Europa riscă să nu aibă suficiente gaze naturale în iarna 2023-2024, trage un semnal de alarmă AIE

Europa riscă să nu aibă suficiente gaze naturale în iarna 2023-2024, trage un semnal de alarmă AIE
scris 3 nov 2022

Europa riscă să nu aibă suficiente gaze naturale în iarna 2023-2014, trage joi un semna de alarmă Agenția Internațională a Energiei (AIE), care îndeamnă guvernele ”să acționeze imediat” - în vederea unei scăderi a cererii, relatează AFP.

Aproximativ 30 de miliarde de metri cubi de gaze naturale ar putea să lipsească anul viitor, în cazul unei opriri complete a livrărilor de gaze naturale din Rusia, dar și din cauza unei relansări economice a Chinei, estimează AIE, o agenție înființată de Organizație pentru Cooperare și Dezvoltare a Europei (OCDE) în 1974 cu scopul de a sfătui guvernele în politicile lor energetice, scrie News.ro.

TABEL O nouă scumpire a benzinei. Diferența față de prețul motorinei a coborât sub 1,4 lei/l CITEȘTE ȘI TABEL O nouă scumpire a benzinei. Diferența față de prețul motorinei a coborât sub 1,4 lei/l

Rezervele europene ar urma să fie asigurate, în acest caz, în proporție de 65% la începutul iernii 2023-2024, față de un nivel de 95% din acest an, estimează într-o conferință de presă online, în fața câtorva jurnaliști, directorul AIE Fatih Birol.

”Confortul asigurat de nivelul rezervelor actuale, scăderea recentă a prețului gazelor naturale și temperatura neobișnuit de blândă nu ar trebui să conducă la concluzii prea oprimiste cu privire la viitor”, avertizează AIE în această analiză.

AIE subliniază că, în vara lui 2023, condițiile geopolitice și economice mondiale ale aprovizionării și umplerii rezervelor urmează să fie foarte diferite de cele din 2022.

viewscnt
Afla mai multe despre
europa
aie
gaze