Engie - actualul furnizor al ANRE. Ce preț a plătit autoritatea de reglementare pe MWh

Engie - actualul furnizor al ANRE. Ce preț a plătit autoritatea de reglementare pe MWh
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 8 apr 2021

Engie România SA este actualul furnizor al Autorității de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), reglementatorul și supraveghetorul pieței obținând de la principalul furnizor de gaze din România, în aprilie anul trecut, un preț de 82 de lei/MWh, care nu include TVA, accize și nici alte tarife reglementate.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

În luna aprilie a anului trecut, ANRE a publicat un anunț privind intenția de a încheia un nou contract de cumpărare a gazelor naturale, pentru perioada 01.05.2020 – 31.12.2020.

Armata Selectării Atente a Plasticului (ASAP), program de colectare selectivă a deșeurilor în școli, lansat deja în București, se extinde în Brașov. Obiectiv: implementarea în toate școlile din România până la finalul lui 2025 CITEȘTE ȘI Armata Selectării Atente a Plasticului (ASAP), program de colectare selectivă a deșeurilor în școli, lansat deja în București, se extinde în Brașov. Obiectiv: implementarea în toate școlile din România până la finalul lui 2025

Într-un răspuns adresat Profit.ro, ANRE a precizat că numărul participanților care au depus oferte a fost de 5 (cinci), fiind declarat câștigător Engie România S.A..

Criteriul de selecție a fost prețul cel mai scăzut, ceea ce înseamnă că prețul de 82 lei/MWh oferit de Engie România SA a fost cel mai avantajos. Prețul este apropiat de cel de 86 lei/MWh conținut în ofertele concurențiale de la acea vreme ale Engie pentru consumatorii casnici care, de la 1 iulie 2020, urmau să nu mai beneficieze de tarife reglementate în urma liberalizării pieței de gaze.

Janos Egly, Executive Director Accenture Industry X Romania CITEȘTE ȘI Janos Egly, Executive Director Accenture Industry X Romania

Procedura de atribuire a contractului a fost, în anul 2020, achiziția directă prin intermediul SEAP, care nu implică obligația postării unui anunț de atribuire, a mai adăugat ANRE în răspunsul la o întrebare a Profit.ro privind rezultatul achiziției publice lansate în luna aprilie a anului trecut.

Volumul de gaze estimat de către ANRE pe perioada 1 mai - 31 decembrie 2020 a fost de 85 de MWh pentru sediul din București, din cartierul Cotroceni, și de câte 8,5 MWh pentru punctele de livrare din Brașov, Iași, Sibiu, Târgu Mureș și Constanța (toate cu aceeași categorie de consumator C1, similară unui consumator casnic obișnuit). În total, 127,5 MWh.

În acea perioadă, pe Bursa Română de Mărfuri (BRM) au fost efectuate licitații pe piața de retail la prețuri similare. Astfel, cel mai apropiat volum de gaze licitat pentru perioada 1 mai 2020-1 mai 2021 a fost cel de 375 MWh solicitat de DSP Bacău. Prețul de achiziție obținut de DSP Bacău a fost de 123,6 lei/MWh, cu tarife incluse, însă, pentru locuri de consum de tip C1 și C2.

Dacă la prețul obținut de ANRE, de 82 lei/MWh, sunt adăugate tarifele de transport și distribuție, de aproximativ 40 lei/MWh, rezultă un preț de 122 lei/MWh, apropiat celui obținut de DSP Bacău.

OFICIAL Compania Națională a Uraniului va fi lichidată. Statul vinde către Nuclearelectrica stocul istoric de concentrat de uraniu CITEȘTE ȘI OFICIAL Compania Națională a Uraniului va fi lichidată. Statul vinde către Nuclearelectrica stocul istoric de concentrat de uraniu

Pe BRM au existat și prețuri cu până 5 lei mai mici ale gazelor licitate, însă acestea vizau cantități de 10 ori mai mari decât cele solicitate de ANRE, de peste 1 GWh, pe perioada 1 mai 2020-1 mai 2021.

Engie România SA este și în prezent furnizorul ANRE, potrivit instituției, fiind încheiat un act adițional prin care contractul de furnizare a fost prelungit până la 30 aprilie 2021.

viewscnt
Afla mai multe despre
anre
furnizor
gaze
engie