EXCLUSIV DOCUMENT + VIDEO Astăzi - ziua Z pentru Elcen: faliment dacă reorganizarea nu e aprobată, cu efecte sociale greu de imaginat. Scrisoare la Guvern - Pericol de scumpire masivă a gigacaloriei. UPDATE: Planul de reorganizare a fost votat de creditori

EXCLUSIV DOCUMENT + VIDEO Astăzi - ziua Z pentru Elcen: faliment dacă reorganizarea nu e aprobată, cu efecte sociale greu de imaginat. Scrisoare la Guvern - Pericol de scumpire masivă a gigacaloriei. UPDATE: Planul de reorganizare a fost votat de creditori
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 24 sep 2018

UPDATE: Creditorii ELCEN au aprobat prin vot adoptarea planului de reorganizare, potrivit surselor Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Adunarea creditorilor Electrocentrale București (ELCEN) în care va fi supusă la vot aprobarea planului de reorganizare a celui mai mare producător de energie termică al Capitalei, vital pentru soarta întregului sistem de încălzire centralizată din București, va fi organizată în cele din urmă astăzi la prânz. O eventuală oprire a furnizării agentului termic pentru sistemul centralizat de încălzire, mai ales în sezonul rece, ar pune în pericol integritatea fizică a 1,2 milioane de locuitori și funcționarea instituțiilor de stat.

ANAF, principalul creditor al companiei, ceruse amânarea cu o lună a ședinței, după cum Profit.ro a relatat aici., solicitare respinsă.

Potrivit planului, prezentat în exclusivitate de Profit.ro în iunie, Compania Municipală Energetica SA a Primăriei Capitalei ar urma să preia ELCEN prin transfer de afacere și nu prin cumpărarea titlurilor de la acționari - Ministerul Energiei (97,5% din capital) și Romgaz (2,5%) - cum era preconizat inițial, iar prețul transferului ar urma să fie egal cu suma estimată oficial că s-ar obține din vânzarea forțată a activelor ELCEN, în ipoteza falimentului societății, de 891,3 milioane lei.

Printre cele mai importante elemente ale planului de reorganizare sunt reevaluarea în scădere masivă a valorii creanței istorice a ELCEN asupra RADET, de la 3,7 miliarde lei la doar 1,095 miliarde lei, bani pe care Primăria Capitalei se va obliga să-i plătească producătorului de energie termică. Prin acest "haircut", ELCEN va obține și dreptul de a-i fi rambursată de la bugetul de stat TVA în valoare de circa 543 milioane lei, drept de încasare care va fi compensat cu creanțe bugetare asupra companiei insolvente. În plus, Primăria se va angaja să-i despăgubească și pe ceilalți creditori ai RADET.

Vineri, solicitarea de amânare a votului de astăzi pentru planul de reorganizare a fost respinsă în comitetul restrâns al creditorilor ELCEN, format din deținătorii celor mai mari creanțe împotriva companiei. Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili (DGAMC) și Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice București din ANAF au votat pentru amânare, însă Distrigaz Sud Rețele, Transgaz și Alpha Bank s-au opus, iar Legea insolvenței prevede că, în comitetul creditorilor, deciziile sunt luate cu majoritatea simplă a numărului total de membri.

China a anulat negocierile comerciale care ar fi trebuit să aibă loc cu SUA, din cauza noilor tarife introduse de Trump CITEȘTE ȘI China a anulat negocierile comerciale care ar fi trebuit să aibă loc cu SUA, din cauza noilor tarife introduse de Trump

Lucrurile vor fi însă diferite în adunarea de astăzi, unde la vot va conta ponderea la masa credală a fiecărui creditor. ANAF deține peste 54% din totalul creanțelor asupra ELCEN și, deci, votul decisiv asupra oricărei hotărâri privind soarta companiei. Peste un sfert din întreaga masă credală a ELCEN este reprezentantă de o creanță a DMAGC în sumă de 480,65 milioane lei, garantată cu sechestru pus pe mai multe active vitale ale producătorului de energie termică.

Argumentele ANAF pentru amânarea votului de astăzi au fost prezentate pe larg de Profit.ro aici. Printr-o adresă din 11 septembrie, DGAMC a solicitat, printre altele, ca din banii pe care ELCEN îi va încasa de la Compania Municipală Energetica în momentul transferului afacerii ELCEN, suma de 480,65 milioane lei, adică datoria garantată a ELCEN față de ANAF, să fie indisponibilizată într-un cont gajat cu ipotecă mobiliară în favoarea DGAMC, până la data la care, potrivit planului de reorganizare, va începe plata efectivă a datoriei respective față de Fisc.

Alte probleme ridicate de Fisc au fost necesitatea clarificării pașilor prin care Compania Municipală Energetica va prelua business-ul ELCEN, inclusiv reducerea semnificativă a creanței istorice asupra RADET, precum și necesitatea ca întreaga operațiune să respective legislația locală și europeană privind concurența. 

VIDEO Atac armat la o paradă militară din Iran: mai multe persoane au fost ucise, iar cel puțin 20 au fost rănite CITEȘTE ȘI VIDEO Atac armat la o paradă militară din Iran: mai multe persoane au fost ucise, iar cel puțin 20 au fost rănite

În replică, pe 18 septembrie, administratorul judiciar al ELCEN, Sierra Quadrant, a arătat că, deși a elaborat o completare în acest sens a planului, acesta nu poate fi încă modificat efectiv în acest fel, ci doar după ce este aprobat în varianta inițială, inclusiv din cauza faptului că planul prevede că mai întâi sunt transferate activele ELCEN la Compania Municipală Energetica, iar plata transferului este efectuată ulterior, eșalonat, de-abia în al doilea și al treilea an de reorganizare.

Pe de altă parte, potrivit unei înregistrări video dintr-o ședință de informare pe tema insolvențelor ELCEN și RADET desfășurată la sediul Primăriei Capitalei pe 31 august și unui document de sinteză a discuțiilor de atunci, intrate acum în posesia Profit.ro, ANAF și-ar fi dat acceptul pentru preluarea creanțelor sale asupra ELCEN de către Compania Municipală Energetica încă dinainte de ședința CGMB din 23 august prin care a fost aprobată majorarea capitalului Companiei Municipale cu 1,26 miliarde lei, în primul rând pentru cumpărarea creanțelor creditorilor bugetari ai ELCEN.

"Ca urmare a răspunsului favorabil al ANAF la solicitarea privind preluarea creanțelor, avocații, juriștii, administratorii judiciari și reprezentanții Companiei Municipale Energetica vor face demersurile pentru a pune în aplicare hotărârea CGMB și a începe să preia creanțele", a spus, cu această ocazie, managerul public al Primăriei București, Sorin Chiriță. La ședință au participat reprezentanți ai Ministerului Energiei, ANRE, ANAF, ai administratorilor judiciari și administratorilor speciali ai ELCEN și RADET, ai creditorilor acestora, ai sindicatelor din companii, precum și prefectul Capitalei.

Sistemul de sănătate din România este afectat de migrația specialiștilor; principiul subsidiarității trebuie revizuit (sindicaliști) CITEȘTE ȘI Sistemul de sănătate din România este afectat de migrația specialiștilor; principiul subsidiarității trebuie revizuit (sindicaliști)

La rândul său, reprezentantul ANAF la ședință a spus că Fiscul și Ministerul de Finanțe sunt direct interesate de evoluția insolvențelor ELCEN și RADET. "Căutăm soluții, încercăm să venim cu propuneri. Ne dorim foarte mult ca falimentul de care se tot vorbește să nu fie soluția adoptată și contează foarte mult hotărârea pe care CGMB a adoptat-o", a declarat acesta.

În aceeași zi, 11 septembrie, în care ANAF a trimis ELCEN adresa menționată, primarul Capitalei, Gabriela Firea, i-a adresat premierului Viorica Dăncilă o scrisoare în care i-a cerut expres votul favorabil al ANAF pe planul de reorganizare ELCEN la adunarea creditorilor de astăzi, atenționând că "o eventuală prorogare a acestuia ar putea duce la intrarea în faliment a ELCEN". Firea a mai solicitat "asigurarea perfectării actelor de preluare de către Compania Municipală Energetica București SA a creanțelor deținute" de ANAF. Scrisoarea poate fi citită integral la finalul acestui articol.

După o săptămână, pe 18 septembrie, Ministerul Finanțelor a prezentat în dezbatere publică un pachet de modificări legislative legate de procedura insolvenței, printre care cea a Codului de Procedură Fiscală, despre care Profit.ro a scris aici și care reglementează posibilitatea ca creditorii bugetari să-și cesioneze creanțele asupra companiilor aflate în insolvență.

CONFIRMARE - DOCUMENT OFICIAL Actul care reglementează lobby-ul în România CITEȘTE ȘI CONFIRMARE - DOCUMENT OFICIAL Actul care reglementează lobby-ul în România

Firea a mai cerut plafonarea prețului de achiziție la gaze naturale, prin reluarea unui proiect de HG la care Guvernul a renunțat între timp, dar și "ajustarea raportului la gaze naturale plătite de clienții casnici și cei industriali, în cazul de față ELCEN, întrucât acesta asigură furnizarea de agent termic pentru 565.000 de apartamente clienți casnici".

"Prețul gazelor naturale pentru sistemul centralizat este mai mare decât pentru populație, o situație unică în Europa. Datorită ratei scăzute artificial, sistemul centralizat de încălzire a pierdut competitivitatea față de încălzirea individuală", spunea, la ședința de 31 august, și city managerul Capitalei, Sorin Chiriță.

Despre ce este vorba? Până la liberalizarea din 2016, clienții casnici (cei cu centrale individuale de apartament și condominiile cu centrale de bloc) și producătorii de energie termică pentru sisteme centralizate de încălzire precum ELCEN beneficiau de un același preț reglementat de achiziție a gazelor, mai redus decât cel plătit de consumatorii din industrie. După liberalizare, ANRE a continuat să țină sub control prețurile finale de furnizare pentru deținătorii de centrale de apartament și de bloc, însă nu și pentru CET-urile precum cele ale ELCEN.

De altfel, la ședința din 31 august, un reprezentant al ELCEN a relatat că, în noul contract cu furnizorul de gaze Romgaz, prețul de livrare a fost majorat foarte mult. "Recent a avut loc o negociere ELCEN-Romgaz. Majorarea în contract a prețului, ca urmare a creșterii de pe piață, ar implica o creștere exponențială a prețului la energie termică. Este o diferență foarte mare, între 184,37 lei/Gcal și 257 lei/Gcal. Începând cu luna octombrie, ELCEN va intra pe pierdere, o pierdere masivă, galopantă", a declarat acesta. La asta se adaugă dublarea prețului certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră pe care compania este obligată să le achiziționeze, de la 11 la 21 euro/certificat.

Președintele Ucrainei a dat în judecată BBC pentru calomnie CITEȘTE ȘI Președintele Ucrainei a dat în judecată BBC pentru calomnie

Cu aceeași ocazie, o reprezentantă a sindicatului din RADET a spus că ar fi oportună introducerea în tariful perceput de Regie de la consumatori a unei componente fixe și a uneia variabile, ținând cont de faptul că RADET este un serviciu mai mult sezonier, iar în timpul iernii consumul este mult mai ridicat față de perioada de vară, iar în acest fel nu ar mai fi probleme din punctul de vedere al efectuării plăților către furnizori. Din această cauză, a acumulat în această vară restanțe mari față de ELCEN, iar Primăria Capitalei a fost nevoită să-i majoreze subvenția de la bugetul local cu peste 80 milioane lei.

În plus, administratorul public al Capitalei, Sorin Chiriță, l-a criticat pe președintele Klaus Iohannis pentru că a trimis Parlamentului spre reexaminare legea modificată a termiei, care permite primăriilor să stopeze debranșările de la sistemele centralizate de încălzire, astfel încât acestea să nu mai piardă clienți și, deci, bani din consum facturat și, în plus, reduce TVA pe căldura livrată astfel populației de la 19% la 5%, creând astfel posibilitatea majorării tarifelor RADET de anul viitor fără creșterea efectivă a prețului plătit de clienți.

"Noi am cerut oficial modificarea legii termiei încă din 2016. Într-un final a fost adoptată și acum întoarsă înapoi de președinte, n-am înțeles exact de ce. Păi nu s-a înțeles că nu avem alternativă la sistemul centralizat de încălzire? Ce este rău, că reducem TVA-ul la încălzirea centralizată? Ce este rău, că stabilim zone unitare de încălzire (în care debranșările de la RADET vor fi interzise – n.r.)? Noi oricum vom intra cu zonele unitare în Consiliul General", a spus Chiriță.

Material realizat în colaborare cu news.ro

 

EXCLUSIV DOCUMENT + VIDEO Astăzi - ziua Z pentru Elcen: faliment dacă reorganizarea nu e aprobată, cu efecte sociale greu de imaginat. Scrisoare la Guvern - Pericol de scumpire masivă a gigacaloriei. UPDATE: Planul de reorganizare a fost votat de creditori

EXCLUSIV DOCUMENT + VIDEO Astăzi - ziua Z pentru Elcen: faliment dacă reorganizarea nu e aprobată, cu efecte sociale greu de imaginat. Scrisoare la Guvern - Pericol de scumpire masivă a gigacaloriei. UPDATE: Planul de reorganizare a fost votat de creditori

EXCLUSIV DOCUMENT + VIDEO Astăzi - ziua Z pentru Elcen: faliment dacă reorganizarea nu e aprobată, cu efecte sociale greu de imaginat. Scrisoare la Guvern - Pericol de scumpire masivă a gigacaloriei. UPDATE: Planul de reorganizare a fost votat de creditori

EXCLUSIV DOCUMENT + VIDEO Astăzi - ziua Z pentru Elcen: faliment dacă reorganizarea nu e aprobată, cu efecte sociale greu de imaginat. Scrisoare la Guvern - Pericol de scumpire masivă a gigacaloriei. UPDATE: Planul de reorganizare a fost votat de creditori

EXCLUSIV DOCUMENT + VIDEO Astăzi - ziua Z pentru Elcen: faliment dacă reorganizarea nu e aprobată, cu efecte sociale greu de imaginat. Scrisoare la Guvern - Pericol de scumpire masivă a gigacaloriei. UPDATE: Planul de reorganizare a fost votat de creditori

EXCLUSIV DOCUMENT + VIDEO Astăzi - ziua Z pentru Elcen: faliment dacă reorganizarea nu e aprobată, cu efecte sociale greu de imaginat. Scrisoare la Guvern - Pericol de scumpire masivă a gigacaloriei. UPDATE: Planul de reorganizare a fost votat de creditori

EXCLUSIV DOCUMENT + VIDEO Astăzi - ziua Z pentru Elcen: faliment dacă reorganizarea nu e aprobată, cu efecte sociale greu de imaginat. Scrisoare la Guvern - Pericol de scumpire masivă a gigacaloriei. UPDATE: Planul de reorganizare a fost votat de creditori

EXCLUSIV DOCUMENT + VIDEO Astăzi - ziua Z pentru Elcen: faliment dacă reorganizarea nu e aprobată, cu efecte sociale greu de imaginat. Scrisoare la Guvern - Pericol de scumpire masivă a gigacaloriei. UPDATE: Planul de reorganizare a fost votat de creditori

EXCLUSIV DOCUMENT + VIDEO Astăzi - ziua Z pentru Elcen: faliment dacă reorganizarea nu e aprobată, cu efecte sociale greu de imaginat. Scrisoare la Guvern - Pericol de scumpire masivă a gigacaloriei. UPDATE: Planul de reorganizare a fost votat de creditori

EXCLUSIV DOCUMENT + VIDEO Astăzi - ziua Z pentru Elcen: faliment dacă reorganizarea nu e aprobată, cu efecte sociale greu de imaginat. Scrisoare la Guvern - Pericol de scumpire masivă a gigacaloriei. UPDATE: Planul de reorganizare a fost votat de creditori

EXCLUSIV DOCUMENT + VIDEO Astăzi - ziua Z pentru Elcen: faliment dacă reorganizarea nu e aprobată, cu efecte sociale greu de imaginat. Scrisoare la Guvern - Pericol de scumpire masivă a gigacaloriei. UPDATE: Planul de reorganizare a fost votat de creditori

EXCLUSIV DOCUMENT + VIDEO Astăzi - ziua Z pentru Elcen: faliment dacă reorganizarea nu e aprobată, cu efecte sociale greu de imaginat. Scrisoare la Guvern - Pericol de scumpire masivă a gigacaloriei. UPDATE: Planul de reorganizare a fost votat de creditori

viewscnt
Afla mai multe despre
radet
elcen
compania municipala energetica
gabriela firea
pmb
cgmb
viorica dancila
anaf
scumpire gaze
scumpire gigacalorie
plafonare pret gaze
caldura
apa calda
energie termica
factura intretinere iarna