Elcen: Vom plăti 6 milioane de lei către Romgaz, bucureștenii vor avea apă caldă

Elcen: Vom plăti 6 milioane de lei către Romgaz, bucureștenii vor avea apă caldă
scris 27 sep 2016

Producătorul de energie Elcen urmează să plătească marți 6 milioane de lei către Romgaz, pentru gazele livrate, din datoria totală de 319 milioane lei, bani care vor ajunge pentru gazele necesare în această săptămână, astfel încât bucureștenii vor avea apă caldă, au declarat, pentru News.ro, reprezentanții Elcen. Măsura a fost convenită într-o ședință de câteva ore care a avut loc la sediul Ministerului Energiei, la care au participat reprezentanți ai Romgaz și ai Elcen.

Datoria actuală a Elcen către Romgaz este de 319 milioane de lei.

"Am reușit să deblocăm o sumă din bonusul de cogenerare pe care trebuia să îl luăm pe 30 (septembrie, n.r.) în avans și plătim gazele pe această săptămână, bonus de cogenerare de înaltă eficiență pe care îl decontam cu Transelectrica pe data de 30. Și plătim gazele către Romgaz. Astăzi facem ordinele de plată. Este vorba de 6 milioane lei (din bonusul de cogenerare de 9 milioane de lei, n.r.). Bucureștenii vor avea apă caldă", au declarat, marți, pentru News.ro reprezentanții Elcen.

Aceștia spun că măsura este valabilă până săptămâna viitoare, când trebuie căutate alte soluții.

"În această perioadă factorii responsabili trebuie să găsească o soluție", au declarat oficialii Elcen, referindu-se la conducerea Ministerului Energiei și a Primăriei Capitalei.

Compania de stat Romgaz, unul din cei doi mari producători de gaze din România, a anunțat luni seara că va întrerupe de marți livrările de gaze naturale către Elcen, după ce furnizorul de agent termic pentru apa caldă și încălzirea Capitalei a anunțat că nu mai poate onora obligațiile contractuale începând din 27 septembrie.

Elcen și Romgaz au același acționar majoritar - Ministerul Energiei.

Reprezentanții Romgaz spun că situația critică creată, fără a consulta părțile implicate, necesită decizii de urgență care trebuie luate de toate părțile interesate, și "din păcate aceste decizii nu aparțin în mod singular companiei Romgaz".

Romgaz a semnat în luna iulie 2016 două contracte de furnizare gaze naturale către Elcen aflate în derulare până la data de 30 septembrie 2017, în valoare cumulată de 935,5 milioane de lei.

Soluția prezentată la Bruxelles pentru salvarea Complexului Energetic Hunedoara: declararea ca \ CITEȘTE ȘI Soluția prezentată la Bruxelles pentru salvarea Complexului Energetic Hunedoara: declararea ca "serviciu de interes economic general"

De asemenea, cele două companii au convenit în luna august o reeșalonare a datoriilor restante ale Elcen către Romgaz pentru o perioadă de 36 de luni.

"Recenta decizie care solicita intrarea în insolvență a ELCEN București fără a informa în prealabil partenerii și neîndeplinindu-se formalitățile prevăzute în contractele încheiate obligă conducerea Romgaz să acționeze în limitele mandatului acordat de consiliul de administrație și acționari, respectiv de a acționa în interesul companiei și a acționarilor săi și de a respecta în aceeași măsura toți consumatorii cărora direct sau indirect le furnizează gaz în România", mai spuneau reprezentanții Romgaz.

Conducerea Romgaz arăta că Elcen i-a  comunicat că nu-și mai poate onora obligațiile contractuale începând cu data de 27 septembrie 2016.

"Clauzele contractuale în vigoare și experiența din trecut care a condus la sute de milioane de lei datorie au obligat conducerea Romgaz să întrerupă furnizarea de gaze naturale începând cu acesta dată până în momentul în care se vor identifica soluții și masuri care vor putea permite ELCEN să acționeze în conformitate cu contractele semnate cu Romgaz", se mai precizează în comunicatul Romgaz.

Compania susține că, în calitatea sa de companie de interes național, cotată la bursă, Romgaz SA are datoria "de a proteja, în egală măsură, interesele tuturor clienților și pe cele ale acționarilor, în deplina respectare a legii și a angajamentelor contractuale".

Compania Romgaz, controlată de stat, alături de OMV Petrom, controlată de grupul austriac OMV, concentrează aproape toată producția de gaze naturale a României.

Acțiunile companiei se tranzacționează pe piața Bursei de Valori din București (BVB) și a Bursei din Londra (LSE). Acționar principal este statul român, cu o participație de 70%. Compania are o valoare de piață de  8,84 miliarde lei, echivalentul a 1,96 miliarde euro.

Tribunalul București a înregistrat luni cererea ELCEN de intrare în insolvență și a stabilit primul termen de judecată în 6 octombrie.

Consilierii generali ai Capitalei au decis, în 21 septembrie, începerea procedurilor de intrare în insolvență a RADET. Consiliul de Administrație al RADET a luat act în 22 septembrie de decizia Consiliului General al Municipiului București, iar în 23 octombrie dosarul a fost înregistrat la Tribunalul București, care va începe în 5 octombrie judecarea cererii RADET de intrare în insolvență.

În prezent, datoriile totale ale ELCEN au ajuns la aproximativ 1,6 miliarde de lei, iar creanțele înregistrate de RADET însumează aproximativ 3,6 miliarde de lei, potrivit ELCEN.

În 8 septembrie, Distrigaz Sud Rețele, filială a grupului francez Engie, a pus poprire pe toate conturile ELCEN, poprirea fiind extinsă și la clienții companiei de stat, inclusiv RADET, anunța compania, care a susținut că, din această cauză, ar fi putut fi obligată să oprească producția de energie electrică și termică începând din 10 septembrie.

În 9 septembrie, Distrigaz Sud a ajuns la o înțelegere cu ELCEN pentru plata eșalonată a datoriilor restante și anunța că va ridica poprirea pe conturile companiei de stat, acordul eliminând, pe moment, riscul unor întreruperi în alimentarea cu apă caldă a Capitalei.

Compania ELCEN este controlată de Ministerul Energiei și produce și distribuie energie termică și energie electrică. Este cel mai mare producător de energie termică din România, asigurând aproape 40% din producția la nivelul țării și 90% din producția din București.

RADET se află în subordinea Consiliului General al Municipiului București și este administratorul celui mai mare sistem de termoficare din România. Regia asigură 74% din necesarul de energie termică al Capitalei. 95% din consumatori sunt de tip casnic, restul fiind de tip social și industrial (instituții publice și companii).

viewscnt
Afla mai multe despre
elcen
romgaz