EXCLUSIV Directoratul CE Oltenia nu susține achiziția distribuției CEZ din regiune. Detalii la Profit Energy.forum

EXCLUSIV Directoratul CE Oltenia nu susține achiziția distribuției CEZ din regiune. Detalii la Profit Energy.forum
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 12 sep 2019

Analiza oportunității achiziției de către Complexul Energetic Oltenia a operatorului de distribuție a energiei electrice deținut în prezent de grupul ceh CEZ în România a fost introdusă pe ordinea de zi a AGA companiei de stat de luna viitoare la inițiativa Consiliului de Supraveghere, dar nu este susținută de directoratul CE Oltenia, a declarat, pentru Profit.ro, directorul general al Complexului, Sorin Boza.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Inițiativa a fost adoptată de Consiliul de Supraveghere printr-o  hotărâre din august.

Detalii despre situația din sistemul energetic în ansamblu și perspectivele vor fi anunțate la Profit Energy.forum, un eveniment care va fi organizat pe 14 octombrie, cu transmisiune în direct pe Profit TV, și la care vor fi prezenți oficiali cu putere de decizie din administrație și cei mai importanți jucători din domeniu.

"Am primit documentul Consiliului de Supraveghere și l-am analizat. Potrivit Legii energiei și legislației UE, un producător de energie electrică nu poate desfășura totodată și activitate de distribuție de energie. Prioritatea noastră este în prezent găsirea de modalități de integrare a celui mai împovărător cost al companiei, cel cu achiziția certificatelor CO2", a spus Boza. 

Trenurile de metrou circulă cu viteză redusă pe Magistrala 2 Berceni - Pipera, tronsonul intens folosit și de corporatiști CITEȘTE ȘI Trenurile de metrou circulă cu viteză redusă pe Magistrala 2 Berceni - Pipera, tronsonul intens folosit și de corporatiști

Decizia asupra oportunității achiziției activității de distribuție de energie a CEZ va fi luată în AGA CE Oltenia din octombrie. Ministerul Energiei deține 77,15% din acțiunile companiei, în timp ce Fondul Proprietatea controlează 21,55% din capital. Restul acțiunilor aparțin Electrocentrale Grup (0,84%) și Societății pentru Închiderea – Conservarea Minelor.

După cum a relatat Profit.ro, producătorul de energie pe bază de cărbune Complexul Energetic Oltenia, unul dintre cei mai mari din țară, își pune problema preluării operatorului de distribuție a energiei electrice deținut în prezent de grupul ceh CEZ în România, dar scos la vânzare oficial de cehi, alături de alte active locale ale grupului.

Este vorba despre compania Distribuție Energie Oltenia, operatorul concesionar din regiune al serviciului de distribuție a energiei electrice. Operatorul a terminat anul trecut cu pierderi de 20,7 milioane lei, la o cifră de afaceri de peste 767 milioane lei, și cu peste 1.200 de angajați, având un portofoliu de 1,4 milioane de clienți consumatori de electricitate.

Secretarii generali ai ministerelor devin ordonatori principali de credite. În lipsa miniștrilor, vor semna pentru salarii, facturi și alte plăți CITEȘTE ȘI Secretarii generali ai ministerelor devin ordonatori principali de credite. În lipsa miniștrilor, vor semna pentru salarii, facturi și alte plăți

Astfel, Complexul devine a treia companie românească interesată de activele CEZ, după Hidroelectrica, anunțată în premieră de Profit.ro, și Electrica SA.

Grupul ceh de energie și utilități CEZ a lansat luni oficial procesul de vânzare a activelor pe care le deține în România, publicând și un anunț detaliat dedicat potențialilor investitori interesați, în Financial Times.

"CEZ a.s. a lansat astăzi o testare de piață cu privire la procesul de transfer al activelor din România. Interesul confirmat în scris de către potențialii investitori va fi urmat de o invitație de a depune o ofertă neangajantă. În România, CEZ a.s. vizează vânzarea a șapte companii și păstrarea celor cu activități din domeniul serviciilor moderne de energie (ESCO) și de trading. Acești pași sunt în conformitate cu noua strategie aprobată anterior de compania mamă", au transmis cei de la CEZ.

Potrivit sursei citate, CEZ a inclus șapte companii românești în testarea de piață, respectiv Distribuție Energie Oltenia, Ovidiu Development, Tomis Team, MW Team Invest, CEZ Vânzare, TMK Hydroenergy Power și CEZ România.

GALERIE FOTO Elena Udrea, la Curtea de Apel București, împreună cu partenerul ei: Trebuie să-mi demonstrez nevinovăția. S-au schimbat multe în ultimul an și jumătate CITEȘTE ȘI GALERIE FOTO Elena Udrea, la Curtea de Apel București, împreună cu partenerul ei: Trebuie să-mi demonstrez nevinovăția. S-au schimbat multe în ultimul an și jumătate

CE Oltenia a raportat o creștere de peste cinci ori a profitului brut în primul semestru, la 188,98 milioane lei, în timp ce afacerile au urcat cu 7%, la 1,51 miliarde lei. Rezultatele nu includ însă principalul cost al companiei, cel cu achiziția certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră, obligatorie potrivit legislației UE.

Pentru  termenele de raportare 30 iunie 2018 și 30 iunie 2019, rezultatele înregistrate nu sunt influențate de provizioanele pentru certificatele de emisii de gaze cu efect de seră, întrucât societatea are obligația să constituie provizioane pentru cantitatea de certificate de CO2 neachiziționată în cursul anului, la închiderea exercițiului financiar al fiecărui an, la prețul de achiziție valabil la data de 31 decembrie, a precizat compania.

”Rezultatul pozitiv obținut din activitatea de exploatare indică stabilitatea în modul operațional de funcționare al CE Oltenia, iar evaluarea situațiilor financiare de către instituțiile abilitate să încadreze companiile în categorii de performante financiare constituie un element esential în aprecierea eficienței și eficacității activității operatorului economic. Există, însă, factori externi care afectează valoarea rezultatului financiar, în principal cursul valutar și piața certificatelor de CO2, a căror evoluție nu poate fi reglementată de niciun producător de energie”, a transmis CE Oltenia.

CE Oltenia a înregistrat anul trecut o pierdere de 1,1 miliarde lei, din cauza diferențelor de curs valutar aferente creditelor de investiții pentru îndeplinirea cerințelor de mediu impuse de UE și, în principal, din cauza exploziei prețurilor certficatelor de dioxid de carbon.

viewscnt
Afla mai multe despre
vanzare active cez romania
complexul energetic oltenia distributie cez oltenia
distributie energie oltenia
ce oltenia certificate co2. sorin boza ce oltenia