Enel este aproape să obțină garanții de stat pentru un credit de 12 miliarde de euro

Enel este aproape să obțină garanții de stat pentru un credit de 12 miliarde de euro
Profit.ro
Profit.ro
scris 23 dec 2022

Guvernul italian se pregătește să garanteze un credit bancar de 12 miliarde de euro pentru grupul Enel, au declarat pentru Reuters două surse din apropierea acestui dosar, într-un moment în care autoritățile de la Roma vor să protejeze cea mai mare companie locală de utilități de volatilitatea de pe piețele de energie.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Ajutorul oferit de statul italian ar urma să ofere o rezervă grupului de utilități Enel, în cazul în care o creștere explozivă a prețurilor la energie va afecta tranzacțiile cu derivative și va crește apelurile în marjă ale grupului Enel, care la finele lunii septembrie se situau la aproximativ nouă miliarde de euro, scrie Agerpres.

ANUNȚ Digi generează bucurie în Spania CITEȘTE ȘI ANUNȚ Digi generează bucurie în Spania

În timp ce încearcă să țină sub control impactul apelurilor în marjă, Enel derulează în paralel și un plan de vânzări de active destinat reducerii datoriilor, până la 50-52 de miliarde de euro la finele anului următor, de la aproape 70 de miliarde de euro la finele lunii septembrie.

Grație relaxării regulilor UE privind acordarea de ajutoare de stat, Agenția italiană de credit pentru exporturi (SACE) va fi în măsură să ofere garanții care să acopere creditele acordate companiilor care se confruntă cu dificultăți din cauza prețurilor mari la energie.

Sursele citate de Reuters susțin că Ministerele Economiei și Industriei ar urma să semneze, în luna ianuarie, un decret care va oferi garanții de stat pentru Enel. Guvernul condus de premierul Giorgia Meloni este de acord să furnizeze garanții de stat pentru Enel însă procesul presupune numeroase aprobări, inclusiv de la Curtea de conturi a Italiei.

Linia de credit ar urma să fie furnizată de un sindicat de bănci italiene compus din Cassa Depositi e Prestiti (CDP), UniCredit, Intesa Sanpaolo, Banco BPM și BPER.

Reuters susține că și alte companii de utilități ar urma să aplice pentru schema de garanții de stat. A2A, a doua mare companie de utilități din Italia, a anunțat că va accesa o facilitată de credit, în valoare de aproximativ o sută de milioane de euro, garantată de SACE în luna ianuarie.

Săptămâna trecută, Public Power Corp (PPC), cea mai mare companie de utilități din Grecia, a anunțat că a semnat un acord de exclusivitate cu compania italiană Enel privind posibila achiziție a activelor acesteia din România. Potrivit PPC, în timpul discuțiilor cu caracter exclusiv, care vor avea loc până la sfârșitul lunii ianuarie 2023, compania elenă va efectua un audit financiar al activelor. După finalizarea auditului, boardul PPC va decide dacă compania elenă va depune o ofertă angajantă către Enel.

Enel, companie energetică multinațională și un lider integrat pe piețele globale de electricitate, gaze naturale și energii din surse regenerabile, activează în peste 30 de țări din lume, având o capacitate totală instalată de peste 88 GW. În România, compania este unul dintre cei mai mari investitori privați în domeniul energetic, cu operațiuni în sectorul distribuției și furnizării de electricitate, precum și al producției de energie electrică din surse regenerabile, din anul 2005. Companiile E-Distribuție operează rețele cu o lungime totală de aproximativ 128.000 de kilometri în trei zone importante ale țării (Muntenia Sud - inclusiv București, Banat și Dobrogea) și acoperă o treime din piața locală de distribuție. 

viewscnt
Afla mai multe despre
enel
credit