii 4-5 ani, în ipoteza în care s-ar câștiga un asemenea litigiu, precum și orice șansă de recuperare amiabilă, această modalitate având șanse mai mari de reușită și durată mai scurtă de încasare, într-un termen rezonabil și fără costuri suplimentare", se arată într-un document Rominsolv din 10 ianuarie.

În privința celeilalte sume, de 258,9 milioane lei, Rominsolv susține că aceasta nici nu există ca datorie a PMB față de RADET și, de aceea, nu figurează în evidențele contabilei ale Regiei.

După cum relata Profit.ro în noiembrie, Primăria Capitalei nu a găsit până în prezent o soluție legală prin care să își asume responsabilitatea pentru plata datoriilor istorice și curente ale RADET, în sumă totală de peste 1,6 miliarde lei, și nici în privința riscului ca această plată, precum și cea aferentă preluării prin transfer de afacere a activelor și operațiunilor (ELCEN de către Compania Municipală Energetica a Primăriei, să fie considerate ajutoare de stat ilegale, astfel încât, deocamdată, procesul de fuziune dintre cele două entități responsabile cu încălzirea bucureștenilor în cadrul Companiei Municipale nu poate avansa.

Carlos Ghosn a acordat primul interviu din pușcărie cotidianului Nikkei: „Executivii Nissan au complotat și trădat” CITEȘTE ȘI Carlos Ghosn a acordat primul interviu din pușcărie cotidianului Nikkei: „Executivii Nissan au complotat și trădat”

Acest lucru blochează, printre altele, modificarea planului de reorganizare a RADET, în scopul coordonării sale cu cel al ELCEN.

"Nici la data redactării prezentei adrese, subscrisa nu deține informații suplimentare privind alocarea sursei financiare care să justifice întocmirea unui nou program de plăți și nici în ce privește modalitatea juridică prin care PMB va aloca suma necesară RADET București, pentru ca, ținând cont de tratamentul corect și echitabil prevăzut de lege, creditorului chirografar înscris provizoriu (ELCEN – n.r.) să-i fie plătită de RADET București suma de 1,095 miliarde lei în condițiile în care nu are dreptul de a încasa plata. În consecință, dat fiind că modificarea planului inițial de reorganizare a RADET București trebuie fundamentată doar pe existența sursei certe de finanțare a planului, condiție esențială nerealizată la acest moment, modificarea planului și prezentarea în vederea votului creditorilor nu este justificată", se arăta într-o notă din noiembrie 2018 a administratorului judiciar al Regiei, Rominsolv.

Între timp, adunarea creditorilor RADET, programată pentru 14 decembrie, în care trebuia aprobată modificarea planului de reorganizare a RADET, a fost amânată "pentru o dată ce va fi comunicată ulterior". Asta după ce Ministerul Energiei și Romgaz, acționarii ELCEN, principalul creditor al RADET, au decis în AGA companiei să solicite expres această amânare deoarce vor ca, mai întâi, modificarea planului să fie aprobată de Consiliul General al Municipiului București (CGMB).

Pentru a combate depresia de început de an, românii își rezervă sejurul de vară în această perioadă. Peste jumătate din vacanțele la plajă sunt cumpărate în ianuarie. Cât costă acum o vacanță CITEȘTE ȘI Pentru a combate depresia de început de an, românii își rezervă sejurul de vară în această perioadă. Peste jumătate din vacanțele la plajă sunt cumpărate în ianuarie. Cât costă acum o vacanță

Potrivit planului de reorganizare a ELCEN, Compania Municipală Energetica SA a Primăriei Capitalei ar urma să preia ELCEN prin transfer de afacere și nu prin cumpărarea titlurilor de la acționari - Ministerul Energiei (97,5% din capital) și Romgaz (2,5%) - cum era preconizat inițial, iar prețul transferului ar urma să fie egal cu suma estimată oficial că s-ar obține din vânzarea forțată a activelor ELCEN, în ipoteza falimentului societății, de 891,3 milioane lei.

Printre cele mai importante elemente ale planului de reorganizare sunt reevaluarea în scădere masivă a valorii creanței istorice a ELCEN asupra RADET, de la 3,7 miliarde lei la doar 1,095 miliarde lei, bani pe care Primăria Capitalei se va obliga să-i plătească producătorului de energie termică. Prin acest "haircut", ELCEN va obține și dreptul de a-i fi rambursată de la bugetul de stat TVA în valoare de circa 543 milioane lei, drept de încasare care va fi compensat cu creanțe bugetare asupra companiei insolvente. În plus, Primăria se va angaja să-i despăgubească și pe ceilalți creditori ai RADET.

ANAF, care s-a opus planului, deține peste 54% din totalul creanțelor asupra ELCEN, iar peste un sfert din întreaga masă credală a ELCEN este reprezentantă de o creanță a DMAGC în sumă de 480,65 milioane lei, garantată cu sechestru pus pe mai multe active vitale ale producătorului de energie termică.

Pe de altă parte, în pofida acestor neînțelegeri, RADET a convocat în data de 22 februarie o nouă ședință a creditorilor Regiei, pentru aprobarea planului de reorganizare și a actualizării acestuia.

Termoficarea bucureșteană, în război cu ea însăși. ELCEN trece la atac și angajează avocați pentru a recupera datoriile RADET în instanță direct de la Primăria Capitalei
Termoficarea bucureșteană, în război cu ea însăși. ELCEN trece la atac și angajează avocați pentru a recupera datoriile RADET în instanță direct de la Primăria Capitalei
Termoficarea bucureșteană, în război cu ea însăși. ELCEN trece la atac și angajează avocați pentru a recupera datoriile RADET în instanță direct de la Primăria Capitalei

viewscnt
Afla mai multe despre
caldura
apa calda
termoficare
sistem centralizat de incalzire
radet
elcen
primaria capitalei
cgmb
gabriela firea
insolventa
compania municipala energetica