Engie va plăti în euro pentru gazele rusești

Engie va plăti în euro pentru gazele rusești
Profit.ro
Profit.ro
scris 17 mai 2022

Compania franceză de utilități Engie va plăti Gazprom în euro pentru gazele rusești, a anunțat directorul general Catherine MacGregor, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"Plătim în euro și astfel nu suntem expuși riscului valutar", a declarat șeful Engie.

Oficialul a explicat că s-a ajuns la un acord cu Gazprom, conform așteptărilor companiei privind valuta și în concordanță cu sancțiunile europene, scrie Agerpres.

Benzina continuă să se scumpească. Diferența față de prețul motorinei a scăzut sub 80 de bani/l CITEȘTE ȘI Benzina continuă să se scumpească. Diferența față de prețul motorinei a scăzut sub 80 de bani/l

Engie a confirmat că și-a redus expunerea directă la Gazprom, de la un nivel maxim de 15 TWh la aproape 5 TWh, la finalul lunii martie.

Acțiunile Engie au urcat marți la Bursa de la Paris cu 6,2%, după ce compania a raportat profituri trimestriale peste estimări și a îmbunătățit previziunile pentru 2022.

În contextul creșterii prețului energiei, în urma invadării Ucrainei de către Rusia, Engie și-a îmbunătățit previziunile pentru 2022, când ar urma să înregistreze venituri de 3,8-4,4 miliarde de euro, față de ținta precedentă, de 3,1-3,3 miliarde de euro.

În primul trimestru din 2022, veniturile Engie au urcat cu 85%, la 25,6 miliarde de euro, în timp ce profitul înainte de taxe și dobânzi (EBIT) a crescut cu 74%, la 3,5 miliarde de euro.

Engie, ca și alte companii din Europa, se pregătește pentru o eventuală tăiere a livrărilor de gaze naturale rusești către Europa, diversificându-și sursele de aprovizionare și importând "masiv" gaze naturale lichefiate (GNL). Compania a încheiat recent un acord de achiziționare de GNL pe 15 ani cu firma americană NextDecade Corp.

De asemenea, extinderea pe segmentul energiei regenerabile este o altă parte a răspunsului Engie, a afirmat MacGregor.

Gazele rusești erau responsabile pentru 20% din livrările Engie și pentru 40% din necesarul de gaze al Europei. 

viewscnt
Afla mai multe despre
gaze
engie