Egiptul trebuie să plătească compensații de 1,76 mld. dolari pentru că a oprit livrările de gaze către Israel

Egiptul trebuie să plătească compensații de 1,76 mld. dolari pentru că a oprit livrările de gaze către Israel
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 6 dec 2015

Compania energetică cu capital de stat Israel Electric a anunțat că Egiptul trebuie să plătească compensații de 1,76 miliarde de dolari pentru că a oprit unilateral livrările de gaze naturale, măsură care a afectat puternic activitățile producătorului de electricitate.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Israel Electric a câștigat un proces la Curtea de Arbitraj de la Paris împotriva distribuitorilor de gaze naturale din Egipt EGPC și EGAS, cu capital de stat, după ce în 2012 companiile au oprit livrările de gaz către producătorul israelian, desfășurate în baza unui contract încheiat pe o perioadă de 20 de ani, scriu Reuters și publicația israeliană Globes.

Decizia privind întreruperea livrărilor, care a împins Israel Electric în pragul falimentului, a fost luată în contextul mai multor atacuri cu explozive ale unor grupări teroriste asupra conductelor de gaze din Peninsula Sinai.  

Potrivit Israel Electric, sistarea livrărilor a forțat compania să cumpere gaze naturale la un preț mai mare, cauzându-i pierderi de peste 10 miliarde de shekeli (2,4 miliarde euro). Compania a fost salvată de la faliment cu ajutorul unui credit garantat de statul israelian, însă costurile în urcare s-au reflectat în majorarea cu o treime a tarifelor pentru populație.

viewscnt
Afla mai multe despre
egipt
israel
israel electric
proces
compensatii