Enel primește finanțare europeană pentru un proiect dedicat bateriilor cu litiu-ion

Enel primește finanțare europeană pentru un proiect dedicat bateriilor cu litiu-ion
scris 11 dec 2019

Enel X, divizia de servicii energetice avansate a grupului Enel, a anunțat, miercuri, că va fi una dintre cele 17 companii industriale care vor primi o finanțare aprobată de către Comisia Europeană, prin intermediul schemei de proiecte importante pentru interesul european comun (IPCEI), o inițiativă paneuropeană care sprijină lanțul valoric în creștere al sectorului bateriilor din Europa.

Proiectul propus de Enel X implică dezvoltarea de instrumente bazate pe tehnologia de învățare automată (machine learning) pentru modelele de predicție a defectelor și modelarea degradării pentru viitoarele generații de baterii litiu-ion. Instrumentele predictive vor avea ca scop extinderea duratei de viață utilă a bateriilor și creșterea siguranței acestora, optimizând în același timp activitățile de operare și de întreținere. Proiectul va fi finalizat până în 2022, scrie News.ro.

Danemarca vrea să investească 30 miliarde de dolari în construcția de insule artificiale care să găzduiască turbine eoliene CITEȘTE ȘI Danemarca vrea să investească 30 miliarde de dolari în construcția de insule artificiale care să găzduiască turbine eoliene

"A face parte dintr-un proiect european atât de important reprezintă o recunoaștere semnificativă a eforturilor și a expertizei noastre, prin care vom contribui la consolidarea unui lanț valoric sustenabil, inovator și avansat pentru baterii în Europa. Proiectul Enel X își propune să dezvolte un software de ultimă generație pentru utilizarea bateriilor, impulsionând valoarea adăugată și contribuția pe care acestea o pot oferi pentru a face sistemele energetice mai durabile prin promovarea integrării regenerabilelor. Prin această inițiativă, putem ajuta la impunerea Europei ca lider digital global în segmentul bateriilor”, a spus Francesco Venturini, directorul general al Enel X.

IPCEI urmărește lansarea în 2017 de către Comisia Europeană a unei „Alianțe Europene pentru Baterii” și adoptarea ulterioară a unui Plan Strategic de Acțiune pentru Baterii în mai 2018, pentru a stimula dezvoltarea unui lanț valoric european în domeniul bateriilor, datorită rolului cheie al acestora în tranziția energetică.

Proiectul susține dezvoltarea de tehnologii inovatoare și durabile pentru bateriile cu litiu-ion care durează mai mult, au timpi mai mici de încărcare, sunt mai sigure și mai prietenoase cu mediul. În cadrul IPCEI, șapte state membre europene (Belgia, Finlanda, Franța, Germania, Italia, Polonia și Suedia) vor furniza în următorii ani până la 3,2 miliarde de euro pentru finanțarea întregului proiect, al cărui finalizare este preconizată pentru anul 2031.

Proiectul va implica 17 participanți direcți, în mare parte actori industriali, inclusiv Enel X care vor coopera strâns între ei, și parteneri externi, precum întreprinderi mici și mijlocii (IMM-uri) și organizații publice de cercetare din toată Europa.

viewscnt
Afla mai multe despre
enel x
litiu-ion